Wino Batasiolo Rose Mico Piemonte

96,00 zł
Brutto
596 Przedmioty

Opis

Kolor
Różowe
Smak
Wytrawne
Ilość

 

Największy wybór wina z 7000 gatunków

 

Tylko produkty w dobrych cenach

  Zdjęcie przedstawia wino w wybranym roczniku.

Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.

Batasiolo Rose Piemonte DOC 

 

Kraj: Włochy

Region: Piemont

Producent: Beni di Batasiolo

Szczep: Barbera, Dolcetto, Nebbiolo

Typ: różowe wytrawne

Rozwiń opis...

Pojemność: 0,75l                                                                                                                 

Alkohol: 12,5%

 

Nota degustacyjna:

Różowe wino z Piemontu, dojrzewające dwa miesiące nad osadem. Eleganckie, intensywne i trwałe aromaty kwiatowo-owocowe. W smaku przyjemnie krągłe z nutami świeżych owoców jak czereśnie, truskawki oraz maliny. Sugestie kulinarna: Niezastąpiony aperitif a także partner do przekąsek, makaronów, owoców morza, risotto, białego mięsa, zup czy serów.

 

Notatki Sommelier:

Różowe wino Batasiolo Rose powstało z kupażu gron Barbera, Dolcetto oraz Nebbiolo uprawianych w Piemoncie. Wino ukazuje wyraźny jasny róż z aromatami czerwonych owoców, malin, wiśni oraz kwiatów. Na podniebieniu świeże i miękkie przyjemnie zrównoważone nutami świeżych owoców. Sugestie kulinarne: Idealne do łączenia z przystawkami, makaronami, risotto z makaronem i owocami morza, daniami głównymi z białego mięsa, ale także rybami i smażonymi zupami. Idealny również jako aperitif.

 

Winifikacja :

Zbiór ręczny, odszypułkowanie i maceracja na zimno przez 24/48 godzin. Tłoczenie i fermentacja w kontrolowanej temperaturze. Wino dojrzewa na osadzie przez około dwa miesiące. W tym momencie wino jest butelkowane.

 

Winnica: Beni di Batasiolo

Beni di Batasiolo to jedna z największych winnic w Langhe , regionie na południe od Piemontu . Historia winnicy zaczyna się w latach 50-tych wraz z założeniem winnicy Chiola w La Morra. W tym czasie składał się z siedmiu posiadłości, z których wszystkie znajdowały się w środku winnic. W 1978 roku bracia Dogliani nabyli winnicę, którą sukcesywnie rozbudowywali: Dziś do winnicy należy dziewięć posiadłości i 126 hektarów winnic, z których 76 hektarów obsadza się Nebbiolo , najważniejszą odmianą winorośli w regionie .

To sprawia, że ​​Beni di Batasiolo jest jedną z największych winnic w Langhe i ma winnice w najbardziej znanych lokalizacjach - Corda della Briccolina, Bricco di Vergne lub Batasiolo, serce winnicy, od którego również pochodzi jej nazwa. Oprócz Barbery , Barolo, najsłynniejsze wino Piemontu, naturalnie odgrywa główną rolę w Batasiolo: wyprodukowane w 100 procentach z Nebbiolo , winnica produkuje wina o silnym charakterze i niepowtarzalnej aromatycznej odmianie.

Batasiolo Rose Mico Piemonte - Opinie klientów

5.0
Oceń 
Quality


2025-01-12

Różowe wino z Piemontu

Pięknie świetlisty bladoróżowy odcień. Oferuje nuty wiśni i truskawki, wody różanej i nuty glicynii otulone hojnie mineralnym smakiem. Miękki, ale żywy na podniebieniu, świeży syropowy w tym samym czasie. Żywy smak, z idealną równowagą nosa i podniebienia z długim posmakiem modulowanym przez zaskakujące powroty leśnych truskawek.

Oceń 
Quality


2024-08-08

Batastiolo Rose Mico Piemonte

Delikatnie promienny róż. Dojrzałe wiśnie, słodkie truskawki, woda różana i wiosenne akcenty kwiatowe w nosie. Żywy atak, smaki z bukietu powtarzają się na podniebieniu, z dyskretnymi mineralnymi podtekstami. Miękki, żywy, świeży i soczysty – z aromatycznym, dzikim finiszem jagodowym.

Oceń 
Quality


2024-08-08

Micó – Piemonte doc, Beni di Batasiolo Rose

Warto podkreślić, że nazwa zawiera w sobie sens jej istnienia na scenie winiarskiej, w lokalnej gwarze oznacza „ja też”. Oznacza to, że na obszarze bardzo odpowiednim ze względu na terroir i tradycję związaną z wielkimi winami czerwonymi, obecnie produkuje się również bardzo szanowane wino różowe, co stanowi bardzo silny związek powiązany z nieustanną więzią między ręką człowieka a winoroślą, która zabiera duszę tu i ciało poprzecznie, nie rezygnując z różnorodności wyrazu. Cóż, tak, wino różowe, które wyraża delikatność, ale także wewnętrzną siłę, która odróżnia je od łatwego picia wielu pozornie podobnych „braci”. Tutaj swoją rolę odgrywają winorośle z Piemontu, odkrywające niezwykłe, ale bardzo skuteczne pochodne. W kieliszku znajdziemy piękny bladoróżowy, ale mocny odcień, który pieści wiśniową żyłkę. W nosie wkraczamy w szereg nut typowych dla wybuchowego terroir pochodzenia, owoc ujawnia się już przy pierwszym węchowym uderzeniu, które przechodzi w eksplozję granatu, wyraźne odczucia maliny i niedojrzałej jeżyny, a następnie sugeruje mięsistą różę , co kilka minut po nalaniu przekłada się na brzoskwiniową tabakierkę, a wszystko w towarzystwie żywej mineralności. Już widać niezwykły charakter, to wino się wyróżnia, nie jest byle jakie różowe. W ustach bardzo obfite, przyjemne wsparcie kwasowości spotyka się z okrągłością owoców, świeżość, która wspiera harmonijne, zrównoważone i trwałe wino, przypominające łagodne zbocza surowego, ale bardzo wszechstronnego Langhe. Świetny debiut, bardzo elegancka i klasyczna etykieta jak wszystkie tej firmy, o krótkiej i wyrazistej nazwie, która nie pozostawia miejsca na niezdecydowanie i zakłopotanie. Chętnie łączymy je z typowymi przystawkami Langhe, a nawet z propozycjami roślinnymi, takimi jak tradycyjne rzymskie kwiaty cukinii, można zaryzykować duet ze świeżymi wędlinami i lekko dojrzałymi miękkimi serami.

Dodaj opinię

Batasiolo Rose Mico Piemonte

Dodaj opinię