Zapam Zucum Organico Bonarda
Kraj: Argentyna
Region: Mendoza
Producent: Grupo Foster Lorca
Typ: Dry Red Bonarda
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 14% c3
Nota degustacyjna:
Rozwiń opis...Świeże, młode wino o owocowych właściwościach. Intensywnie czerwona barwa z fioletowymi refleksami. Ma aromaty z nutą świeżych czerwonych owoców i białego pieprzu. Dobra struktura i miękkie taniny. Idealne do sezonowanych białych mięs, czerwonych mięs oraz dań z sosami śmietanowymi i mlecznymi. Doskonały kompan do czekolada.
Notatki Sommelier:
Mauricio Lorca należy do pokolenia winiarzy, którzy chcą wyjść poza to, co znane, być w czołówce i nieustannie wprowadzać innowacje i ruch. Ma uznane osiągnięcia w ważnych winiarniach w Argentynie; doradza różnym projektom winiarskim; i jest pierwszym enologiem win Enrique Foster, którego jest także partnerem w Bodega Foster Lorca. Jest pionierem w produkcji win Premium bez drewna. Jego filozofia koncentruje się na zapewnieniu, że jakość opiera się na właściwym zarządzaniu winnicą i nowoczesnej enologii, która ma na celu dostarczenie konsumentowi dokładnie tego, co natura dostarcza.
Region Mendoza jest największym regionem winiarskim w Argentynie. Położona na płaskowyżu wysokogórskim na skraju Andów, odpowiada za około 70 procent rocznej produkcji wina w kraju. Swoje miejsce odnalazła tutaj francuska odmiana winogron Malbec, z których produkuje się czerwone wina o dużej koncentracji i intensywności. Wysokość jest jedną z najważniejszych cech terroiru Mendozy. To ona łagodzi gorący, suchy klimat regionu. Po ciepłych, słonecznych dniach następują znacznie zimniejsze noce, które spowalniają dojrzewanie, przedłużając sezon wegetacyjny i przyczyniając się do powstawania bogatych, dojrzałych winogron. Nawadnianie ułatwiają rzeki, które przecinają region, w tym sama Mendoza, która spływa z gór. Ciepłe i suche okresy zbiorów oznaczają, że winiarze mogą zbierać winogrona według dojrzałości i nie martwić się kaprysami pogody, co prowadzi do stałej jakości z roku na rok. Skaliste, piaszczyste gleby mają niewiele materii organicznej oraz są suche i mało żyzne. Dzięki temu winorośla są zmuszane do ciężkiej pracy i wytwarzają małe, skoncentrowane jagody.
Bonarda druga najpopularniejsza odmiana winarośli czerwonej w Argentynie. Nigdy nie zobaczysz czegoś takiego jak Bonarda – jeśli jesteś taki sam jak Bonarda, nigdy nie zobaczysz czegoś podobnego, ale nie możesz powiedzieć, że jest dokładnie taki sam. Z każdej strony jest to tradycyjna odmiana Bonarda Piemontese, którą kiedyś stosowano w dużej części winnic w Piemoncie, ale obecnie jest ona prawie stosowana ze względu na zastosowanie plony. Po drugie, Bonarda nawiązuje do rodzimej aplikacji winorośli Croatina charakterystycznej dla aplikacji winiarskich Colli Piacentini w Emilii-Romanii i Oltrepò Pavese w Lombardii – stąd pochodzi jedyne źródło wina DOC istniejące pod nazwą Bonarda. Po trzecie, w północnych obszarach uprawy Piemontu, Novara i Vercelli, Bonarda jest synonimem rodzimego zastosowania Uva Rara.
Bonarda to wziąć nazwę drugą, po Malbec, najpowszechniejszą odmianę winai czerwonej uprawianej w Argentynie - ta odmiana Bonarda z kolei nie jest identyczna z trzema rodzimymi odmianami Bonarda z Włoch. istnieją istniejące, czy ta Bonarda to albo odmiana Douce Black, która pierwotnie pochodzi z Francji i jest dostępna w USA pod nazwą Charbono, czy też rodzima piemoncka odmiana winarośli lub nazwa Charbono.
Podczas gdy włoskie wino DOC Bonarda świetnie komponuje cię z przyziemną kuchnią, przystawkami lub twardym serem, ciemnym i bujnym połączeniem Bonarda z Argentyny lub USA są wspaniałym rozwiązaniem do steków z kością T, Stojaków zpasów żeberka, burgerów Wagyu lub grillowanych zapasów żeberka.