

Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
El Coto Coto de Imaz Rioja Reserva
Kraj: Hiszpania
Region: La Rioja
Apelacja: Rioja DOCa
Producent: Bodegas El Coto de Rioja
Szczep: 100% Tempranillo
Pojemność: 0,75PAR1
Alkohol: 13.5 %
Bodega mająca posiadłości w Rioja Alta i oraz Alavesa, działalność rozpoczęła na początku lat 70, bardzo szybko powiększając areały upraw. Obecnie jeden z wiodących producentów w regionie, kluczem do sukcesy była konsekwentna polityka dbałości o jakość i umiarkowanych cen. Tempranillo z Rioja Alta starzone 18 miesięcy w beczkach z amerykańskiego dębu, i 24 miesiące w butelce. Intensywne aromaty czerwonych owoców, goździków, piernika, z lekkim akcentem dymnym. Wino o zdecydowanych garbnikach, dobry kompan do cięższych i złożonych dań. Idealnie sprawdzi się w roli wina towarzyszącego grillowanym mięsom, żeberkom i karkówce oraz grillowanym warzywom, zielonej papryce, bakłażanowi i pieczarkom. Paruje się także z pieczonym królikiem, krótko smażoną polędwicą wieprzową z szalotką i twardymi serami typu Parmezan. Podawać w temperaturze 18⁰C.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Bodegas El Coto de Rioja to jeden z czołowych producentów wina hiszpańskiego, którego produkty dostępne są w 50 krajach na całym świecie. W posiadaniu firmy leży blisko 3 tysiące hektarów winnic, gdzie uprawiane są głównie lokalne szczepy, takie jak Tempranillo, Garnacha czy Viura. Stałe powiększanie asortymentu winnic i otwartość na nowoczesne technologie sprawiają, że firma każdego roku produkuje coraz lepsze wina i tym samym zwiększa grono swoich miłośników. Wino fermentuje w zbiornikach ze stali nierdzewnej i poddawane jest 18-dniowej maceracji. Następnie leżakuje przez 12 miesięcy w nowych beczkach z dębu amerykańskiego oraz 24 miesiące w butelkach. Trunek ma potencjał do długiego starzenia się. Tworzone w 100 % z ręcznie zbieranych owoców szczepu Tempranillo. Ma czerwono-ceglastą barwę typową dla tego szczepu. Bukiet bogaty jest w aromaty dojrzałych truskawek i malin z nutą wanilii i wyczuwalnymi w tle mleczną czekoladą, ziarnami kawy i kakao. Smak wina jest doskonale zrównoważony i świeży pomimo starzenia w beczkach. Dominują w nim nuty czerwonych owoców, wiśni, malin i czerwonych porzeczek. Smak wina długo utrzymuje się w ustach pozostawiając w przełyku delikatnie pikantne nuty.
Coto de Imaz Reserva to intensywna i jedwabista czerwień, która zbiera nagrody z całego świata, a dzięki swojej idealnej równowadze przekonuje wszystkich, którzy jej spróbują. Tradycyjna Rioja, stworzona na rynek gotowy i bardzo łatwa do picia, bez ostrych krawędzi i dobrze zdefiniowanych aromatów, wino produkowane w dużych ilościach, ale z godnym podziwu stosunkiem ceny do jakości. Na pierwszy rzut oka ma żywy wiśniowy kolor z granatową obwódką. W nosie solidne owoce mieszają się z nutą kakao , wzmacniając dojrzałą , ale jednocześnie świeżą cielistość, dzięki fantastycznej kwasowości, która pozwoli mu ewoluować w butelce przez lata. Jest mięsiste, mocne i aksamitne, z polerowanymi taninami i żywą świeżością.
2023-09-01
El Coto Coto de Imaz Rioja Reserva 2016
Intensywny kolor wiśni z krawędzią granatu. Na nosie mocny, złożony aromat, dojrzałe owoce i drobne kakao. W ustach mięsiste, mocne, aksamitne, z dojrzałymi taninami i dobrą kwasowością.