- Polecane!

Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Najsłynniejsze wino Egeru, Bullsblood. Według legendy wojownicy Dobó Istvána wypili to wino w 1552 roku, przed i w trakcie obrony zamku przed hordą turecką. Jesteśmy bardzo dumni z tej historii, dlatego każda winnica stara się zachować swoją wspaniałą nazwę. Nie zadowalaliśmy się samym tytułem, naszą misją jest wyniesienie go na wyższy poziom. Rok 2018 był dla nas naprawdę udany, szczególnie jeśli chodzi o winogrona. Pogoda była tak ciepła, że mogliśmy je zebrać z dużą zawartością cukru, co doprowadziło do doskonałego dojrzewania. Aby otrzymać tytuł Superior, musi ono znajdować się na wyższym poziomie od zbioru po faktyczny smak, dlatego produkujemy tego typu wina wyłącznie z najlepszych roczników. Użyliśmy 50-50% winogron z podstaw panońskich i typów świeckich. Do bazy Blaufrankisch dodaliśmy Merlot, Cabernet franc, Cabernet sauvignon i Kadarka. Dzięki tej mieszance końcowym produktem jest dobrze zbudowane czerwone wytrawne wino, o zapachu owoców i przypraw. Proces fermentacji trwał 18 miesięcy w drewnianych beczkach, z całą fermentacją malolaktyczną, po której następował długi okres dojrzewania w butelce, aby zmaksymalizować jego złożoność.
Autentyczny węgierski Egri Bikavér o wspaniałym nosie roztaczającym aromaty ciasta śliwkowego i świeżej wiśni, z odrobiną mineralności. W ustach nader harmonijny mariaż wyczuwalnej w smaku gładkiej śliwki, kremowej tekstury i metalicznej wytrawności. Znakomite wino o fantastycznie długim, lekko pikantnym, zakończeniu. Podawać do pieczonej kaczki, białego mięsa, łagodnych serów, czerwonych mięs gotowanych, łososia wędzonego, kurczaka w potrawce.