Vinho da Madeira Meio Doce 5 Yeards
Kraj: Portugalia
Region: Madeira
Producent: J. Faria & Filhos
Szczep: Tinta Negra Mole
Rodzaj: czerwone, półsłodkie
Pojemność: 0,75 l
Alkohol: 18%C3
Rozwiń opis...Vinho da Madeira Meio Doce 5YO to wzmacniane wino z Portugalii, leżakujące w beczkach co najmniej przez 5 lat. Charakteryzuje się słodyczą oraz wysoką zawartością alkoholu. Ma ciemnobrązowy kolor ze złotymi refleksami. Pachnie aromatami drewna oraz przyprawami. W smaku odnajdziemy aromat ziół, kwiatów, anyżu i miodu. Ujawnia pełne ciało i bogate podniebienie.
Notatki Winiarskie
Madeira jest wytwarzana z białych i czerwonych winogron, w tym Tinta Negra Mole, Sercial, Verdelho, Bual i Malvasia (znana również jako Malmsey). Każda odmiana winogron ma odrębne oznaczenia identyfikujące różne style. Oznaczenia te obejmują Indication of Age, Frasqueira lub Garrafeira (oznaczające rocznik i minimalne starzenie 20 lat w beczkach) i Colheita (oznaczające rocznik i minimalne starzenie 5 lat).
Podobnie jak porto, Madera jest winem innym niż vintage lub vintage. Wino Madeira występuje w czterech poziomach słodyczy: Seco: wytrawne, Meio Seco: średnio wytrawne, Meio Doce: średnio słodkie i Doce: słodkie.
Sercial tworzy najsuchsze wino Madeira. Wina Sercial oferują jasne, cytrusowe smaki i wysoką kwasowość. Mogą być doskonałym aperitifem, ale muszą leżakować przez wiele dziesięcioleci, aby osiągnąć swój pełny potencjał. Najsłodsze wino Madeira powstaje z Malvasii, znanej również jako Malmsey. Jest bogate i ma złożone smaki od czarnego orzecha, pieprzu syczuańskiego i różowego pieprzu po cytrusy i zielone jabłko. Malmsey dobrze komponuje się z deserami czekoladowymi, lodami i serem.
Madeira Historia
Maderę odkryto w 1419 r., po czym jej ziemie zostały szybko oczyszczone, a gleba uprawiana pszenicą, winoroślą i trzciną cukrową. Historia wina madera rozpoczęła się w tym momencie i miała ściśle towarzyszyć rozwojowi wyspy na przestrzeni wieków. Zapisy historyczne pokazują, że 25 lat po rozpoczęciu kolonizacji wyspa eksportowała już wino madera.
Prawie sześćset lat istnienia opowiada historię internacjonalizacji obejmującą najróżniejsze szlaki eksportowe, w zależności od okoliczności międzynarodowych, podczas których oprócz eksportu do Europy, znaczne ilości były eksportowane szlakami przeznaczonymi do Indii i Ameryki, między XVI a XVIII wiekiem, ten ostatni trwa do dziś. Od początku XIX wieku zdecydowana większość była eksportowana do Europy (Anglia, Francja i kraje skandynawskie) i Japonii. Wysoką renomę i prestiż tego wina mogą również potwierdzić niezliczone epizody, wśród których obchody niepodległości Stanów Zjednoczonych Ameryki w 1776 roku, które zostały upamiętnione toastem wzniesionym winem Madeira!
Wiele wybitnych osobistości, mężów stanu i legendarnych postaci było oczarowanych tym winem, spośród których symbolicznymi przykładami są George Washington i Thomas Jefferson, obaj posiadający ogromną wiedzę na temat wina maderskiego, a także Winston Churchill, który miał okazję poznać i skosztować tego wina podczas swoich wizyt na wyspie.