Louis Latour Chardonnay Ardeche
Kraj: Francja
Region: Burgundia
Apelacja: AOC Ardèche
Producent: Maison Louis Latour
Typ: Dry White Chardonnay
Pojemność: 0,75lBK17
Rozwiń opis...Wino posiada piękny złoty kolor z zielonymi refleksami. Wino świeże odsłaniające aromaty białych owoców, gruszki i białej brzoskwini. Zwraca uwagę czyste, świeże wykończenie. Polecane do pasztetów, wędlin, skorupiaków i ryb.
Chardonnay – odmiana winogron, z której powstają jedne z najbardziej poszukiwanych i eleganckich białych win na świecie. Zwłaszcza, gdy jest sucho. Jego wyjątkowość polega na bogactwie oferowanych smaków. Harmonijna kwasowość, doskonała mineralność i często wysoka zawartość alkoholu to również znaki rozpoznawcze Chardonnay .
Dostępny jest w wersji świeżej i musującej lub bogatej, maślanej, z subtelną lub mocną nutą drzewną, a nawet bez niej. Jeśli wino jest leżakowane w dębowych beczkach, nabiera charakterystycznych nut drzewnych i kremowych niuansów wanilii, masła, orzechów laskowych, kawy lub karmelu.
Wczesny zbiór gwarantuje świeżość, kwasowość i chudość wina. Jego kolor może się wahać od jasnożółtozielonego do intensywnie miodowożółtego. W związku z tym większość wytrawnych win Chardonnay charakteryzuje się zróżnicowaną gamą aromatów: w zależności od czasu zbioru, dojrzewania i terroir można w nich odnaleźć nuty młodych jabłek, cytrusów, ale także dojrzałych agrestów, melonów, bananów i owoców egzotycznych. Nie tylko jako spokojne białe wino, ale również jako wino musujące lub Brut d'Argent zachwyca szeroką gamą aromatów.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Louis Latour to rodzinna winnica, jeden z najbardziej cenionych producentów win burgundzkich, cieszący się reputacją zarówno tradycyjnej, jak i innowacyjnej. Dom został założony przez rodzinę Latour w 1797 roku we wsi Aloxe-Corton, gdzie nadal działa. Dla winnicy posiadanie tej samej rodziny przez dziesięć pokoleń jest wyjątkowym osiągnięciem, nawet dla Burgundii. Rodzina znana jest również z posiadania winnic w Côte de Beaune, jednym z najwspanialszych terroirów Burgundii, od 1731 roku. Winiarnia Latour od 1985 roku prowadzi sprzedaż wina z własnej posiadłości pod nazwą Domaine Louis Latour.
Obecnie rodzina Latourów posiada dużą, 50-hektarową winnicę rozciągającą się od Chambertin na północy po Chevalier-Montrachet na południu i łączącą dwie główne odmiany burgundzkich winogron: Pinot Noir i Chardonnay. Winogrona fermentowane są w zabytkowej winnicy Corton Gancey w Aloxe-Corton, która była pierwszym budynkiem we Francji specjalnie zaprojektowanym i zbudowanym w tym celu, a obecnie jest najstarszą działającą piwnicą fermentacyjną we Francji. Wytwórnia posiada unikalny system podnośników i prowadnic do wina, umożliwiający winifikację grawitacyjną, co zapewnia winom zachowanie doskonałego smaku i jakości.
W 1997 roku, z okazji dwustulecia istnienia, winiarnia Latour została członkiem ekskluzywnego klubu Hénokiens, w skład którego wchodzą firmy uznane za liderów w swoich branżach, od ponad 200 lat pozostające firmami rodzinnymi i do dziś noszące imię założyciela. . Na świecie jest tylko około 30 członków klubu Hénokiens.