Canneto Rosso di Montepulciano DOC
Kraj: Włochy
Region: Toskania
Apelacja: Rosso di Montepulciano DOC
Szczepy: Sangiovese
Pojemność: 0,75l
Rozwiń opis...Kolor rubinowy. Bardzo trwały intensywny zapach dojrzałych owoców leśnych zwłaszcza jeżyn. Smak owoców leśnych - jagód, jeżyn, malin, dobrze zrównoważony, dużo tanin, długa przyjemna końcówka. Sugestie kulinarne: Wino dobre do picia samodzielnie, bez jedzenia. Dobrze komponuje się z białym mięsem duszonym lub grillowanym, rybami grillowanymi lub pieczonymi w ziołach. Do kurczaka z grilla, makaronu Carbonarra, dojrzałych twardych serów – np.pecorino. grana padana.
Notatki Sommelier Bachus Wina
W połowie lat 70-tych kilku przyjaciół z okolic Zurychu, których łączy pasja do wina, zaczęło regularnie sprowadzać „wino stołowe” z Montepulciano. Z biegiem czasu grono entuzjastów rosło i poczuliśmy chęć posiadania własnej winnicy. W 1987 roku nadarzyła się okazja: sprzedano winnicę w Montepulciano, której szukaliśmy. Ich entuzjazm dla Vino Nobile i długofalowych projektów skłonił właściciela do sprzedaży go nam. Canneto AG, firma założycielska z siedzibą w Zurychu, przejęła Azienda Agricola Canneto w Montepulciano.
Winnica Canneto położona jest po zachodniej stronie Montepulciano, w pobliżu wspaniałego kościoła San Biagio i ma długą tradycję winiarstwa. Po jej zakupie nowi właściciele odnowili budynki, szanując ich pierwotne przeznaczenie, budując nową piwnicę, kupując maszyny i sprzęt, dbając o winnice i drzewa oliwne oraz odnawiając je. Gospodarstwo składa się z 48 hektarów, z czego 30 jest pod winoroślą, a 16 jest zarezerwowanych na produkcję Vino Nobile. Winnice, zwrócone głównie na południe, znajdują się na wysokości 350 i 400 m n.p.m., na glebie marglowej zmieszanej ze żwirem. System prowadzenia winorośli jest kordonem. Kolejne 4 hektary są obsadzone drzewami oliwnymi do produkcji oliwy z oliwek Extra Virgin DOP Terre di Siena.