Wino Anno Domini Diamante Prosecco Extra Dry Bio Vegan Millesimato

108,00 zł
Brutto
596 Przedmioty

Opis

Kolor
Białe
Smak
Półwytrawne
Okazja
Na Prezent
Potrawa
Wino Do Dań Wegetariańskich
Wino do Sushi
Wino do Sushi
Ilość

 

Największy wybór wina z 7000 gatunków

 

Tylko produkty w dobrych cenach

  Zdjęcie przedstawia wino w wybranym roczniku.

Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.

Masz pytania odnośnie produktu?
Zapytaj o produkt

Anno Domini Diamante Prosecco D.O.C. Extra Dry Bio Vegan Millesimato 

 

Kraj: Włochy

Region: Veneto

Producent:  Vinicola Tombacco

Typ: Glera białe, półwytrawne, musujące

Pojemność: 0,75l

Alkohol: 11% c3     

 

Nota degustacyjna:

Rozwiń opis...

Bardzo czysty zapach jest jednak bardzo neutralny w swoich aromatach. Wino ma dojrzałe jabłko, spadziowy melon i brzoskwinię. Prawie wytrawny, ale zrównoważony smak powtarza aromaty zapachu. Wino posiada również cytrusowe i delikatne nuty ziołowe. Eleganckie bąbelki  ożywiają odczucie w ustach i nadają posmak jabłka i brzoskwini. Sugestie kulinarne: Świeże letnie sałatki i dania rybne z lekkiego mięsa.

 

Notatki Sommelier:

Najsłynniejsze włoskie bańki za granicą – a także te najlepiej sprzedające się – produkowane są w Veneto i Friuli-Venezia Giulia . Oznaczenia, które je wzmacniają, to trzy, z których każda ma swoje własne cechy, ale wszystkie oparte są na winogronach Glera i metodzie produkcji w autoklawie (zwanej również metodą Martinotti-Charmat). Prosecco DOC jest największym jak dotąd, dystrybuowanym w dwóch regionach. Obejmuje dwie podstrefy, jedną w prowincji Treviso, a drugą w prowincji Triest (wino nazywa się odpowiednio Prosecco Treviso DOC i Prosecco Trieste DOC).

 

 

Prosecco, perły Włoch

Kilka kilometrów na północny zachód od włoskiego miasta laguny Wenecji zaczyna się wyjątkowy region uprawy winorośli: Veneto z urokliwym regionem Treviso i Valdobbiadene. Uprawia się tu wyłącznie białą odmianę winogron Glera, znaną do 2010 roku jako Prosecco. Miasta na obszarze uprawy noszą nazwy takie jak Della Marca Trevigiana, Conegliano, Valdobbiadene i Colli Trevigiani. W 2010 roku połączono je, tworząc region uprawy winorośli Prosecco DOC. Produkty z tego obszaru noszą tę samą nazwę. Wina i wina musujące produkowane z winogron szczepu Glera poza tym określonym regionem noszą nazwę Glera IGT.

Ta skomplikowana sytuacja pokazuje wyraźnie, że Prosecco nie jest wcale tanim winem musującym, lecz wysokiej jakości produktem, który jest uprawiany i przetwarzany wyłącznie w ściśle określonym regionie północno-wschodnich Włoch. Jeśli Prosecco pochodzi z najwyższej półki, można je nazwać Prosecco Superiore. Aby Prosecco mogło nosić oznaczenie Superiore, musi pochodzić z ściśle określonych obszarów Rive lub Cartizze. W przypadku produkcji Prosecco obowiązują bardziej rygorystyczne zasady, np. określono maksymalną wydajność z hektara i wymóg ręcznego zbioru. Dzięki temu Prosecco Superiore wyróżnia się po raz kolejny. Do znanych producentów zaliczają się: B. Zonin i Mionetto , a także Villa Sandi , a dużą popularnością    cieszy się również dom aukcyjny Scavi & Ray .

Anno Domini Diamante Prosecco Extra Dry Bio Vegan Millesimato - Opinie klientów

5.0
Oceń 
Quality


2023-06-01

Anno Domini Diamante Prosecco

Lekkie i świeże z przyjemnymi owocowymi aromatami jabłka, brzoskwiń oraz kwiatów. Na podniebieniu trwałe bąbelki, delikatna kwasowość wsparta przyjemnym owocowym posmakiem. Śmiało można polecić do przystawek, dań rybnych, czy też jako aperitif.

Oceń 
Quality


2023-05-22

Prosecco Extra Dry Bio Vegan

Smak wina jest harmonijny i zrównoważony, z dobrą równowagą między jasną kwasowością a słodyczą. Posmak jest przyjemny, długi. Elegancki aromat wina prezentuje atrakcyjne nuty owocowe, uzupełnione kwiatowymi niuansami. Wino jest doskonałe jako aperitif, w połączeniu z daniami rybnymi, białym mięsem, risotto, różnorodnymi przekąskami, makaronem i warzywami.

Dodaj opinię

Anno Domini Diamante Prosecco Extra Dry Bio Vegan Millesimato

Dodaj opinię