- Polecane!

Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Ruby porto ma intensywne nuty jagodowe, dojrzałe owoce i pikantne. Tawny porto leżakuje w beczkach dłużej i ma dojrzałe nuty orzechów, daktyli i fig. LBV mają bogatsze i bardziej pikantne smaki niż ruby porto, a vintage porto dojrzewa w butelce przez lata, a nawet dekady. Spróbuj ruby porto z twardymi, wytrawnymi serami i bogatymi deserami z ciemnymi jagodami; tawny porto z suszonymi owocami, orzechowymi wypiekami i czekoladą; LBV z łagodniejszymi serami pleśniowymi i czekoladowymi deserami; vintage porto ze Stiltonem lub jako „wino medytacyjne”; i słodkie białe porto z gruszkami gotowanymi w winie. Port tonic, czyli wytrawne białe porto zmieszane z tonikiem, to świetny aperitif.
W przypadku wina 20-letniego tawny owoc jest bardziej łagodny niż w przypadku wina 10-letniego, a korzenne, orzechowe aromaty starzenia są mocniejsze i intensywniejsze. Jeśli napowietrzysz kieliszek, wirując, to wino wzmacniane ujawnia wysoką lepkość, co jest widoczne w mocnych witrażach kościelnych na krawędzi kieliszka. Ta portugalska cuvée ujawnia cudownie ekspresyjne nuty morw, czarnych porzeczek, gruszek i jeżyn w kieliszku. Dołączają do nich nuty kruchości, cynamonu i czarnej herbaty. Taylor's Port Tawny 20 Years Old ujawnia niesamowicie owocowy smak na języku, co oczywiście jest zasługą jego resztkowego słodkiego profilu. Na podniebieniu tekstura tego mocnego wina wzmacnianego jest cudownie rozpływająca się i gęsta. Dzięki zrównoważonej kwasowości owoców Tawny 20 Years Old schlebia podniebieniu miękkim odczuciem, bez braku soczystej żywotności. Finał tego wina porto z regionu winiarskiego Douro & Porto, a dokładniej z Douro DOC, ostatecznie zachwyca znacznym pogłosem.