

Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
CalaMuri Primitivo
Kraj: Włochy
Region: Salento
Winnia: MenhirSalento
Szczep: Primitivo di Manduria
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 15 %
Intensywna rubinowa barwa, z granatowymi refleksami. Aromaty skryte, lecz po dekantacji otwierają się intensywnie przekazując zapach liści wiśni, czarnej porzeczki, przypraw i tytoniu. W ustach pełne, ciężkie, naładowane ciemnymi owocami, ciemnymi jagodami, beką, cynamonem i wanilią. Bogate wino dojrzewające 12 miesięcy i przystosowane do dłuższego leżakowania. Polecane do steków, karkówki, dziczyzny, twardych serów, pasztetów.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Dzięki Calamuri Primitivo IGT Gaetano Marangelli i Vito Angelo z winnicy Menhir chcieli pokazać, ile mocy naprawdę ma ta odmiana winogron. Uważne czytanie z najlepszych lokalizacji i przechowywanie w dębowych beczkach przez dwanaście miesięcy dało imponujące wino! Calamuri na szkle pokazuje ciemnoczerwoną rubinę z czarnymi refleksami. Nos charakteryzuje się dojrzałymi czerwonymi owocami i suszonymi śliwkami, a także śródziemnomorskimi przyprawami i odrobiną barrique. Smak jest bardzo okrągły i harmonijny, mocny i z trwałym finiszem. Przechowywanie w drewnianej beczce jest zauważalne i nadaje strukturze wina. Calamuri Primitivo jest dobrym towarzyszem wszystkich mocnych potraw mięsnych i dojrzałego koziego sera.
Położono podwaliny pod pomysł już w 2002 roku, a Menhir Salento ożywa jako bractwo braci Gaetano i Vito Angelo Marangelli. Firma zaczęła się rozwijać dzięki współpracownikom i przyjaciołom, a także dzięki Miriam Daniele: ambasadorowi marki, który ma w sercu swoją ziemię. Menhir Salento znajduje się w Bagnolo del Salento, ukrytej wiosce między Maglie i Otranto, kolebką stanowisk archeologicznych i śródziemnomorskim maquis: wśród starożytnych gospodarstw, dolmenów, menhirów, młynów olejnych hypogeum. Nienaruszone, żyzne, mądre i utalentowane siedlisko, jak ludzie, którzy tam mieszkają. Kraina, w której rolnictwo, enologia i gastronomia są naturalną i cudowną konsekwencją. Menhir Salento to miejsce docelowe, które wita trzy różne, ale synergiczne rzeczywistości: piwnicę, oregano FOOD i WINO oraz farmę. Łączy je powołanie do cnoty, a dynamiczna wizja efektywnego modelu łączy je.
Nagrody i wyróżnienia:
Wine od the Year – Food and Travel Italia Awards 2019 (rocznik 2019)
GOLD Medal – The WineHunter Award 2019 (rocznik 2016)
SILVER Medal – Mundus Vini 2011 (rocznik 2007)
SILVER Medal – Decanter World Wine Awards 2011 (rocznik 2007)
BRONZE Medal – International Wine Challenge 2011 (rocznik 2007)