Aotea Sauvignon Blanc Nelson Seifried
Kraj: Nowa Zelandia - Nelson
Producent: Seifried Estate Winery
Typ: Dry White Sauvignon Blanc
Pojemność: 0,75 l BK17
Alk: 12,5%
Rozwiń opis...Aotea Nelson Sauvignon Blanc z winnicy Seifried Estate Winery lśni intensywnymi aromatami odmianowymi. Nos ujawnia intensywne nuty cytrusów i marakui, którym towarzyszy zapach świeżej bazylii i subtelna nuta świeżego chmielu. Ponadto ten nowozelandzki Sauvignon Blanc wykazuje również delikatne nuty mineralności. W smaku jest pyszny, świeży i soczysty. Uwodzicielski owoc i ziołowe przyprawy mają cudowne spotkanie. Eleganckie, przekonujące wino od Nelsona, nie tylko na lato.
Aotea Nelson Sauvignon Blanc z Seifried Estate Winery doskonale komponuje się z rybami i owocami morza. To klasyczne połączenie. Ostrygi, małże, kraby, krewetki lub grillowana ryba dobrze komponują się z tym rodzajem wina. Kwasowość wina może zrównoważyć owoce morza, a owocowe smaki uzupełniają delikatne morskie aromaty. Owocowa kwasowość wina może podkreślić delikatne smaki ryb w sushi i sashimi i zapewnić orzeźwiające połączenie.
Seifried Aotea Sauvignon Blanc dobrze połączy dania przyrządzane z owoców cytrusowych również dobrze współgrają z owocową kwasowością nowozelandzkiego wina. Może to być kurczak cytrynowy, grillowane filety z łososia z masłem cytrynowym lub krewetki w cytrusowej marynacie. Trawiaste nuty Sauvignon Blanc dobrze komponują się ze szparagami. Prosta metoda przygotowania, taka jak gotowane na parze szparagi z odrobiną soku z cytryny i parmezanem, może działać wspaniale.
Aotea Sauvignon Blanc dobrze sprawsdzi się z zielonymi warzywami, typu jak zielona fasolka, groszek, szpinak lub brokuły, mogą dobrze współgrać z Aotea Nelson Sauvignon Blanc. Smaki uzupełniają się wzajemnie, a kwasowość wina może wydobyć świeżość warzyw. Sauvignon Blanc i ser kozi to klasyczne połączenie. Trawiaste i owocowe smaki wina idealnie komponują się z charakterystycznym smakiem sera koziego. Sałatka z serem kozim lub deska serów to dobre opcje.
Sauvignon Blanc Aotea uzupełnione o lekkie, letnie sałatki ze świeżymi ziołami, pomidorami, ogórkami i lekkim dressingiem. Mogą dobrze pasować do tego nowozelandzkiego Sauvignon Blanc od Nelsona. Świeże smaki doskonale się uzupełniają. Grillowany kurczak, pierś z indyka lub sałatki z kurczakiem ze świeżymi ziołami są również odpowiednimi towarzyszami dla tego stylu Sauvignon Blanc. Możemy sobie również wyobrazić dania z makaronem z lekkimi sosami, takimi jak pesto, sos pomidorowy lub masło cytrynowe, bardzo dobrze z nim. Aotea Sauvignon Blanc sprawdziła się również bardzo dobrze z letnimi przystawkami, takimi jak sałatka Caprese (pomidor, mozzarella, bazylia), bruschetta lub gazpacho.
Aotea Nelson Sauvignon Blanc – wyraziście owocowy, ziołowy i mineralny.
Aotea Nelson Sauvignon Blanc z Seifried Estate Winery bierze swoją nazwę od Maorysów, rdzennych mieszkańców Nowej Zelandii. Aotea Harbour odnosi się do naturalnego portu w Nowej Zelandii. Winogrona do tego wyrazistego białego wina pochodzą z winnicy Queen Victoria. Winnica ta znajduje się w rejonie Motueka, w sercu regionu znanego również z sadów jabłkowych, kiwi i chmielu. Winorośle rosną tam na bardzo kamienistych, ubogich, dobrze przepuszczalnych glebach. Dają one tę uwodzicielską klarowność owoców i intensywność smaków.