Domaine De La Genillotte Chablis
Kraj: Francja
Region: Burgundia
Apelacja: AOC Chablis
Producent: Source-Dupuydt
Winnica: Domaine la Genillotte
Typ: Dry White Chardonnay
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 12,5%
Notatki Sommelier:
Rozwiń opis...Przyjemne wino Chablis powstałe w całości z odmiany chardonnay, uwodzi uroczymi nutami wiejskich pół, wiosennych kwiatów oraz czarnego bzu. Na podniebieniu świeże, pikantne o świetnej konsystencji i długim wykończeniu z typowymi słodkawymi posmakami chardonnay. Sugestie kulinarne: białe mięsa, ryby, homary i skorupiaki, ostre sery, dania warzywne.
Winnica Domaine de la Genillotte to niezależny producent winorośli prowadzący działalność na 16 ha w miejscowości Lignorelles. Ten sektor jest najwcześniejszą z winnic Chablis i produkuje tłuste i owocowe białe wina o pięknej mineralności. Domena la Genillotte odkryliśmy tę posiadłość za pośrednictwem rodziny Raveneau, gdy szukaliśmy dobrego Chablis o charakterze i owocowości. Założona w 1972 r. w Lignorelles, wiosce na północny zachód od Chablis w drodze do Auxerre, posiadłość ta jest zarządzana przez Davida Depuydta. Jego wina są eleganckie i żywe, o dobrej trwałości aromatycznej, a my jesteśmy zachwyceni ich stosunkiem jakości do ceny.
Notatki Winiarskie
Chablis znajduje się na południe od Szampanii i na północnym krańcu Burgundii, w pobliżu Auxerre w regionie Yonne. Winnice są skupione wokół małego miasteczka Chablis, przez którego środek przepływa spokojnie brzmiąca rzeka Serein. Podobnie jak w większości Burgundii, mnisi cysterscy po raz pierwszy rozwinęli winnice w XII wieku. Gleby regionu pochodzą z gorącej ery jurajskiej, a dokładniej z epoki kimerydzkiej (150 milionów lat temu). W utwardzonych glebach kredowych nadal znajdują się osady muszli i skamieniałości.
W Chablis jest nieco ponad 5400 hektarów winorośli podzielonych na cztery kategorie: Petit Chablis, Chablis, Chablis Premier Cru i Chablis Grand Cru. Wina Chablis są wytwarzane z winogron Chardonnay i charakteryzują się wyrazistym owocem, świeżością, smakami owoców sadowych i minerałów oraz długim, czystym finiszem. Każdego roku produkuje się około 40 milionów butelek, a istnieje około 300 winnic.
Cztery apelacje są podzielone w następujący sposób: Petit Chablis może pochodzić z dowolnej gminy w regionie; Chablis (lub Village Chablis) pochodzi z bliżej określonego obszaru wokół miasta Chablis i stanowi 65% całkowitej produkcji, a powierzchnia winnic wynosi nieco ponad 3500 hektarów; Chablis Premier Cru pochodzi z 40 różnych klimatów, chociaż wiele z nich nie jest obecnie używanych: najsłynniejszy to Montée de Tonnerre, a następnie Fourchaume, Vaillons i Montmains, a na końcu Chablis Grand Cru z jego 7 klimatami, położony na prawym brzegu rzeki Serein na wysokości od 100 do 250 metrów z ekspozycją południowo-zachodnią. Większością Chablis należy delektować się młodą, chociaż Chablis Premier Cru i Grand Cru mogą imponująco starzeć się w doskonałych rocznikach i stawać się bogatsze i bardziej złożone z czasem.