BaroloGagliasso Barolo Tre Utin
Kraj: Wochy
Region: Piemont
Producent: Mario Gagliasso
Typ: Dry Red Nebbiolo
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 14% VIP
Rozwiń opis...W rozległym świecie win , niektóre odmiany wyróżniają się wyjątkowymi profilami smakowymi i kolekcjonerskością — a jeśli Barolo nie przychodzi od razu na myśl, najwyższy czas to zmienić. To czerwone wino, pochodzące z regionu winiarskiego Piemont we Włoszech, słynie ze złożonych nut smakowych i niezwykłej zdolności do poprawy z wiekiem . Jego kolekcjonerskość , złożoność i bogate cechy przyniosły mu przydomek „króla win”.
Wino Barolo Gagliasso Tre Utin o rubinowej barwie z aromatami wiśni i kwiatów oraz nutami mięsa, skóry i lukrecji. W ustach dobrze zbudowane, pełne, z wyraźnymi taninami. Delikatny posmak wiśni i skóry. Długo utrzymujące się na podniebieniu.
Wina Barolo mają zazwyczaj jasny granatowy kolor, pełną lepkość i wyższy poziom tanin i kwasowości. Młodsze wina Barolo często prezentują żywe smaki wiśni i czerwonych owoców, którym towarzyszą nuty kwiatowe i korzenne w nosie. Natomiast w miarę starzenia się win Barolo ich wygląd zmienia się na ceglastoczerwony odcień i mają tendencję do rozwijania bardziej wyrazistych aromatów smoły, róż, czerwonych owoców i tytoniu.
Wina Barolo są znane ze swoich surowych przepisów i wysokich standardów, co skutkuje szeroką gamą fantastycznych opcji dostępnych na rynku. Jeśli interesują Cię wina kolekcjonerskie i dojrzałe, poszukaj oznaczenia „Riserva” wyróżnionego na etykiecie . Z drugiej strony, jeśli próbujesz Barolo po raz pierwszy, młodsza butelka z niedawnego rocznika może być lepszym wyborem. Poniżej znajdują się nasze ulubione butelki Barolo, zarówno młode, jak i dojrzałe, które zasługują na miejsce w Twojej kolekcji win.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Wino Gagliasso Barolo Tre Utin otwierają się aromaty wiśni marynowane w spirytusie, kawie i wanilii, które przenoszą się na mocno zranione podniebienie wraz ze sproszkowaną szałwią i lukrecją. Orzeźwiające taniny nadają mu ściągające wykończenie. Średnia gęstość winorośli: 5500 winorośli na hektar Klasyczna metoda Guyota ze średnio-krótkim przycinaniem; winnica z ekspozycją południową o średnim nachyleniu. Zielone zbiory w dwóch różnych czasach z redukcją winogron o wydajności na hektar około 5500 kg. Winogrona Torriglione są zbierane bardzo dojrzałe z drobiazgową selekcją; fermentacja odbyła się w kadziach ze stali nierdzewnej o kontrolowanej temperaturze. Fermentacja wynosi około 33-34 ° C z 15-17 dniami maceracji; fermentacja malolityczna zachodzi spontanicznie w kadziach ze stali nierdzewnej. Po fermentacji malolitycznej wino pozostaje przez 12 miesięcy w beczkach francuskich, 50% nowy dąb i 50% 2 lata; po tym okresie beczki miesza się w dużych beczkach o pojemności 2500 litrów przez 18 miesięcy. Wino jest butelkowane i rafinowane przez 10-12 miesięcy.