

Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Marques de Riscal Reserva Rioja
Kraj: Hiszpania
Apelacja: D.O. Ca. Rioja
Producent: Marques de Riscal
Szczep: 90%Tempranillo, 7% Graciano , 3% Mazuelo
Beczka: 24 miesiące w beczkach z dębu amerykańskiego
Rodzaj: czerwone, wytrawne
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 14,00%
Wino rezerwa Marqués de Riscal posiada barwę ciemnej wiśni z czerwonymi refleksami. Balsamiczne i pikantne aromaty o dużej złożoności, z nutami dojrzałych czarnych owoców i lekko prażonymi. Podniebienie ma dobrą strukturę, jest smaczne, gęste i z okrągłymi i eleganckimi taninami. Wykończenie jest długie i świeże, z lekkim wspomnieniem dębu. Wino polecane do dań mącznych, dobrze komponuje się z szynką, serami kozie, owcze, gulaszami z sosami niezbyt korzennymi, gotowanymi lub duszonymi warzywami, drobiem, czerwonymi mięsami, grillowanymi mięsami i pieczeniem. BK17
Wino rezerwa Marqués de Riscal tworzone są w zasadzie z winogron pochodzących z winorośli odmiany Tempranillo posadzonej przed latami 70., położonej w najlepszych wapiennych glebach gliniastych rzeki Alabasty w Rioja. Odmiana dobrze wspiera starzenie się drewna i starzenie butelek dzięki dobrej równowadze kwasowej i drobnym garbnikom. Odmiany Graciano i Mazuelo, które biorą udział procentowy w mieszaninie nie przekracza 10%, nadają świeżości i żywości koloru. Fermentację prowadzi się w kontrolowanej temperaturze 26 ° C z czasem maceracji nieprzekraczającym 12 dni. Rezerwa Riscal pozostają około dwóch lat w beczkach z dębu amerykańskiego, tworząc wino, które pasuje do kanonów klasycyzmu La Rioja, świeże, delikatne, eleganckie z dużym potencjałem starzenia. Przed wejściem na rynek ma minimalny okres rafinacji w butelce jednego roku.
Charakterystyka Klimatyczna dla Wina Marqués de Riscal Reserva
Tegoroczne zbiory zostały w dużym stopniu uwarunkowane kilkoma kluczowymi kwestiami, które pojawiły się w trakcie kampanii. Rozpoczęliśmy cykl z ważnym stanem rezerw, co zaowocowało dobrymi źródłami i winnicami o ogólnie dużym obciążeniu. Brak wiosennych przymrozków, silnych wietrznych wiatrów i letnich gradobicie, oznacza, że przybyliśmy w połowie września z bardzo zdrowymi winogronami o parametrach jakościowych, które sugerowały interesujące zbiory. Od 14 września rozpoczyna się pora deszczowa, przy średniej temperaturze około 20ºC. Potem przyszła sucha pogoda. Zbiór rozpoczyna się 24 września w najstarszych winnicach, z niską produkcją i znajduje się na najwcześniejszych obszarach regionu. Od tego dnia do 12 października jest zbierany normalnie, prezentując rocznikowi doskonały wygląd. Od dwunastego roku życia obserwuje się pierwsze ogniska botrytis, które wymagają znacznie więcej uwagi w czasie zbiorów, co powoduje ciężki wybór winogron na polu. Zbiory były ważne pod względem ilości i jakości, a wartości barwy znajdują się w górnej strefie środkowej szeregu historycznego, a wartości kwasowości są bardzo odpowiednie do starzenia win. Wino Marqués de Riscal Resreva trafiło na doskonałe warunki klimatyczne to cechy powinny przełożyć się na wielkie wina z wysokimi notami. Potencjał starzenia do 10 lat.
Nagrody i wyróżnienia:
TIM ATKIN 2018 CINVE DECANTER ASIA WINE AWARDS
Marqués de Riscal Reserva 2019 | 93 puntos Marqués de Riscal Reserva 2019 | Medalla de Plata Marqués de Riscal Reserva 2019 | Medalla de Bronce
GUÍA DE VINOS GOURMETS 2018 2019: Gold Medal | 2019: Medalla de Oro SAKURA 2018
Marqués de Riscal Reserva 2019 | 94 puntos TIM ATKIN 2018 Marqués de Riscal Reserva 2019 | Medalla de Oro
ANUARIO DE VINOS EL PAÍS 2018 Marqués de Riscal Reserva 2019 | 93 puntos ROBERT PARKER
Marqués de Riscal Reserva 2017 | 92 puntos JAMESSUCKLING.COM Marqués de Riscal Reserva 2017 | 89 puntos
MUNDUS VINI Marqués de Riscal Reserva 2019 | 93 puntos
Marqués de Riscal Reserva 2019 | Medalla de Oro 2019: 92 puntos | 2018: 92 puntos
GUÍA DE VINOS ABC 2018 DECANTER WORLD WINE AWARDS
Marqués de Riscal Reserva 2016 | 93 puntos Marqués de Riscal Reserva 2016 | Medalla