

Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Lopez de Haro Blanco Viura DOC Rioja
Kraj: Hiszpania
Region: Rioja
San Vicente de la Sonsierra (La Rioja)
Producent: Bodega Classica
Szczepy: Viura, Macabeo
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 12,5% Bk20
Wystarczyło starzenie trzech miesiąc w beczkach z francuskiego dębu aby uzyskać dobre wino. Białe wino Rioja na podstawie szczepu Viura z mniejszą częścią szczepów regionalnych pozwoliło uzyskać przyjemny smak. Aromat złożony udostępnia dojrzałe owoce, daktyle i nuty bananowe które wyróżniają się na nosie w połączeniu z niuansami beczki. W ustach uczucie świeżości z delikatną nutą kremową, pozostawiając długi, zrównoważony i miły posmak.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Wino Lopez de Haro Blanco powstało po kupażu winogron 65% Viura, 10% Malvasía, 10% Garnacha Blanca, 5% Tempranillo Blanco, 5% Maturana Blanca i 5% Turruntés. W rezultacie uzuskujemy słomkowy kolor żółty z jasnymi zielonymi tonami. Soczyste owoce w świeżym winie. Dobrze skonstruowany i dobry wskaźnik kwasowości. Sugestie kulinarne: Risotto z kurczakiem i warzywami, smażony ryż po chińsku z krewetkami warzywami, smażony makaron z marchewką imbirem tofu; Peka z ośmiornicą, zapiekanka z ziemniaków, papryki bakłażana i pomidorów, duszone mięso w sosie własnym, pizza …
Serce Rioja nadaje tchu i żywotności winom z Rioja a wina z San Vicente de la Sonsierra są tego dobrym przykładem. Winnica znajduje się w uprzywilejowanej sytuacji do uprawy winorośli. Region położony pod pasmem górskim Toloño, który chroni go przed zimnymi wiatrami Morza Kantabryjskiego i rzeką Ebro na południu, zapewniając niezbędną wilgoć. Ta lokalizacja tworzy idealny mikroklimat dla winnicy. Z jednej strony przy wystarczającym wietrze, aby ułatwić idealne napowietrzanie winorośli, z drugiej strony sprzyjające łagodnym temperaturom przez cały rok z większą ilością opadów w miesiącach zimowych. W regionie San Vicente de la Sonsierra są najlepsze stare winnice Tempranillo w Rioja Alta. Uprawiane przy użyciu systemu pucharów na bardzo słabych glebach, znacznie zmniejsza ich produkcję i podnosi jakość kiści. Pola San Vicente są pełne skalnych pras do wina i innych prehistorycznych miejsc związanych z uprawą winorośli. A w tej okolicy wino było już produkowane ponad dwa tysiące lat temu. Historia wina Rioja w czystym stanie.
Bardzo jasne wino o jasnożółtej barwie, rozpoczyna się lekko aromatycznym nosem, które wzmacnia się odrobiną napowietrzenia i emanuje szeregiem czystych aromatów odmian: jabłka, brzoskwini, kopru włoskiego i egzotycznych owoców na dyskretnym tle mineralnym. Pełne, maślane, czyste i świeże na podniebieniu, ma syropowaty posmak.
2023-04-18
Lopez de Haro Blanco
Biała Rioja wyszła z mody, ale powróciła, a przy takich winach łatwo zrozumieć, dlaczego. To dowód na to, że czasami cierpliwość wygrywa. A na to musieliśmy czekać strasznie długo. Jest wytwarzany z winogron pochodzących z winorośli, które mają nawet osiemdziesiąt lat. Winorośl z tego wieku daje naprawdę maleńkie porcje winogron, dzięki czemu wszystkie smaki są zintensyfikowane – można to posmakować w tym głęboko aromatycznym winie. Jest orzechowy, bogaty i pełny z naprawdę bardziej kremową konsystencją. To mocne wino, pełne smaków dojrzałych żółtych owoców – ale jest też przyjemne i rześkie. Pomyśl o gruszce, pigwie i miodzie z cytrusowym kręgosłupem. To jest wspaniałe ze słonymi potrawami w stylu tapas, takimi jak solone migdały lub szynka Serrano.