Anno Domini Diamante Prosecco D.O.C. Extra Dry Bio Vegan Millesimato
Kraj: Włochy
Region: Veneto
Producent: Vinicola Tombacco
Typ: Glera białe, półwytrawne, musujące
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 11% c3
Nota degustacyjna:
Rozwiń opis...Bardzo czysty zapach jest jednak bardzo neutralny w swoich aromatach. Wino ma dojrzałe jabłko, spadziowy melon i brzoskwinię. Prawie wytrawny, ale zrównoważony smak powtarza aromaty zapachu. Wino posiada również cytrusowe i delikatne nuty ziołowe. Eleganckie bąbelki ożywiają odczucie w ustach i nadają posmak jabłka i brzoskwini. Sugestie kulinarne: Świeże letnie sałatki i dania rybne z lekkiego mięsa.
Notatki Sommelier:
Najsłynniejsze włoskie bańki za granicą – a także te najlepiej sprzedające się – produkowane są w Veneto i Friuli-Venezia Giulia . Oznaczenia, które je wzmacniają, to trzy, z których każda ma swoje własne cechy, ale wszystkie oparte są na winogronach Glera i metodzie produkcji w autoklawie (zwanej również metodą Martinotti-Charmat). Prosecco DOC jest największym jak dotąd, dystrybuowanym w dwóch regionach. Obejmuje dwie podstrefy, jedną w prowincji Treviso, a drugą w prowincji Triest (wino nazywa się odpowiednio Prosecco Treviso DOC i Prosecco Trieste DOC).
Prosecco, perły Włoch
Kilka kilometrów na północny zachód od włoskiego miasta laguny Wenecji zaczyna się wyjątkowy region uprawy winorośli: Veneto z urokliwym regionem Treviso i Valdobbiadene. Uprawia się tu wyłącznie białą odmianę winogron Glera, znaną do 2010 roku jako Prosecco. Miasta na obszarze uprawy noszą nazwy takie jak Della Marca Trevigiana, Conegliano, Valdobbiadene i Colli Trevigiani. W 2010 roku połączono je, tworząc region uprawy winorośli Prosecco DOC. Produkty z tego obszaru noszą tę samą nazwę. Wina i wina musujące produkowane z winogron szczepu Glera poza tym określonym regionem noszą nazwę Glera IGT.
Ta skomplikowana sytuacja pokazuje wyraźnie, że Prosecco nie jest wcale tanim winem musującym, lecz wysokiej jakości produktem, który jest uprawiany i przetwarzany wyłącznie w ściśle określonym regionie północno-wschodnich Włoch. Jeśli Prosecco pochodzi z najwyższej półki, można je nazwać Prosecco Superiore. Aby Prosecco mogło nosić oznaczenie Superiore, musi pochodzić z ściśle określonych obszarów Rive lub Cartizze. W przypadku produkcji Prosecco obowiązują bardziej rygorystyczne zasady, np. określono maksymalną wydajność z hektara i wymóg ręcznego zbioru. Dzięki temu Prosecco Superiore wyróżnia się po raz kolejny. Do znanych producentów zaliczają się: B. Zonin i Mionetto , a także Villa Sandi , a dużą popularnością cieszy się również dom aukcyjny Scavi & Ray .