Wino Burmester 10 Anos Tawny Porto

167,00 zł
Brutto
600 Przedmioty

Opis

Kolor
Czerwone
Smak
Słodkie
Wina Wzmacniane
Ilość

 

Największy wybór wina z 7000 gatunków

 

Tylko produkty w dobrych cenach

  Zdjęcie przedstawia wino w wybranym roczniku.

Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.

Porto Burmester 10 Anos Tawny

 

Kraj: Portugalia

Region: Douro

Apelacja: Vinho DO Porto

Szczepy: Touriga Nacional, Touriga Francesa,

Tinta Roriz, Tinta Barroca, Tinta Cão

Rodzaj: słodkie

Pojemność: 0,75l

 

Rozwiń opis...

Piękny czerwony kolor z ceglastym odcieniem. Zapach dżemu malinowego, miodu, tof fee, cykorii, skóry, konopi i przypraw. W ustach obfite w pomarańczowoorzechowe smaki, pełne i okrągłe, z delikatnie mineralną nutą na finiszu. Sugestie kulinarne: Desery, ciasta z orzechami, starzone i wędzone sery. 

 

Notatki Sommelier Bachus

Port Burmester 10-letni Tawny jest wytwarzany ze starych winorośli, poddawanych starannemu procesowi starzenia w małych beczkach dębowych. W swojej ponad 250-letniej historii Casa Burmester dopracowała klasyczny proces mieszania win i jest to wspaniały przykład jego wiedzy specjalistycznej. Winnica Burmester została w 1750 dokładnie w Vila Nova de Gaia w celu produkcji wysokiej jakości win portowych. Nazwa Burmester jest modyfikacją niemieckiego słowa „Burgmeester”, zwanego dziś burmistrzem. Głęboki żółtawy brąz z rozpoznawalnym statusem dojrzałości. Aromaty suszonych owoców i na podniebieniu dużo owoców i zrównoważone smaki cytrusów.

Porto Burmester 10 Anos Tawny ujawnia intensywny blond kolor z bursztynowymi refleksami. Złożone aromaty zapachowe suszonych owoców, migdałów i orzechów laskowych połączone z nutami miodu i wanilii. Wyrafinowane podniebienie o wielkiej giętkości, elegancji i intensywności. Pełne, okrągłe wino, które kończy się bogatą i intensywną świeżością. Ręcznie zbierane w optymalnym miejscu winogrona są odszypułkowane, miażdżone i poddawane winifikacji w procesie opartym na starannej maceracji z ekstrakcją koloru, garbników i aromatów ze skórek, uzupełnionym ciągłym pompowaniem podczas fermentacji. Odbywa się to w młynach, w kontrolowanej temperaturze między 28-30ºC, aż do osiągnięcia pożądanego stopnia Baumé. Na tym etapie dodaje się spirytus winny (korzyść), w wyniku czego powstaje wino wzmocnione. Wino wysokiej jakości, otrzymywane przez mieszanie win z kilkuletnich zbiorów w celu uzyskania komplementarności cech organoleptycznych typowych dla tego stylu leżakowania płowego. Dojrzewa się w drewnie przez różne okresy czasu, w których wiek podany na etykiecie odpowiada przybliżonej średniej wieku różnych win biorących udział w partii.

 

Nagrody i wyróżnienia:

IWSC London złoto
Wine Enthusiast 91/100 pkt.
Wine Spectator 92/100 pkt.
Wine & Spirits Magazine 91/100 pkt.

Burmester 10 Anos Tawny Porto - Opinie klientów

5.0
Oceń 
Quality


2025-05-09

Burmester 10 lat porto

Smak już ułożony, słodycz spokojna miły smak

Dodaj opinię

Burmester 10 Anos Tawny Porto

Dodaj opinię