Douro Valley Wina Portugalskie z Dolina Douro, położona w północnej części kraju, jest czczona jako ojczyzna Portu, najbardziej znanego wina w kraju. Podczas gdy słodkie, wzmocnione wina Porto są znakiem rozpoznawczym Doliny Douro, w ciągu ostatnich trzydziestu lat ponownie podkreślano tworzenie win stołowych klasy międzynarodowej. Ponad 80 różnych odmian winogron można znaleźć w Dolinie Douro, ale zdecydowanie najbardziej popularne odmiany to Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinto Roriz (Tempranillo), Tinta Barroca i Tinta Cao. Te winogrona można mieszać ze sobą, tworząc wina porto, lub można je stosować samodzielnie, tworząc Tinto Douro (pełne czerwone wino) lub Douro Branco (lekkie białe wino). Douro Valley hodują trzy międzynarodowe odmiany - Cabernet Sauvignon, Sauvignon Blanc i Gewürztraminer - uprawia się w Dolinie Douro. Produkcja wina w dolinie Douro Valley jest równomiernie rozłożona między portem a niefortyfikowanymi winami stołowymi. Charakterystyczną cechą geograficzną doliny Douro jest rzeka Douro, która płynie na zachód do Oceanu Atlantyckiego z Hiszpanii (gdzie znana jest jako rzeka Duero). Biorąc pod uwagę górzysty teren w dolinie Douro, na stromych zboczach doliny założono winnice, tworząc system tarasowych winnic, które wznoszą się od rzeki. Dopływy wypływające z Douro powodują powstawanie winnic wzdłuż wąskich skalistych zboczy. UNESCO nazwał Dolinę Douro miejscem światowego dziedzictwa. Kilmat Douro Valley najlepiej charakteryzuje się jako gorąca i kontynentalna. Istnieją trzy główne podstrefy w dolinie Douro: Douro Superior (czasami nazywane Alto Douro), Cima Corgo (dom z bardzo wysokiej klasy portami) i Baixo Corgo (Dolne Corgo), które są domem dla stołowych win regionu.

Podregiony Douro Valley:

Baixo Corgo jest najbliższym subregionem nad Oceanem Atlantyckim i dlatego jest najświeższy. Ponad jedna trzecia tego podregionu jest obsadzona winnicami, a więc można znaleźć niesamowitych producentów zarówno win spokojnych jak i porto. Sercem tego podregionu jest miasto Peso da Régua, w którym można znaleźć wiele wspaniałych portugalskich tradycyjnych restauracji i miejsc tapas. Ten podregion jest najbardziej dostępny z Porto (jest to 1h30 jazdy samochodem).

Cima Corgo jest zwykle uważane za najlepsze miejsce dla producentów wina porto i dlatego powinno znajdować się na liście najlepszych doceniaczy tego rodzaju wina. Tutaj można znaleźć znanych producentów na dużą skalę, takich jak Croft (Quinta da Roêda), Real Companhia Velha (Quinta das Carvalhas) i Dow (Quinta do Bomfim). Sercem tego subregionu w dolinie Douro jest maleńkie miasto Pinhão, oddalone o 2 godziny jazdy od Porto.

Douro Superior region poza Porto, jest to subregion o najmniejszej powierzchni obsadzonych winnic, ale szczególnie go lubię, ponieważ produkuje niesamowite czerwone wina. Kiedy pisałem ten artykuł, myśląc o podróżnikach, którzy chcą zorganizować jednodniową wycieczkę z Porto, postanowiłem nie uwzględniać winnic w Douro Superior.

Wybrane winnice: Quinta do Vallado, Quinta da Pacheca, Cellars of Murganheira, Quinta do Tedo, Quinta do Pôpa, Quinta do Crasto, Quinta de Santa Eufémia, Quinta de La Rosa, PIANO Douro Valley, Quinta do Pôpa, Quinta de São Bernardo, Quinta do Bomfim, Quinta da Roêda | Croft Port, Quinta do Tedo, Quinta da Faísca (Secret Spot Wines), Quinta do Panascal - Fonseca Porto, Quinta de Santa Eufémia, Quinta das Carvalhas, WDV wine douro valley lda, Quinta do Vallado, Quinta da Pacheca, Casa da Fonte, Quinta dos Murças, Esporão, Quinta do Crasto, QUINTA DA ROMANEIRA, ANETO WINES, Quinta do Noval, Quinta de Macedos, Farm Naples - Niepoort wines SA, Quinta D. Matilde - VINHOS, Lda, Quinta do Crasto S.A., QUEVEDO, Enoteca - Quinta da Avessada, Taylors Port, Carlos Alonso Douro Wine - Carlos António Sampaio Alonso, Caves da Raposeira SA, Quinta do Jalloto - family vineyards, Bulas Wines - Quinta da Costa de Baixo, Quinta das Brôlhas, Quinta do Noval- vinhas e adega, Quinta Vale D. Maria, Quinta da Foz, Quinta Maria Izabel, Quinta do Cotto, Quinta do Javali, Vaz de Carvalho Wines - Vinhos do Douro…