Wino Barolo TRE UTIN Nebbiolo Gagliasso

287,00 zł
Brutto
600 Przedmioty

Opis

Kolor
Czerwone
Smak
Wytrawne
Okazja
Na Wigilię
Potrawa
Wino Do Mięsa Czerwonego
Ilość

 

Największy wybór wina z 7000 gatunków

 

Tylko produkty w dobrych cenach

  Zdjęcie przedstawia wino w wybranym roczniku.

Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.

BaroloGagliasso Barolo Tre Utin

 

Kraj: Wochy

Region: Piemont

Producent: Mario Gagliasso

Typ: Dry Red Nebbiolo

Pojemność: 0,75l

Alkohol: 14% VIP

  

Rozwiń opis...

W rozległym świecie win , niektóre odmiany wyróżniają się wyjątkowymi profilami smakowymi i kolekcjonerskością — a jeśli Barolo nie przychodzi od razu na myśl, najwyższy czas to zmienić. To czerwone wino, pochodzące z regionu winiarskiego Piemont we Włoszech, słynie ze złożonych nut smakowych i niezwykłej zdolności do poprawy z wiekiem . Jego kolekcjonerskość , złożoność i bogate cechy przyniosły mu przydomek „króla win”.

Wino Barolo Gagliasso Tre Utin o rubinowej barwie z aromatami wiśni i kwiatów oraz nutami mięsa, skóry i lukrecji. W ustach dobrze zbudowane, pełne, z wyraźnymi taninami. Delikatny posmak wiśni i skóry. Długo utrzymujące się na podniebieniu.

Wina Barolo mają zazwyczaj jasny granatowy kolor, pełną lepkość i wyższy poziom tanin i kwasowości. Młodsze wina Barolo często prezentują żywe smaki wiśni i czerwonych owoców, którym towarzyszą nuty kwiatowe i korzenne w nosie. Natomiast w miarę starzenia się win Barolo ich wygląd zmienia się na ceglastoczerwony odcień i mają tendencję do rozwijania bardziej wyrazistych aromatów smoły, róż, czerwonych owoców i tytoniu.

Wina Barolo są znane ze swoich surowych przepisów i wysokich standardów, co skutkuje szeroką gamą fantastycznych opcji dostępnych na rynku. Jeśli interesują Cię wina kolekcjonerskie i dojrzałe, poszukaj oznaczenia „Riserva” wyróżnionego na etykiecie . Z drugiej strony, jeśli próbujesz Barolo po raz pierwszy, młodsza butelka z niedawnego rocznika może być lepszym wyborem. Poniżej znajdują się nasze ulubione butelki Barolo, zarówno młode, jak i dojrzałe, które zasługują na miejsce w Twojej kolekcji win.   

 

Notatki Sommelier Bachus Wina

Wino Gagliasso Barolo Tre Utin otwierają się aromaty wiśni marynowane w spirytusie, kawie i wanilii, które przenoszą się na mocno zranione podniebienie wraz ze sproszkowaną szałwią i lukrecją. Orzeźwiające taniny nadają mu ściągające wykończenie. Średnia gęstość winorośli: 5500 winorośli na hektar Klasyczna metoda Guyota ze średnio-krótkim przycinaniem; winnica z ekspozycją południową o średnim nachyleniu. Zielone zbiory w dwóch różnych czasach z redukcją winogron o wydajności na hektar około 5500 kg. Winogrona Torriglione są zbierane bardzo dojrzałe z drobiazgową selekcją; fermentacja odbyła się w kadziach ze stali nierdzewnej o kontrolowanej temperaturze. Fermentacja wynosi około 33-34 ° C z 15-17 dniami maceracji; fermentacja malolityczna zachodzi spontanicznie w kadziach ze stali nierdzewnej. Po fermentacji malolitycznej wino pozostaje przez 12 miesięcy w beczkach francuskich, 50% nowy dąb i 50% 2 lata; po tym okresie beczki miesza się w dużych beczkach o pojemności 2500 litrów przez 18 miesięcy. Wino jest butelkowane i rafinowane przez 10-12 miesięcy.

Barolo TRE UTIN Nebbiolo Gagliasso - Opinie klientów

5.0
Oceń 
Quality


2023-09-04

Barolo Gagliasso 2012

Klasyczne Barolo, w kolorze średniego ceglasto-granatowego koloru. Wino ma aromaty fiołka, czarnej herbaty, jagód jałowca i drzewa sandałowego. Uzupełniają je świeże nuty eukaliptusa i mięty z soczystym finiszem czarnej wiśni.

Dodaj opinię

Barolo TRE UTIN Nebbiolo Gagliasso

Dodaj opinię