Kressmann Bordeaux Grande Reserve Demi Sec Blanc
Kraj: Francja
Region: AC Bordeaux
Producent: Kressmann
Szczep: Sémillon, Sauvignon blanc
Pojemność: 0,7l cer1
Rozwiń opis...Nos tego wina jest piękny, z intensywną mineralnością, jasnym jabłkiem, kwiatem brzoskwini, brzoskwinią i pigwą. Usta tego średnio-mocnego wina są piękne, z orzeźwiającą kwasowością, brzoskwinią, pieczonym jabłkiem, cierpkim, wypełniającym usta, lawendą i pięknym dymem. Finisz jest długi, owocowy, wypełniający usta i orzeźwiający, z solą, bryzą oceanu, bardziej kwiatowymi nutami, świeżymi słodkimi owocami i dymem.
Po przybyciu do Bordeaux w 1858 roku Edouard Kressmann szybko stał się pasjonatem mieszania i starzenia win. Po doświadczeniu z przyjacielem kupca założył własny dom w 1871 roku. W 1897 roku Edouard Kressmann, znany winiarz, stworzył własną markę „Kressmann Monopole”, wysokiej jakości Bordeaux produkowane z mieszanych win o różnych właściwościach. Sukces tego wina, którego Kressmann ma „Monopol”, jest natychmiastowy. Setki beczek są eksportowane ze słynnego Quai des Chartrons do Europy i Ameryki: urodził się Kressmann Monopole.
Notatki Winiarskie
Sémillon to ważna odmiana w dwóch znaczących krajach produkujących wino. We Francji Sémillon jest dominującą białą odmianą winorośli w regionach winiarskich Bordeaux . Winorośl ta znalazła również swoje miejsce w Australii; podczas gdy obecnie głównymi białymi odmianami w tym kraju są Chardonnay i Sauvignon Blanc , to na wczesnym etapie rozwoju uprawy winorośli w tym kraju to właśnie Sémillon, błędnie oznaczany wówczas jako Riesling , był najważniejszą białą odmianą.
We Francji winogrona Sémillon uprawia się głównie w Bordeaux, gdzie są kupażowane z Sauvignon blanc i Muscadelle. W stanie suchym określa się je jako Bordeaux blanc i dopuszcza się ich produkcję w apelacjach Pessac-Léognan , Graves , Entre-Deux-Mers i innych mniej znanych regionach. W tej formie Sémillon jest zazwyczaj drugorzędnym składnikiem kupażu. Jednakże, gdy jest używany do produkcji słodkich białych win z Bordeaux (takich jak te z Sauternes, Barsac i Cérons), często jest dominującą odmianą. W takich winach winorośl jest narażona na „ szlachetną pleśń ” Botrytis cinerea , która pochłania zawartość wody w owocach, koncentrując cukier obecny w miąższu. Po zaatakowaniu przez Botrytis cinerea winogrona kurczą się, a poziom kwasu i cukru wzrasta.