Vigneti Massa L`avvelenata
Wino Vigneti Massa L`avvelenata
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Kraj: Włochy
Region: Piemont
Producent: Vigneti Massa
Rodzaj: Freisa czerwone, wytrawne
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 14% bk17
Nota degustacyjna:
Vigneti Massa L`avvelenata to czerwone wino wyprodukowane z zapomnianej winorośli Freisa wyprodukowane przez doświadczone ręce Waltera Massy z selekcją najlepszych winogron i starzeniem w stali. Wino uwodzi złożonym bukietem ujawniającym nuty dojrzałych czerwonych owoców, z akcentami siana oraz kwiatów. Na podniebieniu miękkie, z aksamitnymi garbnikami, zrównoważoną kwasowością i delikatną budową ciała. Wyczuwalne nuty wiśni, płatków róż oraz mlecznej czekolady. Sugestie kulinarne: Mięso Duszone, Sery Peklowane, Dziczyzna, Mięso Z Grilla, Zabić, Makaron Z Sosem, Mięso Czerwone, Gulasz Z Czerwonego Mięsa, Ryż Z Sosem Bolońskim, Pieczeń, Pieczone Mięso Czerwone
Notatki Sommelier:
Vigneti Massa to nazwa rodzinnej winnicy, założonej przez przodków Massa w 1879 roku, która dziś szczyci się posiadłością o powierzchni 23 hektarów na wzgórzach Monleale, na wysokości około 300 metrów. Znajdziemy tu najbardziej typowe winorośle tego obszaru: Barbera, Croatina, Freisa, ale przede wszystkim Timorasso, dla którego zarezerwowano dobre 10 hektarów. Zgodnie z wieloletnią tradycją rodzinną i terytorialną winnice te są uprawiane ze skrupulatną uwagą i dobrą wiedzą rolniczą, ograniczając zabiegi do minimum. Walter, przeciwnik wszelkich form biurokracji i zawsze idący pod prąd, jest przekonany, że wino najlepiej robi się w winnicy iw piwnicy, a nie ze znakami towarowymi czy dokumentami. Dlatego zdecydował się niekoniecznie uciekać się do denominacjina swoich etykietach i dlatego polega na swojej ugruntowanej reputacji prawdziwego rzemieślnika winiarskiego.
Kamieniem węgielnym winnicy Vigneti Massa jest Timorasso, dziś znane w całych Włoszech jako Derthona, typowe białe wino ze wzgórz Tortonese. Jednak są też świetne wina czerwone, produkowane z winogron Freisa, Barbera czy Croatina. Są to wyraziste i niekonwencjonalne wina, które są owocem umiejętności i twórczego talentu Waltera Massy: prawdziwe enologiczne skarby terytorium o wielkim potencjale.