

Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Wspaniała Rioja, głęboka i elegancka. Delektowana podczas kolacji, wzbogaciła pierś kaczki nutami wanilii, skóry i dżemowych czerwonych owoców. Aksamitna konsystencja i długi finisz pozostawiają niezapomniane wrażenie. Wybitne wino.
Nos to gobelin aromatów z nutami czerwonych jagód, suszonych kwiatów, skóry i subtelnej wanilii. W smaku emanuje elegancją i finezją, z dobrze zintegrowanymi taninami i żywą kwasowością, która podkreśla warstwy smaków. Znajdziesz symfonię czerwonych owoców, ziemistych tonów i odrobinę przypraw, wszystko prowadzące do długiego, pełnego wdzięku finiszu. Wino Gran Reserva jest świadectwem uświęconych tradycją winiarstwa Rioja i jest gotowa do delektowania się teraz lub do dalszego starzenia dla tych, którzy szukają jeszcze głębszego doświadczenia degustacyjnego.
Bodegas Bilbainas powstała w 1901 roku, kiedy to grupa biznesmenów z Bilbao kupiła winnicę od francuskich producentów, którzy stworzyli ją w 1859 roku w wyniku kryzysu filoksery w Bordeaux. Referencyjna marka czerwonej Rioja od wielu lat, obecnie Bodegas Bilbainas jest największym właścicielem winnicy w La Rioja Alta, z ponad 250 hektarami położonymi w gminie Haro. Od samego początku winiarnia specjalizuje się w produkcji win rolniczych w oparciu o rodzaj gleby, orientację i wiek winorośli i obejmuje trzy główne marki, którymi odpowiada na klasyczny profil La Rioja i nowe trendy w rynek: La Vicalanda, Viña Pomal i Viña Zaco.
Uważana za jedno z pierwszych win o wysokiej ekspresji w La Rioja, La Vicalanda narodziła się w 1994 roku z ponad 30-letnich winorośli Tempranillo, położonych w enklawie o doskonałych właściwościach geoklimatycznych i wapienno-kamienistej, ubogiej, głębokiej i dobrze osuszonej. Uprawa winnicy łączy długą tradycję La Rioja z bardziej innowacyjną uprawą winorośli i produkcją wina, która skraca okresy dojrzewania typowe dla tego obszaru, choć zawsze przekraczające 12 miesięcy, i co najmniej 24-miesięczne rafinowanie butelek. Rezultatem jest Reserva i Gran Reserva, ta ostatnia tylko w wyjątkowych latach, które odpowiadają profilowi wielkich win La Rioja ze współczesnego stylu.
Winnica Viña Pomal, założona po raz pierwszy na początku XX wieku, to dziś płatność o powierzchni 120 hektarów, z których najstarsze winorośle pochodzą z 1971 roku. Łącząc tradycyjne praktyki z innymi bardziej zaawansowanymi metodami uprawy winorośli, winnica uprawia zwłaszcza odmianę Tempranillo , ale także inne, takie jak graciano, garnacha i viura. Dzięki temu surowcowi i po starannych procesach starzenia w beczkach z dębu amerykańskiego, Viña Pomal oferuje niektóre wina, które są najbardziej wierne klasycznemu stylowi La Rioja.
Nazwana na cześć jednej z najstarszych winnic Tempranillo prowadzonych przez Bodegas Bilbaínas, Viña Zaco pochodzi z 1918 roku. Została wznowiona w 2021 roku w ramach nowej kategorii win terroir Viñedo Singular, co oznacza, że posiada najwyższą klasyfikację win DOca Rioja. Wspaniałe wino, które oddaje hołd swojemu pochodzeniu i wyjątkowym winnicom, z których pochodzi.
Bodegas Bilbaínas należy do Grupy Codorníu , która ma wiele projektów w innych wyznaniach w Hiszpanii i na świecie, posiadając łącznie ponad 3000 hektarów winnic: Raimat (Costers del Segre), Scala Dei (Priorat), Abadia de Poblet (Conca de Barberà), Masia Bach (Catalunya), Legaris (Ribera del Duero), Séptima (Mendoza, Argentyna), Artesa (Dolina Napa) i Nuviana (Valle del Cinca). Obecna na wszystkich 5 kontynentach i z zespołem składającym się z ponad 800 pracowników, w ciągu zaledwie kilku ostatnich lat, katalog Codorníu Group otrzymał ponad 150 międzynarodowych nagród za swoje wina i Cavas.
Bogaty nos malin, pokruszonej truskawki, borówki, kokosa, cedru i słodkiej przyprawy. Jest średnio- lub pełny z drobnymi garbnikami i świeżą kwasowością. Kremowy, wyważony i warstwowy o żywym, pikantnym charakterze. Długie i wypolerowane. Rioja na poziomie najwyższej klasy, lecz jak otworzymy wino Arzuaga Reserva Ribera Del Duero otwiera się liga mistrzów.
Atramentowy rubin. Jeżyna, pestka wiśni, ostre kwiaty i nuta oliwki na pachnącym nosie. Delikatnie żuć i mięsiste w ustach, oferując gorzkie wiśnie i smaki cassis, które przyjmują pikantny obrót przez midpalate. Gładkie garbniki pojawiają się późno, aby dodać kształtu długiemu, zabarwionemu dymem i przyprawami wykończeniu.