Danzante Prosecco Spumante Extra Dry DOC
Kraj: Włochy
Region: Wenecja Euganejska
Apelacja: Prosecco DOC
Producent: Marchesi de Frescobaldi
Szczep: Glera (Prosecco)
Rodzaj: białe, półwytrawne, musujące
Temp. serwowania: 6-8°C
Pojemność 0,75lCer1
Rozwiń opis...Wino powstało w całości z gron Glera uprawianych na wzgórzach Treviso, odznacza się jasno złocistą barwą z żywymi i perlistymi bąbelkami, którym towarzyszą przyjemne owocowe aromaty.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Danzante odzwierciedla zarówno piękno najbardziej eleganckiej sztuki, jak i pasję włoskiego winiarstwa. To ekstra wytrawne wino musujące ukazuje harmonię i lekki dotyk inspirowanego baletu wraz ze świeżością i charakterem gleb, z których pochodzi. Wino to wyróżnia się delikatnym i trwałym perlingiem oraz żywym musem. Bukiet jest intensywnie owocowy, a wino przyjemnie świeże i zrównoważone w ustach. Danzante Prosecco jest produkowany z winogron Prosecco z winnic znajdujących się na wzgórzach wokół miasta Treviso. Winogrona fermentowane są w kontrolowanej temperaturze przez wyselekcjonowane drożdże.
Prosecco wino musujące to produkt o średniej kwasowości, niższej niż w przypadku popularnego szampana. Dzięki temu zyskuje sobie coraz szerszą grupę sympatyków Zwolenników wina prosecco zjednuje również niski alkohol 11-12%, przystępna cena prosecco oraz na ogół wyczuwalna subtelna słodycz owoców. W poszukiwaniu cukru lub jego braku należy być niezwykle uważnym. Popularne w winach prosecco określenie dry, które spotkamy na etykietach butelek tegoż trunku, oznacza bowiem produkty najsłodsze (co nie znaczy słodkie!).
Prosecco produkowane jest na północy Włoch. Dostępne jest jako wino musujące, wino półmusujące i wino spokojne. Jego cechy charakterystyczne: słomkowożółta barwa, charakterystyczny aromat odmiany winogron Glera, wersja wytrawna i półwytrawna. Wina Prosecco doskonale komponują się zarówno z daniami wytrawnymi, jak i słodkimi. W szczególności przysmaki kuchni włoskiej zostały zaprezentowane w najlepszym świetle. Ale dania kuchni międzynarodowej typu fusion rozwijają swoje aromaty także w połączeniu z dobrze wyważonym Prosecco.