Wino Vinho da Madeira Meio Doce 5 Yeards

110,00 zł
Brutto
596 Przedmioty

Opis

Kolor
Czerwone
Smak
Półsłodkie
Okazja
Dla Kobiety
Potrawa
Wino Do Dań Wegetariańskich
Wino do Sushi
Wino do Sushi
Ilość

 

Największy wybór wina z 7000 gatunków

 

Tylko produkty w dobrych cenach

  Zdjęcie przedstawia wino w wybranym roczniku.

Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.

Vinho da Madeira Meio Doce 5 Yeards  

 

Kraj: Portugalia

Region: Madeira

Producent: J. Faria & Filhos

Szczep: Tinta Negra Mole

Rodzaj: czerwone, półsłodkie

Pojemność: 0,75 l

Alkohol: 18%C3 

Rozwiń opis...

Vinho da Madeira Meio Doce 5YO to wzmacniane wino z Portugalii, leżakujące w beczkach co najmniej przez 5 lat. Charakteryzuje się słodyczą oraz wysoką zawartością alkoholu. Ma ciemnobrązowy kolor ze złotymi refleksami. Pachnie aromatami drewna oraz przyprawami. W smaku odnajdziemy aromat ziół, kwiatów, anyżu i miodu. Ujawnia pełne ciało i bogate podniebienie.

Notatki Winiarskie

Madeira jest wytwarzana z białych i czerwonych winogron, w tym Tinta Negra Mole, Sercial, Verdelho, Bual i Malvasia (znana również jako Malmsey). Każda odmiana winogron ma odrębne oznaczenia identyfikujące różne style. Oznaczenia te obejmują Indication of Age, Frasqueira lub Garrafeira (oznaczające rocznik i minimalne starzenie 20 lat w beczkach) i Colheita (oznaczające rocznik i minimalne starzenie 5 lat).

Podobnie jak porto, Madera jest winem innym niż vintage lub vintage. Wino Madeira występuje w czterech poziomach słodyczy: Seco: wytrawne, Meio Seco: średnio wytrawne, Meio Doce: średnio słodkie i Doce: słodkie.

Sercial tworzy najsuchsze wino Madeira. Wina Sercial oferują jasne, cytrusowe smaki i wysoką kwasowość. Mogą być doskonałym aperitifem, ale muszą leżakować przez wiele dziesięcioleci, aby osiągnąć swój pełny potencjał. Najsłodsze wino Madeira powstaje z Malvasii, znanej również jako Malmsey. Jest bogate i ma złożone smaki od czarnego orzecha, pieprzu syczuańskiego i różowego pieprzu po cytrusy i zielone jabłko. Malmsey dobrze komponuje się z deserami czekoladowymi, lodami i serem.

 

Madeira Historia

Maderę odkryto w 1419 r., po czym jej ziemie zostały szybko oczyszczone, a gleba uprawiana pszenicą, winoroślą i trzciną cukrową. Historia wina madera rozpoczęła się w tym momencie i miała ściśle towarzyszyć rozwojowi wyspy na przestrzeni wieków. Zapisy historyczne pokazują, że 25 lat po rozpoczęciu kolonizacji wyspa eksportowała już wino madera.

Prawie sześćset lat istnienia opowiada historię internacjonalizacji obejmującą najróżniejsze szlaki eksportowe, w zależności od okoliczności międzynarodowych, podczas których oprócz eksportu do Europy, znaczne ilości były eksportowane szlakami przeznaczonymi do Indii i Ameryki, między XVI a XVIII wiekiem, ten ostatni trwa do dziś. Od początku XIX wieku zdecydowana większość była eksportowana do Europy (Anglia, Francja i kraje skandynawskie) i Japonii. Wysoką renomę i prestiż tego wina mogą również potwierdzić niezliczone epizody, wśród których obchody niepodległości Stanów Zjednoczonych Ameryki w 1776 roku, które zostały upamiętnione toastem wzniesionym winem Madeira!

Wiele wybitnych osobistości, mężów stanu i legendarnych postaci było oczarowanych tym winem, spośród których symbolicznymi przykładami są George Washington i Thomas Jefferson, obaj posiadający ogromną wiedzę na temat wina maderskiego, a także Winston Churchill, który miał okazję poznać i skosztować tego wina podczas swoich wizyt na wyspie.

Vinho da Madeira Meio Doce 5 Yeards - Opinie klientów

5.0
Oceń 
Quality


2025-07-20

Madeira Meio Doce 5 Yeards

Madeira przyjemna aromatyczna. Połyskując bursztynowa powłoką ze złotymi refleksami razi w kieliszku zachęcają do degustacji. Madeira numer 1 zdecydowanie powyżej oczekiwań. W porównaniu do Wino Vinho da Madeira Doce 3YO to niesamowite zaskoczenie, trunek wielokrotnie wyższej jakości pomimo iż 3 madeira też jest ok za 50 złotych w Bachus Wina

Oceń 
Quality


2025-07-19

Madeira Meio Doce 5 Yeards

Aromaty spalonej ziemi i trufli mieszają się z nutami kwiatów bzu, skóry i tytoniu fajkowego w wyrazistym Brunello z 2019 roku od Uccelliera. Jest pełne i skoncentrowane, ale ma też ogromną energię, oferując mięsiste nuty malin, ekstraktu z czarnej wiśni, suszonej mięty i lukrecji przed orzechowym zakończeniem. Mocno nawinięte, drobnoziarniste taniny zapewniają solidne wsparcie, a wyrazista kwasowość nadaje mu witalność i równowagę.

Dodaj opinię

Vinho da Madeira Meio Doce 5 Yeards

Dodaj opinię