Mamy tylko najwyższej klasy Prosecco. Prosecco włoskie białe lub różowe wino musujące często spumante, rzadziej lekko musujące frizzante. Zazwyczaj wytrawne lub półwytrawne produkowane w regionach Wenecja Euganejska i Friuli-Wenecja Julijska. Popularność prosecco rozpoczęła się od produkowanego w XIX wieku Prosecco di Conegliano-Valdobbiadene. Tradycja produkcji wina na obszarze Prosecco sięga czasów pierwszych osadników rzymskich. Region produkcji Prosecco - Prosecco DOC – podstawowe i najbardziej popularne Prosecco. Może być produkowane w całych północno-wschodnich Włoszech. Prosecco Trieste DOC oraz Prosecco Treviso DOC – wina, które produkowane są nieco dalej niż podstawowe Prosecco na znacznie mniejszym obszarze. Conegliano Valdobbiadene Prosecco DOCG – obszar produkcji jest znacznie mniejszy i bardziej pagórkowaty niż region Treviso. Apelacja DOCG nakłada jeszcze bardziej rygorystyczne standardy jakości niż DOC. Valdobbiadene Superiore di Cartizze DOCG – okolie miasta Valdobbiadene. Asolo Prosecco DOCG –położenie tuż pod rzeką Piave.

 

Prosecco jest produkowane metodą Charmata. Zależności od zawartości dwutlenku węgla rozróżnia się prosecco

 

spumante (musujące) – ciśnienie minimum 3 bar

frizzante (perliste) – ciśnienie pomiędzy 1 a 2,5 bar

tranquillo (spokojne) – bez dwutlenku węgla.

Minimalny poziom alkoholu gatunkowego prosecco wynosi 10,5 %

 

W zależności od poziomu cukru resztkowego stosuje się określenia

brut (poniżej 12 g cukru na litr)

extra dry (12-17 g/l)

dry (17-32 g/l)

demi-sec (32-50 g/l).

Produkty producenta