Informacja o tym, że przebywasz na stronie jest przez nas przetwarzana i wykorzystywana jest w celach statystycznych.
Niektóre z danych podanych w trakcie korzystania z serwisu mogą być przetwarzane do sprzedaży naszych produktów. Zapoznaj się z naszą polityką prywatności, aby dowiedzieć się więcej.

Wina ChardonnayGiramonte Frescobaldi Wina Wina z Nowej ZelandiiGrand Durhene ChampagneWina AustraliiWino WinaBachus Wina o WinieKentucky Bourbon WhiskeyMoet ChandonWINA KOLEKCJONERSKIEWina Chardonnay 1Wina Chilijskie Bachus WinaWina Napa Valley Bachus WinaWina PenfoldsMoet Chandon Szampan w promocjiWino Bachus WinaFerrari Wina MusująceGosset ChampagneChampagne La Grande Dame SzampanWina PrimitivoWina Primitivo BachusWina Antinori Toskaniawina WarszawawinowinaVall Llach WinaWina AllegriniDom Perignon ChampagneChateau Lafite Rothschild WinaPotocki WódkaMichel ChapoutierProsecco WinaBodega Dehesa de los CanonigosBourbon WhiskeyWina BordeauxWhisky JapaneseDalmore WhiskyWhisky Wina w uczciwych cenachAlkohole MocneWhisky Whiskey Bourbon AlkoholeGlenfiddich WhiskyMarques de Riscal Gran ReservaBeringer WinaThe Balvenie WhiskyDom Perignon Champagne VintageLAGAVULIN WHISKY ISLAYBachus Whisky 30% OFFKim Crawford Sauvignon BlancJameson WhiskyPierre Ferrand CognacBowmore Whisky IslayAmrut Whisky IndiePlantation RumsKavalan Whisky BachusDobry RumChampage Demi Sec z Szampan FrancjiWhisky dla CiebieChampagne Vintages Szampan z FrancjiChampagne Rich Szampan z Francji VeuveChampagne Extra Brut Veuve Clicquot SzamChampagne Brut Szampan z Francji Veuve Champagne Rose Szampan Różowy z Francji Aberlour Whisky SpeysideDalmore WhiskyWina Napa ValleyWino na lato

AMARONE COSTASERA CLASSICO D.O.C. ROSSO

AMARONE|WINA KOLEKCJONERSKIE|WINA KOLEKCJONERSKIE » Wina czerwone|Wina Whisky Whiskey Bourbon » Amarone Wina|Wina Whisky Whiskey Bourbon » Wino Regionalne|Wina Whisky Whiskey Bourbon » Wino Spokojne|Wina Whisky Whiskey Bourbon » Wino czerwone|Wina Whisky Whiskey Bourbon » Wino jakościowe|Wina Whisky Whiskey Bourbon » Wino wytrawne |Producenci win » Masi – Włochy – Veneto|Regiony winiarskie » Valpolicella Wina|Regiony winiarskie » Veneto|Wina włoskie » Wina czerwone Włochy

  • AMARONE COSTASERA CLASSICO
    AMARONE COSTASERA CLASSICO
Cena:229.00PLN
Poleć znajomemu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Masi Costasera Amarone della Valpolicella Classico


Kraj: Włochy

Region: Veneto

Klasyfikacja: DOCG Amarone della Valpolicella Classico

Szczepy:70% Corvina , 5% Molinara , 25% Rondinella

Rodzaj: Wina kolekcjonerskie

Pojemność: 0,75l

Alkohol: 15% C3

 

Masi amarone Costasera na widok jest intensywnie rubinowo-czerwony, gęsty i oleisty. Nos ujawnia nieodparte nuty prawie gotowanych owoców, w niektórych niuansach jest prawie tostowy, lekko pikantny. Na podniebieniu jest zrównoważony, ale jednocześnie odurza napój , od zawsze obecnych tanin, rozpoznaje soczysty owoc, zamyka się w bogaty i trwały sposób. Symbol, dumny i żywiołowy. On nie chce być nigdy tym drugim!

 

 

Notatki Sommelier Bachus Wina

 

Dumny, majestatyczny, złożony i żywiołowy: to delikatny gigant Masi. Punkt odniesienia dla kategorii Amarone, która wraz z Barolo i Brunello stanowi arystokrację włoskiego świata wina. Produkt niezrównanej wiedzy Masi w zakresie techniki appassimento, w której tradycyjne winogrona z obszaru Valpolicella Classica - Corvina, Rondinella i Molinara - są układane na bambusowych stojakach, aby skoncentrować ich aromat w miesiącach zimowych. Zbiór winogron był łatwo przeprowadzany z góry. Zebrana ilość była niższa niż średnia, ale winogrona były wysokiej jakości. Klimat w regionie Valpolicella umożliwił idealne więdnięcie winogron. Gleba zawierająca czerwone wapno pochodzi z epoki Eozeny; ponadto wciąż czerwona twarda gleba na bazalcie. Po łagodnej zimie i trochę deszczowej wiosny pierwsza połowa czerwca charakteryzowała się opadami i ciepłymi temperaturami, które wzrosły jeszcze wyżej w drugiej połowie lipca. Połączenie takich czynników spowodowało 15 dni wyprzedzenia faz opon. W lipcu liczba winogron została zmniejszona o 15%. Z zachodnich i południowo-zachodnich wzgórz winnic, położonych na wybrzeżach historycznych wspólnot produkcyjnych (Marano, Negrar, Sant'Ambrogio i San Pietro in Cariano).

24 miesiące: 80% w słowiańskich dębowych beczkach (40-80 hl), 20% w słowiańskich małych beczkach Allier i dębowych (40% nowych beczek, 30% drugi wkład, 30% trzeci wkład). Następnie 4 miesiące w butelce.

 

Polecane jako wino po obiedzie lub do czerwonego mięsa, dziczyzny, przepiórek i potraw o bogatym smaku. Bardzo dobrze komponuje się z dojrzałymi serami, takimi jak parmezan, pecorino i gorgonzola.

 

Wino Masi Amarone jest wytwarzany zgodnie ze starą metodą „więdnięcia”, znaną w czasach rzymskich. Na przełomie września i października wybrane na wzgórzach winogrona umieszcza się na tradycyjnej korze Darren (tzw. „Wyspa”). Darren znajdują się w sklepach z owocami, w których naturalne więdnięcie jest kontrolowane przez system NASA. Pod koniec stycznia winogrona straciły 35% masy i uzyskały wyższy poziom cukru. Oczywiście tylko Corvina jest atakowana przez Botrytis, szlachetnego siwego konia. Następnie winogrona są delikatnie wyciskane, niektóre z nich pozbawione cech, starzone przez 45 dni w dużych dębowych beczkach ze Slawonii lub w pojemnikach ze stali nierdzewnej w naturalnie niskiej temperaturze. 35 dni na ukończenie fermentacja w beczkach (30–40 hl) z dodatkiem drożdży alkoholowych i fermentacja malolaktyczna.

 

 

Nazwa Masi pochodzi od „Vaio dei Masi”, nazwy doliny nabytej pod koniec XIX wieku przez rodzinę Boscaini, która nadal jest właścicielem firmy. Historia Wina Masi sięga 1772 roku i jest zakorzeniona w najbardziej autentycznej i autentycznej weneckiej tradycji . Ich najbardziej prawdziwe i reprezentatywne motto to: „oszczędzanie i oszczędzanie” lub „wiedza i wiedza”. To nie przypadek, że Agricola Masi jest uznawana za jedną z winnic najbardziej uważnych na zachowanie starych rodzimych winorośli zagrożonych wyginięciem, takich jak Oseleta i tradycyjne weneckie techniki uprawy winorośli.

 

Ogromną zaletą Masi było aktualizowanie się z roku na rok, doskonalenie jakości swoich butelek, potwierdzanie się jako rzeczywistość na najwyższym poziomie w świecie wina. Dzięki tej niekwestionowanej zdolności, dziś możemy skosztować doskonałej jakości butelek Masi, zaczynając od szerokiej gamy Amarone , prawdziwego symbolu naszej ziemi, Veneto, która obecnie osiągnęła szczyt włoskiej produkcji wina. Praca Grupy Technicznej Masi ma na celu zagwarantowanie jakości w czasie: przemyślane i ukierunkowane wykorzystanie starzejącego się drewna, przeformułowanie tradycji suszenia i osiągnięcie najwyższych innowacyjnych i technologicznych standardów w fazie winifikacji, to tylko kilka przykładów.

 

Amarone: Masi to także doskonałe czerwone wina oparte na typowych odmianach winogron, takich jak Corvina i Rondinella . Dziś do winnicy Masi Wina należą także dwa osiedla w Toskanii i Argentynie w Valle di Tupungato, z chęcią przeniesienia know-how dojrzałego w czasie, znacznie poza granicami kraju. Fakt ten w pełni potwierdza innowacyjną mentalność rodziny Boscaini, która sprytnie łączy swój związek z regionem Wina Veneto z wielką zdolnością do nadążania za duchem czasu: jest to przepis, który pozwala nam dziś docenić butelki sygnowane przez Masi. Różnorodność Win Amarone i czerwieni o niezwykłej jakości. Prawdziwa instytucja w świecie Wina Amarone, którą warto poznać i spróbować!

 

 

Serwis przeznaczony dla osób pełnoletnich
Czy akceptujesz te warunki i masz ukończone 18 lat?

TAK NIE