Angelo Negro Barolo del Comune di Serralunga d` Alba
Kraj: Włochy
Region: Piemont
Apelacja: Barolo DOCG
Producent: Angelo Negro
Typ: Dry Red Nebbiolo
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 14,5 %
Rozwiń opis...Angelo Negro Barolo del Comune di Serralunga d` Alba to czerwone wytrawne wino powstałe w całości z odmiany Nebbiolo uprawianej w regionie Langhe. Wino prezentuje głęboki rubinowy odcień wpadający w granat. Nos uwydatnia bogatą paletę aromatów od dojrzałych ciemnych owoców, owoców leśnych po nuty runa leśnego, przypraw, suszonej róży oraz fiołka. Smak jest bogaty i pełny, charakteryzuje się solidnym ciałem i jedwabistą taniną. Posmak długi i trwały. Sugestie kulinarne: czerwone mięsa, gulasze, dziczyzna, duszone mięsa, ostre sery.
Winifikacja
Zbiór ręczny w skrzyniach po 20kg. w październiku, tradycyjna winifikacja w betonowych zbiornikach przez około 20 dni, leżakowanie przez 38 miesięcy w dębowych beczkach, a następnie 24 miesiące w butelce. ( minimalna zawartość SO2)
Typ gleby Winnice uprawiane są na glebach piaskowych i wapiennych, bogate w wapień i margiel szary
Producent - Azienda Agricola Negro
Rodzina Negro uprawiała winnice na wzgórzach Piemontu Roero już w 1670 roku. Jednak dopiero w XX wieku posiadłość w obecnym wcieleniu nabrała kształtu. Angelo Negro zaczynał od zaledwie 2 hektarów winorośli i dopiero jego syn Giovanni, obecny właściciel, dołączył do niego, aby przedsiębiorstwo zaczęło nabierać rozpędu. Zbudowali piwnicę i winiarnię w Monteu Roero , aw 1971 wyprodukowali pierwsze wytrawne Roero Arneis, które od tego czasu stało się jednym z charakterystycznych białych win w regionie. Posiadłość rozrosła się teraz do blisko 70 hektarów winorośli na jednych z najlepszych miejsc w dystrykcie. A dziś Angelo Negro e Figli są znane jako wyspecjalizowany producent Roero Arneis, który znajduje się obok kilku innych cuvées w swoim imponującym asortymencie. Trzecie pokolenie rodziny jest teraz bardzo zaangażowane w biznes i wspólnie zarządza wszystkimi aspektami biznesu.
Obok Barbera, winogrono Nebbiolo jest najsłynniejszym czerwonym winogronem Piemontu. To wyzwanie dla winiarzy, ponieważ rozwija się tylko w łagodnej, długiej jesieni Piemontu. W miarę starzenia się winogrona Nebbiolo rozwijają łagodniejsze i słodsze smaki, które zmieniają ich jędrne i taniczne początki. Najlepsze wina, takie jak Barolo, Barbaresco i Nebbiolo d'Alba, zawdzięczają swoje charakterystyczne smaki czerwonych owoców, przypraw, tytoniu i skóry winogronom Nebbiolo. Wina te mają mało koloru, ale dużo tanin, co sprawia, że nadają się do długiego przechowywania. Krótki czas w dębowych beczkach jeszcze bardziej zmiękcza strukturę. Wino Nebbiolo idealnie nadaje się do łączenia z treściwymi daniami, takimi jak czerwone mięso, potrawy z truflami i grzyby. Ciesz się tym wyjątkowym włoskim winogronem i jego pysznymi winami!