Edizione Primitivo Sangiovese Negroamaro
Wino Edizione Primitivo Sangiovese Negroamaro
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Edizione Primitivo Sangiovese Negroamaro
Kraj: Włochy
Regiony: Puglia, Abruzja
Producent: Fantini Farnese
Szczepy: Primitivo, Sangiovese, Negroamaro,
Malvasia Nera, Montepulciano
Rodzaj: czerwone, wytrawne
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 14%
Barwa wina Edizione z Abruzji jest ciemno czerwona z granatowymi obwódkami na kieliszku. Aromaty złożone i trwałe ujawniające nuty suszonej śliwki, dojrzałej wiśni czekolady przypraw i lukrecji. Doskonała budowa, z trwałymi taninami nasyconymi ciemnymi owocami. W ustach miłe uczucie gładkości i harmonii pomiędzy owocami a nutami przypraw, z trwałym finiszem. Wino Edizione vintage jest gotowe do picia. Maceracja i fermentacja odbywają się przez 25 dni, następnie wino dojrzewa w barriques przez okres 13 miesięcy. Polecane do dań z czerwonego mięsa, dziczyzny w sosach oraz jako aperitif.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Wino ma głęboki rubinowy kolor z intensywnymi aromatami jeżyny i wiśni wzbogaconymi aromatycznymi ziołami, cynamonem, kakao, lukrecją i ciekawą nutą mineralną. Podniebienie ujawnia zrównoważoną strukturę o podwyższonej, eleganckiej świeżości. Miękkie, aksamitne taniny zapewniają długie owocowe wykończenie.
Do grupy Farnese należy między innymi Gran Sasso, Vesevo, Zabù, Vigneti del Salento, Vigneti del Vulture, Cantina Di Diomede i Tufarello, ale to ich flagowa wytwórnia win. Alberto Antonini nadzoruje produkcję, zapewniając, że wina te oferują doskonałą jakość, różnorodny charakter i wartość. Ich eleganckie i efektowne opakowanie wyróżnia je na półce lub stole. Winogrona do Cinque Autoctoni są uprawiane w miejscowościach Colonnella, Ortona, Sava i San Marzano. Winogrona Montepulciano i Sangiovese pochodzą ze wzgórz Abruzji, które znajdują się na wysokości 300 metrów nad poziomem morza. Natomiast pozostałe odmiany, w tym Negroamaro i Malvasia Nera, uprawiane są w południowej Apulii. Z tego powodu wino jest klasyfikowane jako Vino da Tavola. Głęboko zabarwione, intensywne i mocne wino, według twórcy Valentino Sciotti, „prawdziwy smak południowych Włoch” 2013 był trudnym rocznikem w Abruzji. Silne mrozy w kwietniu uszkodziły niektóre winnice. Nawet letnie dni były przerywane okresami szarego nieba i mglistych deszczy, które trwały do żniw. Plony były mniej ważne i mniej ważne. Winogrona wyciskano i destemowano przed maceracją i fermentacją, która trwała 25 dni. Fermentacja malolaktyczna odbyła się w nowych dębowych beczkach, z których 60% stanowili Amerykanie, a pozostałe Francuskie. Wino pozostało w dębie przez 13 miesięcy. Odmiany są osobno dojrzewane przed zmieszaniem bogatego i mocnego, ale wybitnie dobrego wina.
Polecane produkty
il Cardinale Primitivo di Manduria Varvaglione Linea ORO
Conte di Campiano Primitivo di Manduria
Vindoro Negroamaro Salento Cantine San Marzano
Masseria Pietrosa Primitivo di Manduria Cantine San Marzano
Sassirossi Primitivo di Manduria Feudi Salentini
Gravity Tagaro Primitivo di Manduria
Primitivo Fanova Riserva Terre Carsiche
- -50,00 zł
2022-08-07
Wino wysokiej klasy.
Pycha naprawdę dobre wino.