Najlepsze ceny. Najlepsze wino na jesienne dni i noce.

Argiolas Wina Sardynii. Historia winnicy Argiolas to rodzinna historia, która zaczyna się w Serdianie, na żyznym południu Sardynii, na początku XX wieku, ziemi rolników, charakteryzującej się gajami oliwnymi i winnicami. Antonio Argiolas pod koniec lat trzydziestych założył winnicę. Przez dziesięciolecia sprawiał, że rosła i nadal tam była, nawet gdy przekazała pałeczkę swoim dzieciom. Winiarnia Argiolas zaczęła stawiać swoje pierwsze kroki w 1918 roku, kiedy Antonio , urodzony w 1906 roku, patriarcha firmy, zaczął sadzić pierwsze rzędy winorośli na wsi Serdiana i powoli jednoczyć swoje winnice, aby stworzyć małe dziedzictwo rolnicze z którego w 1938 roku rozwinął winnicę. Z biegiem lat do firmy dołączyli synowie Franco i Giuseppe , którzy z pomocą żon Piny i Marianny powiększali strukturę: firma przezwyciężyła impas, podobnie jak ta o charakterze politycznym, stworzona w latach siedemdziesiątych, z promocją usuwania winnic przez EWG - gdzie większość producentów pozytywnie odpowiedziała na prośby Brukseli, uparci Argiolas nadal kupowali winnice i powiększali własną biznes. Lata mijały, a pałeczka przeszła w ręce wnuków, trzeciego pokolenia, wśród których chcemy pamiętać Valentinę Argiolas, kobietę-symbol firmy. Antonio zmarł w 2009 roku w czcigodnym wieku 102 lat : z okazji setnych urodzin uczczono go wspaniałym obiadem wciąż wyrytym w pamięci gości i dedykowaną mu ad hoc etykietą Antonio 100 , czerwony passito piwnicy. W trosce o długowieczność Sardynii – Sardynia to niebieska strefa , czyli region, w którym średnia długość życia jest bardzo długa – w 2016 roku hołd mu oddała również winnica Argiolas , ze swoją najnowszą etykietą Senes , dedykowaną stulatkom z wyspy. Ta sama długowieczność, którą można znaleźć w Turriga, jej najbardziej reprezentacyjna czerwień, zdolna do leżakowania przez lata w piwnicy i dająca wielkie emocje, produkowana od rocznika 1988 przy współpracy Giacomo Tachis.

 Argiolas

Winnica Argiolas kładzie nacisk w szczególności na terytorium Serdiany (historyczny region Parteolla), znany od średniowiecza z wysokiej jakości produkcji rolnej: romański kościół Santa Maria di Sibiola , położony na wsi na północy , jest namacalnym znakiem tego miasta, w którym w starożytności znajdowała się wieś o tej samej nazwie. Wyrosły między końcem XI a początkiem XII, z woli mnichów z Vittorini , pochodzących z Marsylii, którzy mieli tak duże znaczenie w „westernizacji” południa wyspy, wybierając najbardziej urodzajne terytoria osiedlać się. Wioska Sibiola najprawdopodobniej zrodziła się z ich zaradności i wkrótce stała sięnajważniejszy ośrodek rolniczy Cagliari do produkcji oliwy i wina , o czym informuje dokument zachowany w Pizie. Ta wiadomość nie jest zaskakująca: wystarczy jechać małą drogą, która odchodzi od SS 446 aż do romańskiego kościoła, aby podziwiać krajobraz wciąż usiany winnicami i gajami oliwnymi. Oto winnice najważniejszych winnic Cagliari: Audarya , Pala , Altea i Illotto , Ferruccio Deiana , Cantina Sociale di Dolianova i oczywiście Cantina Argiolas , która, między innymi, ma tu winnice z posiadłości Iselis, z których pochodzą homonimy produktów białych eRosso i jego gaj oliwny, składające się z 5000 roślin, z którychIolao. Ziemia Sibiola, charakteryzująca się wzgórzami złożonymi z gliny bogatej w wapień: 45 hektarów winnic na tym gospodarstwie, z których produkowane są jedne z najlepszych etykiet.

 Ariolas wines s

W sumie, w winnicy Argiolas jest pięć gospodarstw: oprócz farmy Sibiola są trzy w rejonie Trexenta i jedno w Sulcis. Trexenta to kolejny historyczny region Sardynii, położony na północ od Parteolla. Posiadłość Sisini składa się z sześćdziesięciu hektarów winnic uprawianych na glebach utworzonych z mioceńskich piaskowców i margli wapiennych ze wzgórz Siurgus, idealnych do produkcji podstawowych białych warzyw . Z kolei Sa Tanca składa się z osiemdziesięciu hektarów na grubym wapieniu , zawsze z miocenu, na wzgórzach między Selegas i Guamaggiore, charakteryzujących się doskonałym zakresem temperatur .idealny do rozwoju i utrzymania substancji chromatycznych i aromatycznych. To trochę jak na farmie, na której firma przeprowadza eksperymenty : obecne są prawie wszystkie winorośle przetwarzane przez Winiarnię Argiolas, a my pracujemy na winoroślach allochtonicznych, klonach i selekcjach masowych . Ostatnie gospodarstwo Trexenta to Bingia Beccia , co w języku Sardynii oznacza „starą winnicę”: położona na wzgórzach przed wioską Selegas, rodzaj marglistego masywu wapiennego pochodzącego z miocenu, składa się z brunatnych i głębokich gleb na przemian z bardziej wapiennymi glebami i dobrymi zakresami temperatur, doskonałe terroir do produkcji białych winogrondla najważniejszych etykiet piwnicy. Wreszcie posiadłość Porto Pino położona jest głęboko w Lower Sulcis , w niewielkiej odległości od urokliwej plaży o tej samej nazwie z widokiem na Zatokę Palmas: piętnaście hektarów położone między 200 a 700 metrów nad morzem i charakteryzujące się piaskowcowym ukształtowaniem terenu , idealne za utrzymywanie nocnej wilgotności i doskonałe wahania temperatury między dniem a nocą, sprzyjające bliskości morza, które mają fundamentalne znaczenie dla produkcji winogron Carignano. Pomieszczenia produkcyjne Winiarni Argiolas znajdują się w mieście Serdiana : ogromny budynek, w którym starożytność miesza się z nowoczesnością awangardowego wyposażenia. Wszystkie winogrona są przetwarzane na miejscu : oprócz nowoczesnych fermentorów z kontrolowaną temperaturą, w piwnicy znajduje się duża beczka , w której najbardziej eleganckie wina odpoczywają krócej lub dłużej. Wraz z rodziną Argiolas, Mariano Murru , enolog i uczeń Giacomo Tachis, zajmuje się wszystkimi etapami produkcji. Argiolas obecnie uprawia na Sardynii ponad 200 hektarów winnic, na których uprawiane są zarówno międzynarodowe klasyki, jak i autochtoniczne odmiany winorośli. Sardynia Argiolas stwarza wina z szczepów: wkłada Vermentino, Cannonau, Carignano, Malvasia Nera, Monika, Nuragus, Boval. Dzięki konsekwentnemu dążeniu do jakości i wyjątkowości sardyńskiej uprawy winorośli, Argiolas wyprodukował wspaniałe klasyki, od  Costamolino  Vermentino di Sardegna przez  Is Argiolas  i  Iselis  po flagowe  Korem  i  Turriga .

<!-- [if gte mso 9]> <w:LsdException Locked="false

Produkty producenta