Mottura Primitivo del Salento
Kraj: Włochy
Region: Salento
Szczep: Primitivo di Manduria
Producent: Mottura Vini del Salento
Rodzaj: czerwone,wytrawne
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 14%
Rozwiń opis...Mottura Primitivo di Manduria wino wyprodukowany jest w Tarantino i bierze swoją nazwę od miasta Messapia przez Mottura Vini z winogronami Primitivo. Zbiór odbywa się ręcznie, z odpowiednią selekcją pęczków. Fermentacja w kontrolowanej temperaturze. Dojrzewanie w barriques z francuskiego dębu przez 6 miesięcy. Wino primitivo prezentuje ciemną rubinową barwę z fioletowymi refleksami. Aromat intensywny, owocowy z nutami suszonej śliwki i pikantnego drewna. Pełne ciała, dobrze zbudowane wino. Polecane do kuchni azjatyckie, pikantnych dan głównych, czerwonego mięsa, dziczyzny, dojrzałych serów, wędlin dojrzewających, gulaszu makarony w sosach.
Apulia region na południu Włoch, ojczyzna Primitivo
Krajobraz charakteryzują płaskie regiony nadmorskie i płaskie wyżyny; Łagodne zimy i suche lata są typowe dla Apulii, lub Apulii, jak nazywa się ten region po włosku. Obszar wzdłuż Morza Adriatyckiego jest domem dla największej liczby odmian winorośli w południowych Włoszech. Ze względu na warunki klimatyczne dominują wina czerwone, ale coraz popularniejsze stają się również białe odmiany winogron. Region winiarski Apulii zyskuje coraz większe znaczenie, między innymi ze względu na doskonałe wina z Półwyspu Salentyńskiego. Najsłynniejsze wina produkowane w Apulii to Primitivo i Negroamaro. W ostatnim czasie poruszenie wywołali także Susumaniello, Nero di Troia i Vermentino.
Wino z Apulii przesiąknięte słońcem
Primitivo to odmiana winorośli pochodząca z Apulii w południowych Włoszech. W smaku dominują intensywne aromaty dojrzałych czarnych owoców, takich jak jeżyny i czarne wiśnie. Nuty przypraw takich jak pieprz i goździki nadają winu przyjemną ostrość. Taniny są przeważnie miękkie i dobrze zintegrowane, co nadaje winu gładką konsystencję. Wino Primitivo może również charakteryzować się delikatnymi nutami czekolady lub tytoniu, zwłaszcza jeśli było leżakowane w dębowych beczkach. Dobrze komponuje się z treściwymi daniami, takimi jak grillowane mięso, makarony z intensywnymi sosami i dojrzałe sery.