Clark Estate Riverside Terrace Sauvignon Blanc
Kraj: Nowa Zelandia
Region: Marlborough
Producent: Clark Estate Upper Awatere
Typ: Dry White Sauvignon Blanc
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 12,5%
Rozwiń opis...Sauvignon Blanc Upper Awatere jest zachwycająco aromatyczny, z wyrazistymi nutami soczystych owoców pestkowych, pączków czarnej porzeczki i agrestu, wypełniających kieliszek. Podniebienie jest przytłaczająco owocowe, jednak dobrze zrównoważone orzeźwiającą, mineralną kwasowością.
Marlborough Sauvignon Blanc jest już świetny jako aperitif. Ale jest to strzał w dziesiątkę, zwłaszcza w przypadku ryb i owoców morza. To klasyczne połączenie. Ostrygi, małże, kraby, krewetki czy grillowane ryby dobrze komponują się z tego rodzaju winem. Kwasowość wina może zrównoważyć owoce morza, a owocowe smaki uzupełniają delikatne morskie smaki. Owocowa kwasowość wina może wydobyć delikatne rybne smaki sushi i sashimi, zapewniając orzeźwiające połączenie.
Potrawy dla Sauvignon Blanc przygotowane z owoców cytrusowych również dobrze współgrają z owocową kwasowością nowozelandzkiego wina. Może to być kurczak cytrynowy, grillowane filety z łososia z masłem cytrynowym lub krewetki w cytrusowej marynacie. Trawiaste nuty Sauvignon Blanc dobrze komponują się ze szparagami. Wspaniale może sprawdzić się prosta metoda przygotowania, taka jak szparagi gotowane na parze z odrobiną soku z cytryny i parmezanu.
Zielone warzywa, takie jak fasolka szparagowa, groszek, szpinak czy brokuły, mogą dobrze współgrać z Nowozelandzkim Sauvignon Blanc. Aromaty wzajemnie się uzupełniają, a kwasowość wina może wydobyć świeżość warzyw. Sauvignon Blanc i kozi ser to klasyczne połączenie. Trawiaste i owocowe aromaty wina idealnie komponują się z charakterystycznym smakiem koziego sera. Dobrym rozwiązaniem jest sałatka z kozim serem lub półmisek serów.
Również lekkie, letnie sałatki ze świeżymi ziołami, pomidorami, ogórkami i lekkim dressingiem. Mogą dobrze komponować się z tym nowozelandzkim Sauvignon Blanc z Marlborough. Świeże aromaty doskonale się uzupełniają. Grillowany kurczak, pierś z indyka lub sałatki z kurczaka ze świeżymi ziołami są również odpowiednimi towarzyszami dla tego stylu Sauvignon Blanc.
Możemy sobie również wyobrazić dania z makaronu z lekkimi sosami, takimi jak pesto, sos pomidorowy czy masło cytrynowe. Wino Marlborough Sauvignon Blanc bardzo dobrze sprawdził się również z letnimi przystawkami, takimi jak sałatka Caprese (pomidor, mozzarella, bazylia), bruschetta czy gazpacho.
Producent – Wina z Nowej Zelandii
Boreham Wood - Clark Estate tworząc historię można sięgnąć wspomnień. Zaczęło się wszystko po długiej karierze żołnierza i pielęgniarki, Peter i Jane kupili kilka pastwisk dla owiec przy strumieniu Black Birch w dolinie Awatere i od podstaw założyli 20 akrów Sauvignon Blanc. Od 1999 do 2002 roku, czyli od samego początku, zaczęli uczyć się, jak zarządzać winnicą. Aby pomóc sfinansować przedsięwzięcie, Peter często pracował w Wellington w ciągu tygodnia, pozostawiając Jane, aby sama wyszkoliła 22 000 nowych winorośli. Pracowali razem przez cały weekend, spędzając noc w swojej starej przyczepie kempingowej.
Boreham Wood - Clark Estate zadebiutował w 2003 roku: ciemne chmury i srebrna podszewka – po dwóch skromnych zbiorach nowy plon został całkowicie zniszczony przez późnowiosenny przymrozek, przez co Peter nie miał dochodów z winogron przez kolejne 18 miesięcy i musiał podróżować dalej. Stając w obliczu trudności związanych z prowadzeniem winnicy, stanęli przed możliwością poddania się. Jednak historia potoczyła się inaczej i nadzieja na realizację ich marzenia odżyła. W 2003 roku do zespołu dołączył ich syn Simon Clark po ukończeniu BVO i pracy nad rocznikami w Australii, Niemczech i Nowej Zelandii.
W 2003 roku przenieśli starą willę z Blenheim do winnicy i uzyskali akredytację Sustainable Wine Growing New Zealand, a w 2007 roku dołączyła do nich córka Sarah w roli sprzedawcy i marketingowca, a jej siostra Jen również pomaga w wysyłce wina.
W 2008 roku powstała marka Clark Estate/Boreham Wood, gdy przekształcili cały swój plon w własne wino. Mając 12 000 skrzynek i globalną recesję, musieli poprawić sprzedaż. Na początku 2009 roku ryzyko się opłaciło, ponieważ pozyskali nowych głównych klientów eksportowych w USA i Australii oraz odnotowali wzrost sprzedaży w Nowej Zelandii. W 2012 roku Simon przejął stery jako główny winiarz, a oni zdobyli swój pierwszy złoty medal za Sauvignon Blanc, co zapoczątkowało kolejne lata z winami zdobywającymi medale.