W XVIII wieku majątek Rieussec należał do mnichów karmelitów z Langon. Konfiskata majątku w czasie rewolucji doprowadziła około 1790 roku do jego sprzedaży jako „własności narodowej” panu Marheilhacowi, ówczesnemu właścicielowi Château La Louvière w Léognan.

W klasyfikacji z 1855 r. właścicielem jest pan Mayne. Jakość terroir Rieussec uznawana jest za Premier Cru Classé Sauternes i Barsac. Od tej daty historia Rieussec jest usiana zmianami właścicieli: Charles Crepin (ok. 1870), Paul Defolie (1892), pan Bannil (1907), następnie rodzina Gasqueton (właściciel Château Calon-Ségur w Saint-Estèphe ), PF Berry w czasie wojny (szwagier wicehrabiego de Bouzeta, obywatel amerykański), M. Balaresque (1957) i wreszcie Albert Vuillier (1971), zagorzały miłośnik „win słodkich” Sauternes.

Château Rieussec został przejęty przez Domaines Barons de Rothschild (Lafite) w 1984 roku. Posiadłość obejmowała wówczas 110 ha, w tym 68 ha winorośli. Aby lepiej wyrazić potencjał Château Rieussec, wprowadzono rygorystyczne środki, obejmujące między innymi dokładniejsze sortowanie ziaren i fermentację w beczkach, co pozwala na znacznie dokładniejszą selekcję podczas montażu wspaniałego wina.

W celu przedłużenia okresu leżakowania w beczkach z rocznika 1989 wybudowano nową piwnicę. Ilość dobrego wina została w latach 90-tych znacznie zmniejszona w wyniku bardziej rygorystycznej selekcji, w roku 1993 nie było już wielkich win o niskiej jakości (tak było również w 1977 r. i ponownie w 2012 r.).

Od roku 2000 remont starzejących się piwnic, budowa piwnicy fermentacyjnej oraz rozwój technologiczny recepcji i tłoczni również wnoszą dodatkowy wkład do stałego wysiłku jakościowego prowadzonego od 1985 roku.

Pierwsze wysiłki selekcyjne zostały nagrodzone niezwykłą triadą roczników 1988, 1989 i 1990. Jednak lata 1995-2005 to dekada bardzo pięknych win, które zwieńczyły te wysiłki. Czas nie zatrzyma między innymi niezwykłych lat 1996, 1997, 1999, 2001, 2003 i 2005!

Château Rieussec 2001 zostało również wyróżnione przez magazyn Wine Spectator tytułem Wina Roku 2004.

Winnica Château Rieussec rozciąga się do skrzyżowania Fargues i Sauternes i sąsiaduje z Château d'Yquem. Rieussec to jedna z najważniejszych posiadłości Sauternes i Barsac, winorośl zajmuje 93 ha żwirowo-piaszczystej gleby gliniastej.

Dominuje emblematyczna odmiana winorośli Sauternes, Sémillon (90%), uzupełniona Sauvignon (7%) i Muscadelle (3%). Stosowane w Sauternes techniki są tradycyjne, a zbiór odbywa się w kilku kolejnych rodzajach, w zależności od stanu dojrzewania winogron i rozwoju botrytis cinerea (szlachetnej zgnilizny). Rozłożone są na 6 do 8 tygodni, od września do listopada.

Produkcja jest niska i zmienna pod wpływem kaprysu Matki Natury. Tradycyjne odniesienie do winorośli produkującej butelkę wina w Médoc jest tutaj raczej winoroślą produkującą kieliszek wina!

Winnicą zarządza Olivier Trégoat, dyrektor techniczny Château L'Evangile, Château Rieussec, Château Paradis Casseuil i Domaine de Long Dai, któremu pomagają Jean de Roquefeuil, menadżer winnicy i Bertrand Roux, mistrz piwnicy.

Fermentacja odbywa się w beczkach. Każdy gatunek z dobrze zidentyfikowanej paczki jest izolowany w partii beczek, aby ocenić, czy po zakończeniu fermentacji trafi do wielkiego wina. Następnie przeprowadza się kilka degustacji każdej beczki w celu ścisłej selekcji wspaniałego wina.

Piwnice znajdują się w samym sercu winnicy Château Rieussec w Fargues. Każdy rocznik dojrzewa w dębowych beczkach, głównie z Tonnellerie des Domaines, a połowa z nich jest odnawiana każdego roku. Czas starzenia w beczkach waha się w zależności od rocznika i wynosi od 16 do 26 miesięcy, podczas których wina są okresowo leżakowane. Rozlew odbywa się w zamku.

Produkcja Château Rieussec i Carmes de Rieussec różni się znacznie w zależności od rocznika, ale średnio wynosi 12 000 skrzynek rocznie.

Rieussec produkuje również limitowane białe wytrawne wino, „R” Rieussec.

Produkty producenta