White Cliff Sauvignon Blanc
Kraj: Nowa Zelandia
Region: Nowa Zelandia
Producent: Sacred Hill Wines Ltd
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 12,5%
Rozwiń opis...Kolor Wina Nowozelandzkiego Sauvignon Blanc jest przezroczysty jasny z żółtymi refleksami. Zapach lekko kwiatowy z aromatem agrestu, trawy i cytrusów; wyjątkowo suche, średnie ciało; owocowy smak i wyraziste wykończenie
Notatki Sommelier Bachus Wina
Whitecliff Sauvignon Blanc oferuje przystępne, łatwe do picia wina, dzięki którym wino jest jednym z najbardziej ulubionych win Nowej Zelandii od ponad dekady. W Whitecliff są przekonani, że wino łączy ludzi, zamieniając codzienne minuty w chwile - w każdej butelce Whitecliff jest odrobina magii. Uznani za doskonałą konsystencję od rocznika do rocznika. Winiarze pozyskują winogrona z wielu winnic i regionów, aby zapewnić utrzymanie jakości. Następnie paczki owocowe są sortowane i następuje zastosowanie nowoczesnych technik produkcji wina, które wzmacniają naturalne cechy owoców, wytwarzając intensywne, pełne smaku wina. Oczyść świeże aromaty owoców tropikalnych z nutami trawiastymi. Żywe podniebienie o smaku grejpfruta i tropików. Dobra równowaga i podniebienie z czystym, rześkim wykończeniem.
Region winiarski Gisborne
Gisborne nagradza tych, którzy wybiorą się w podróż na wschód, różnorodną ofertą win: od pełnych smaku i owocowych po chwalone przez krytyków klasyczne wina biodynamiczne. Gisborne jest domem dla mieszanki dużych producentów, butikowych winnic i przedsiębiorczych plantatorów, którzy nieustannie eksplorują nowe odmiany i miejsca uprawy winorośli. Obrazu dopełnia dynamiczna scena kulinarna i winiarska. Gisborne to miasto o bogatej historii, które szczyci się tym, że jako pierwsze wylądował tam kapitan Cook, a także pierwszym miejscem w Nowej Zelandii, gdzie można było zobaczyć wschód słońca. Chardonnay jest dominującą odmianą i cieszy się dużym powodzeniem, chociaż bardzo szeroki zakres czerwonych i białych odmian jest z powodzeniem wprowadzany, a nowe odmiany są zawsze testowane. Tereny na zboczach wzgórz są eksplorowane i dopasowywane do nowych odmian i klonów; renesans Gisborne'a jest w pełnym toku. Połączenie silnego nasłonecznienia, zielonych krajobrazów, fascynującej historii i ekscytującej różnorodności stylów win sprawia, że Gisborne jest czarującym celem podróży dla miłośników wina.
Podregiony winiarskie Gisborne
W Gisborne regularnie odnotowuje się najwyższe nasłonecznienie i temperatury w Nowej Zelandii, co sprawia, że zbiory odbywają się często jako pierwsze w kraju.
A. Ormond
Na północ od miasta, gdzie dolina rzeki zwęża się w Raukumara Ranges, miejsce oryginalnych nasadzeń Gisborne'a (i niektóre z najlepszych dzisiejszych winnic i win) produkuje liczne wina z pojedynczych winnic. Obszar ten jest również domem dla „The Golden Slope”, 10-kilometrowego łagodnie opadającego, dobrze osuszającego zbocza z wapienną glebą wierzchnią, z której pochodzą jedne z najlepszych Chardonnay w Gisborne.
B. Patutahi
Około jednej trzeciej winorośli regionu znajduje się w tym cieplejszym miejscu w głębi lądu, na zachód od miasta. Przy niskich opadach deszczu i dobrze przepuszczalnych, pochyłych glebach gliniastych i mulistych obszar ten produkuje doskonałego, bogatego Gewurztraminera, wraz z innymi odmianami, o dobrej teksturze i gęstości.
C. Manutuke
W tym nadmorskim obszarze, na południe od miasta, winorośle po raz pierwszy założono pod koniec lat 90. XIX wieku. Chardonnay to główna odmiana uprawiana na dobrze odwodnionych i piaszczystych glebach, z mulistymi i cięższymi gliniastymi glebami Kaiti występującymi w miejscach bardziej pagórkowatych na zachodzie. Bliżej rzeki warunki glebowe i klimatyczne mogą produkować zachwycające wina zbotrytyzowane i aromatyczne o delikatnej teksturze.