Feudi di San Gregorio Falanghina del Sannio DOC
Kraj: Włochy
Region: Kampania
Apelacja: Sannio DOC
Producent: Feudi di San Gregorio
Szczep: Falanghina
Rodzaj: białe, wytrawne
Pojemność: 0,75l
Rozwiń opis...Kolor słomkowy z zielonymi refleksami. Zapach intensywny i trwały, wyraźne aromaty delikatnych białych kwiatów i białych pestkowych owoców. W smaku świeżość i równowaga z czystym wykończeniem. Sugestie kulinarne: Aperitif, Insalata caprese - sałatka ze świeżej mozzarelli, pomidorów i bazylii. Carpaccio - przystawka z polędwicy wołowej, parmezanu i rukoli. Bruschetty - grzanki z różnym farszem: pomidorami koktajlowymi i mozzarellą, tuńczykiem, oliwkami, ryby - zuban, karaś, karp, dorsz, nototeniya, halibut, makrarus, bluefish, merou, sardynka, sola, warzywa - faszerowane ziemniaki, frytki z batata i selera, pieczona dynia z kruszonką, faszerowana papryka.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Falangina del Sannio Feudi di San Gregorio ujawnia słomkowożółty kolor z lekko zielonkawymi odcieniami, o intensywnym i eleganckim bukiecie. Nuty małych białych kwiatów, owoców, a zwłaszcza cytrusów, otwierają drogę do podniebienia tak świeżego, jak gładkiego. Wyważone, eleganckie i satysfakcjonujące, jest to wino, które zaprasza do jego degustacji. Doskonałe, czyste i trwałe wykończenie. Wspaniały aperitif, „Serrocielo” Feudi di San Gregorio to białe wino, które znakomicie komponuje się z daniami z makaronu. Warto również spróbować z naprawdę prostym spaghetti i sosem pomidorowym. Mówiąc o renesansie regionu Kampania i ogólniej winach południowych Włoch, nie można nie wspomnieć o Falanginie, starożytnej odmianie winorośli, która swoje naturalne siedlisko znalazła w Sannio. Eleganckie i głębokie, dzięki wrodzonemu powołaniu kulinarnemu jest to wino zdolne do towarzyszenia najróżniejszym przygotowaniom. Feudi di San Gregorio Falanghina del Sannio DOC „Serrocielo” to wino codzienności w najlepszym możliwym sensie. Bardzo dobre białe wino.
Winnice rozmieszczone na wysokościach od 350 do 700 m n.p.m., w miejscowościach Tufo, Taurasi i Santa Paolina, słyną z uprawy odmian Aglianico, Fiano, Greco oraz Falanghina. Dzięki unikalnemu mikroklimatowi – innemu niż w pozostałej części Kampanii – oraz bogactwu przyrody i zróżnicowanemu krajobrazowi gór, dolin, rzek i jezior, region ten oferuje idealne warunki dla winorośli. Sprzyjające prądy powietrzne i obfite opady deszczu zapewniają winogronom optymalny rozwój.
Feudi di San Gregorio odegrało kluczową rolę w kształtowaniu nowoczesnego oblicza winiarstwa Kampanii, jak żadna inna winiarnia w regionie. Strategiczne zmiany, które zaszły wraz z nowym kierownictwem, rozpoczęły kolejny etap rozwoju – bliżej związany z lokalną tożsamością i dziedzictwem. Motorem tego odrodzenia jest prezes Antonio Capaldo, wcześniej związany z branżą finansową i doradztwem strategicznym. Wraz z enologiem Pierpaolo Sirchem i wsparciem Marco Simonity, nadał nowy kierunek białym winom dojrzewającym w stalowych zbiornikach, wprowadzając świeżość i harmonię, nie rezygnując z ich indywidualnego charakteru i związku z miejscem pochodzenia. Dzięki tej transformacji także czerwone wina zyskały na elegancji i wyrazistości.
Jak zauważają znawcy, obecny etap rozwoju Feudi di San Gregorio opiera się na wyjątkowości lokalnych winnic oraz odzyskaniu stylistycznej tożsamości, która nigdy wcześniej nie była tak blisko związana z terroir.