Legaris Roble
Kraj: Hiszpania
Region: Ribera del Duero
Legaris Ribera del Duero
Typ: Dry Red Tinto Fino
Pojemność: 0,75lcre1
Alkohol: 14%
Rozwiń opis...Legaris Roble to czerwone wino z regionu Ribera del Duero produkowane przez winiarnię Legaris. Powstało w całości z gron Fino Tinto i dojrzewało w beczkach z amerykańskiego dębu przez okres 3 miesięcy, charakteryzuje się rubinowo czerwoną barwą z aromatami dojrzałych ciemnych owoców, jagód, z nutą wanilii w tle. Na podniebieniu pełne, dobrze zbudowane o miękkich garbnikach. Sugestie kulinarne: Mięso na zimno, Grillowana wieprzowina, Pieczenie, Makaron z sosem mięsnym, ryż z mięsem, ser owczy, fasola i rośliny strączkowe.
Wino to żywa istota, która osiąga dojrzałość będąc osłonięta w drewnie, gdzie nabiera nowych atrybutów, spokoju i doświadczenia. Będąc tak doskonałym materiałem, zawsze żywym i zmieniającym się, ta drewniana matka musi być starannie wybrana, ponieważ może nadawać winu szereg szczególnych cech, w zależności od jego właściwości.
Charakter Legaris jest określony zarówno przez pracę w winnicach i wybór winogron, jak i przez fachowe mieszanie różnych win dojrzewających w różnych beczkach. W Legaris to mieszanie nazywa się „Współpracą”. Co roku program cooper jest zmieniany w celu dostosowania procesu dojrzewania do winogron z każdego zbioru, a tym samym poszanowania ich ekspresji odmianowej, a jednocześnie uczynienia wina tak złożonym, jak to możliwe i zdefiniowania jego stylu. Legaris przeprowadza testy na 21 różnych bednach beczek z dębu francuskiego i amerykańskiego. Te dębowe beczki są dobierane w zależności od miejsca ich pochodzenia, współpracy, ziarna i stopnia opieczenia. Stopień natlenienia zależy od słojów lub porowatości drewna, co ma wpływ na aromat i podniebienie wina. Połączenie miejsca pochodzenia beczek i stopnia opiekania zapewnia winom różne aromaty i smaki, takie jak wanilia, kokos, słodkie przyprawy, tony balsamiczne, aromaty kawy, kakao i prażone, które łączą się z aromatami odmianowymi, w zasadzie dojrzałymi czarne owoce i śliwki.
W Legaris, zgodnie z przepisami DO, minimalny okres starzenia w beczce wynosi jeden rok; reszta procesu leżakowania, aż wino Ribera del Duero może zostać uznane za Crianza lub Reserva, odbywa się w butelce. Wina Legaris, już z wyraźnie zaznaczoną osobowością, przechodzą ostatni etap dojrzewania w butelce w dużych klatkach lub pokojach wieloosobowych, gdzie wino odpoczywa i dopełnia się. W stałej temperaturze 16-17ºC wina kończą swoją produkcję w kieliszkach. Legaris to nowoczesna winnica: Grupa Codorníu rozpoczęła swoją budowę w 1999 roku. Zaprojektowana przez architekta Domingo Triay jako przestrzeń do wzbogacania kultury wina, została stworzona w nowoczesnym stylu dla odwiedzających, z dużymi oknami, które zwiększają naturalne światło, zintegrowane w krajobrazie i środowisku, będąc jednocześnie doskonale przygotowanym do produkcji wina.
Budynek o zasadniczo sześciennej strukturze podzielony jest na cztery duże bloki w kształcie krzyża i na dwóch poziomach. Górne piętro jest przeznaczone prawie wyłącznie dla zwiedzających, na dolnym znajdują się pomieszczenia do produkcji i leżakowania wina, z pomieszczeniami do użytku ściśle profesjonalnego. Mieszczą się w nich m.in. fermentory, pomieszczenia do leżakowania i butelkowania beczek, laboratoria i biura. Pomieszczenie fermentacyjne znajduje się obok urządzeń do odbioru winogron. Tam moszcz jest fermentowany, a następnie przechodzi do rozlewania, transferu i kupażowania lub miksowania. Jednym z kluczowych pomieszczeń dla procesu produkcyjnego jest pomieszczenie do beczek, w którym znajduje się prawie 2000 beczek, w których każda mieści 225 litrów z najbardziej prestiżowych bednarzy i oferuje szeroką gamę tostów i zbóż. Wreszcie pomieszczenia z klatkami przechowują te butelki, które kończą proces hodowli lub rezerwacji.