

Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Feudi Salentini Collezione 53 Primitivo di Manduria
Kraj: Włochy
Region: Puglia
Szczep: Primitivo di Manduria
Rodzaj: czerwone, wytrawne
Beczka: 14 miesięcy
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 15%
Wino Collezione 53 jest wytwarzane w 100% z winogron Primitivo pochodzących z dorodnych krzewów które osiągnęły wiek pięćdziesięciu trzech lat. Winogrona były starannie, ręcznie zbierane i wino dojrzewało przez 14 miesięcy we francuskich i amerykańskich beczkach dębowych. Jest to bardzo przyjemne wino o intensywnym, czerwonym kolorze z fioletowym odcieniem, bogatych owocowych aromatach z delikatnym aromatem dżemu jeżynowego, eleganckie, miękkie i okrągłe o smakach owocowych i długim i przyjemnym posmaku. To harmonijne i zrównoważone czerwone wino nadaje się szczególnie do czerwonych mięs, dziczyzny i dojrzałych serów.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Feudi Salentini Collezione 53 ujawnia barwę ciemno rubinową z czerwonymi refleksami. Aromaty z złożone ujawniające początkowo dojrzałe powidła wiśniowe, ciemne owoce leśne i kwiaty lukrecji. Z chwilą dotlenienia wino pozwala wyczuć zapach konfitury z leśnych owoców, jeżyn, malin, słodkich wiśni, czerwonych porzeczek i nut likierowych. W smaku zrównoważone, z akcentami czereśni i kakao oraz potężną nutą wanilii na finiszu. W ustach wino primitivo jest subtelne z miękkimi i bardzo dojrzałymi owocami jagód, czarnej porzeczki, jeżyn.
2022-10-14
Feudi Salentini Collezione 53 Primitivo di Manduria
Powstałe wino ma intensywną czerwoną barwę z fioletowymi refleksami. W nosie nuty zapachowe są intensywne i przypominają dżem z owoców leśnych. Na podniebieniu wino jest okrągłe, ciepłe i gęste, doskonale oddaje terroir. Wyśmienicie komponuje się z dziczyzną, czerwonym mięsem i dojrzałymi serami.Kolekcja Primitivo di Manduria 53 Vecchie Viti jest produkowana z winogron ręcznie selekcjonowanych ze starych winorośli uprawianych zgodnie ze starożytnymi tradycjami rodzinnymi. Winifikacja i maceracja odbywają się w kontrolowanej temperaturze 26° - 28°C, a następnie wino leżakuje w beczkach z dębu francuskiego i amerykańskiego przez co najmniej 14 miesięcy.Założona w 1994 roku w Leporano, winiarnia Feudi Salentini znajduje się w jednym z najpiękniejszych obszarów Salento, w Apulii, regionie charakteryzującym się winnicami, stuletnimi drzewami oliwnymi i skąpanym w krystalicznym morzu. Tutaj produkcji wina sprzyjają optymalne warunki klimatyczne gwarantowane przez łagodną morską bryzę, która ogarnia wybrzeże. W winnicach winorośl jest nadal uprawiana w Alberello, a winogrona są zbierane ręcznie, jak nakazuje tradycja. Feudi Salentini produkuje dwie najbardziej charakterystyczne odmiany winorośli Apulii (Primitivo i Negramaro), ale także odmiany winogron białych, które dały doskonałe wyniki, w szczególności Verdeca i Malvasia.