Altos de Rioja Crianza
Hiszpania, Rioja
Producent: Altos
Apelacja: D.O. Ca. Rioja
Szczep: 100% Tempranillo
Pojemność: 0,75l
Rozwiń opis...Przyjemny wiśniowo-czerwony kolor. Wino bogate, przeważają aromaty czarnych jagód, ziół, cynamonu oraz przypraw korzennych. Gładkie i delikatne dla podniebienia. Wyraźne smaki wiśni, śliwki, dymu oraz dębu. Finisz długi i przyprawowy z przyjemną kwasowością. Maceracja odbywa się tylko na wyselekcjonowanych, oczyszczonych owocach. Trwa ona 4 dni, w niskiej temperaturze. Fermentacja zachodzi w nierdzewnej, stalowej kadzi a następnie 12 miesięcy w amerykańskich i francuskich dębowych beczkach. Końcowym etapem fermentacji jest co najmniej 6 miesięczne dojrzewanie wina w butelkach. Polecane do dziczyzn, czerwonego mięsa, grillowanej jagnięciny, kaczki oraz wędzonych serów.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Nuty wiśni, czarnych śliwek, dojrzałych jeżyn i dębu są wzbogacone o złożone aromaty rozwijające się podczas starzenia w butelce. Bardzo atrakcyjne na podniebieniu, z dojrzałymi owocami i przyprawami, tytoniem i prażonym dębem. Eleganckie i miękkie taniny, średniociężkie, długie i złożone wykończenie.
Jeśli chcesz zrozumieć Hiszpanię, nalej sobie kieliszek Rioja. Ten historyczny północny region produkuje jedne z najsłynniejszych win w kraju, zazwyczaj dojrzałe, wytrawne czerwone wina, które majestatycznie komponują się z pieczoną jagnięciną. Winnice Rioja podążają za biegiem rzeki Ebro przez dolinę chronioną przez pobliskie Góry Kantabryjskie. Tempranillo, Garnacha i Graciano to kluczowe czerwone winogrona, a Viura przoduje wśród białych winogron. Istnieją trzy główne klasyfikacje czerwonych win: Gran Reserva (dojrzewające przez pięć lat, co najmniej dwa w beczce), Reserva (dojrzewające przez trzy lata, jeden w beczce) i Crianza (dojrzewające przez dwa lata, jeden w beczce). Inne wina mogą być młode i niebeczkowane — coraz bardziej popularny styl, który pokazuje nowoczesne oblicze Rioja.