Porto Cruz Ruby
Kraj: Portugalia
Szczepy: regionalne
Rodzaj: czerwone, słodkie
Pojemność: 0,75 l
Alk: 19 %
Rozwiń opis...Najsłynniejsze wino Porto na świecie z tradycją produkcji sięgającą 1887r.
Wytwarzane z winogron zbieranych w dolinie rzeki Douro na północy Portugalii, w jej środkowym biegu. Posiada głęboki rubinowo-czerwony kolor. Bardzo świeże, a zarazem w pełni zbudowane i bogate. Dojrzewało w zbiornikach ze stali nierdzewnej średnio dwa lata, co nadaje mu charakterystyczną młodość oraz aromat świeżych czerwonych owoców, takich jak: wiśni i truskawek. Sugestie kulinarne: podawać w temperaturze pokojowej pod koniec posiłku, na deser lub do serów.
Notatki Winiarskie
Cruz Ruby to młode czerwone porto o smaku czerwonych owoców, które idealnie pasuje do deserów czekoladowych. Elegancki i kwiatowy bukiet charakteryzuje się owocowymi nutami, a jego intensywny aromat przypomina czerwone owoce i jagody ze świeżym i zrównoważonym wykończeniem. Owocowy smak CRUZ RUBY jest idealny w temperaturze pokojowej i można go podawać jako aperitif lub podczas posiłku, aby towarzyszyć serom i deserom czekoladowym.
Historia win porto rozpoczęła się w Dolinie Duero na północnym zachodzie Portugalii. Wina tego typu były już produkowane w tym regionie, gdy był on jeszcze częścią starożytnego Rzymu. Jednak dopiero w 1675 r. oznaczenie porto zostało naprawdę uznane. Nasz winiarz, José Manuel Sousa Soares, zapewnia jakość naszych win porto, dbając o ich wiek, strukturę, trwałość, aromat i gwarantuje spójność mieszanych porto. Jakość i doświadczenie Porto Cruz są rozpoznawane i cenione na całym świecie.