Chateau Chaubinet Blanc AOC Bordeaux
Kraj: Francja
Region: Bordeaux
Apelacja: AOC Bordeaux
Winnica: Chateau Chaubinet
Typ: Dry White - Sauvignon Blanc
Pojemność: 0,75l
Rozwiń opis...Alkohol: 13% c3
Nota degustacyjna:
Chateau Chaubinet Blanc to białe wytrawne wino powstałe w całości z odmiany Sauvignon Blanc uprawianej w regioni Bordeaux. Wino ukazuje jasno żółtą barwę z zielonymi refleksami. W nosie Sauvignon z nutami cytrusowymi i kwiatowymi. Na podniebieniu żywe i aromatyczne, lekko soczyste. Długi finisz. Dobra równowaga dla tego eleganckiego wina, w którym dominują świeże owoce i nuta mineralna. Sugestie kulinarne: drób, ryby, miękkie sery.
Region:
Bordeaux, położone wzdłuż wybrzeża Atlantyku w południowo-zachodniej Francji, jest jednym z najsłynniejszych regionów winiarskich na świecie. Gama produkowanych tu win jest niezwykła – od codziennych win stołowych po niektóre z najdroższych i najbardziej prestiżowych win, jakie kiedykolwiek wyprodukowano. „Styl Bordeaux” stał się skrótowym sposobem opisania procesu elitarnej produkcji wina, w tym ręcznego zbierania winogron w najbardziej prestiżowych zamkach i skupienia się na wytwarzaniu win odzwierciedlających naturalne terroir.
Ogólnie rzecz biorąc, w Bordeaux jest ponad 10 000 producentów wina lub zamków położonych wzdłuż 80-milowego odcinka lądu, który biegnie w głąb lądu od Atlantyku. Ta lokalizacja zapewnia Bordeaux niezrównane środowisko uprawy winorośli. Dwie rzeki – Garonna i Dordogne – oraz ujście Żyrondy to cechy geograficzne, które składają się na wyjątkowe terroir Bordeaux.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Wino o dużej złożoności, Bordeaux Blanc, wyróżnia się bladożółtym kolorem z zielonymi odcieniami i wyrazistym aromatem. Jeśli atak jest żywy i zrównoważony aromatami cytrusowymi, jest też dużo treściwości i długości. Owocowa nuta końcowa, pięknie zdobi aromaty brzoskwiń, rodzynek i orzechów. Jest też lekko słona nuta jodu osadzonego na winogronach przez mgłę ujścia rzeki. Wino o dobrym potencjale starzenia, z wiekiem jego kolor staje się złocisty. Aromaty ewoluują, przynosząc nuty drzewne i konserwowane owoce.