Blind River Sauvignon Blanc

Ilość

 

Największy wybór wina z 7000 gatunków

 

Tylko produkty w dobrych cenach

  Zdjęcie przedstawia wino w wybranym roczniku.

Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.

Blind River Sauvignon Blanc

 

Kraj: Nowa Zelandia

Region: Marlborough

Producent: Lawsons Dry Hills

Szczep: Sauvignon Blanc

Winiarz: Rebecca Bec

Pojemność: 0,75 l

Alkohol: 12,5%

  

Rozwiń opis...

Blind River Sauvignon Blanc – Winnice Lawson’s Dry Hills at the Auckland. Nowozelandzkie wino Sauvignon Blanc Blind River, to świeża trawa, lekkie zioła na nosie z limonką, trawa cytrynowa, lekkie smaki ziół na podniebieniu i kwaskowata kwasowość do jedzenia. Winogrona Sauvignon Blanc do tego wina uprawiano we własnej winnicy w dolinie Awatere, z 90% fermentacją w zbiornikach ze stali nierdzewnej i 10% w dębowych barrique. Połącz z kozim serem i chlebem z rukoli. Pary żywności Sauvignon Blanc: azjatycka sałatka z kurczakiem, polędwiczka wieprzowa, szparagi i linguine carbonara, szparagi i groszek cukrowy, sałatka z awokado i papai. >> Położona w Marlboroughs Awatere Valley winnica Blind River jest osłonięta przez wzgórza. 20-hektarowa winnica w Blind River ma głównie winorośl Sauvignon Blanc, a prawie 2 hektary winorośli Pinot Noir. Blind River dzieli swoją winnicę na 5 bloków w zależności od ziemi. Wina z każdego bloku są wytwarzane osobno, aby zoptymalizować miksowanie. Blind River stara się tworzyć wina, które są „ręcznie robionym wyrazem Doliny Awatere w Nowej Zelandii”. >> Rebecca (Bec) Wiffen to siła winiarska za Blind River. Z silnymi korzeniami Marlborough - jej rodzina jest właścicielem nieruchomości w tym regionie od 1907 r. - Bec została po raz pierwszy wprowadzona do wina, gdy jej babcia posadziła winogrona na rodzinnej posesji w latach 80. Od tego czasu Bec zaczął pracować dla kilku nowozelandzkich winnic, w tym Coopers Creek i Lawsons Dry Hills, a także zdobywać cenne doświadczenie za granicą dzięki doświadczeniom w Dolinie Napa (USA) oraz Alzacji i Langwedocji (Francja). Tworzy w swoich winach warstwy smaków, złożoności i faktury, zbierając bloki winnic w różnych momentach, niewielką fermentację partii w winnicy i rozsądne wykorzystanie dębu. Najszczęśliwsza, gdy jest bardzo zajęta, Bec rozkwita w przypływie adrenaliny w stylu vintage - „Decyzje w zakresie kompletacji, smaki owocowe, organizacja, która idzie za tym wszystkim. Nawet zaczyna się wczesny poranek. ”Bec można zwykle znaleźć dwa kroki przed wszystkimi innymi (pod każdym względem) i gotowymi do drogi!

 

Winnica Blind River autorskie wino Rebecca (Bec) Wiffen nalezące do Lawson’s Dry Hills. Ta niedawno zakupiona winnica znajduje się w subregionie premium Blind River w Awatere w Marlborough. Istnieje tutaj silny wpływ na wybrzeże i wiadomo, że jest jednym z najbardziej suchych podregionów w Marlborough. Gleby są głębokie, swobodnie spływające iły nad żwirami mieszanymi z gliny, co daje uprawiane tutaj Sauvignon Blanc skoncentrowane nuty ziołowe obecne w winie. Przez ostatnie 5 lat winogrona z tej winnicy produkowały jedne z naszych najlepiej nagradzanych win, w tym klasyczne wina Marlborough Sauvignon Blanc i Pinot Gris. Po wschodniej stronie ta posiadłość ma faliste wzgórza z otwartymi przestrzeniami idealnymi dla winorośli Pinot Noir i Chardonnay. W nadchodzących miesiącach rozpoczniemy rozwój w celu stworzenia win z pojedynczych winnic premium, które naprawdę wyrażą ten piękny subregion. Lawson’s Dry Hills at the Auckland

 

Notatki Sommelier Bachus Wina

Przez wiele lat eksperci od wina uważali, że Sauvignon Blanc pochodzi z Bordeaux - przynajmniej tak chcieliby nas przekonać mieszkańcy Bordeaux - ale ostatnie dowody genetyczne wskazują, że miejscem narodzin tej odmiany jest Dolina Loary. Nazwa winogron pochodzi od francuskiego słowa sauvage, które oznacza „dziki” i łączy je z francuskim słowem blanc oznaczającym „biały”, więc w efekcie mamy tu wino zrobione z „dzikich białych winogron”. Ta nomenklatura prawdopodobnie wynika z faktu, że winorośl wydaje się raczej zaniedbana, gdy jest pozostawiona bez odpowiedniej „opieki”, a my (wraz z wieloma naszymi kolegami sommelierami) uważamy, że wskazuje to również na charakterystyczne zapachy „kociego moczu” lub „kociej ściółki”. „, które czasami są dość dzikie i dzikie! Aromat ten jest zazwyczaj powodowany przez naturalne związki zwane „pirazynami” i może również powstawać z „tioli”, które są produktem ubocznym fermentacji.

Możesz również spodziewać się (przyjemniejszych) aromatów grejpfruta, limonki, cytryny, melona, ​​zielonego jabłka, świeżo ściętych zielonych ziół, świeżo ściętej trawy i egzotycznych smaków owocowych w zależności od tego, gdzie rosną winogrona. Dość często można znaleźć „kocie” zapachy w nowozelandzkich, francuskich, a nawet południowoafrykańskich Sauvignon Blanc, ale często są one łagodzone przez aromaty trawy cytrynowej i zielonych ziół. Wiele osób uwielbia aromaty Sauvignon Blanc, a jeśli zapach nie sprawia, że ​​czujesz się niekomfortowo (nie powinien), zostaniesz nagrodzony winami, które wykazują niezwykłą świeżość, śmiałość kwasowości i ekscytujące owocowe smaki.

Sauvignon Blanc idealnie komponuje się z letnimi potrawami, takimi jak sałatki i owoce morza, w tym przegrzebki, sushi, małże i krewetki. Świetnie komponuje się również z serami z mleka owczego, takimi jak francuski chèvre lub grecka feta. Można go również łączyć z zielonymi sałatkami z kwaśnym winegretem lub sałatką Caprese z pomidorów.

Blind River Sauvignon Blanc - Opinie klientów

Dodaj opinię

Blind River Sauvignon Blanc

Dodaj opinię