Wino Giuseppe Campagnola Amarone della Valpolicella Classico Bio

330,00 zł
Brutto
600 Przedmioty

Opis

Kolor
Czerwone
Smak
Wytrawne
Okazja
Na Urodziny
Potrawa
Wino Do Mięsa Czerwonego
Ilość

 

Największy wybór wina z 7000 gatunków

 

Tylko produkty w dobrych cenach

  Zdjęcie przedstawia wino w wybranym roczniku.

Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.

Rozwiń opis...

Giuseppe Campagnola Amarone della Valpolicella Classico Bio


Kraj: Włochy 
Region: Veneto
Producent: Giuseppe Campagnola - Campagnola
Apelacja: D.O.C.G. Amarone della Valpolicella Classico
Szczep: Corvina Veronese, Corvinone Veronese, Rondinella
Alkohol: 15%
Poj: 750 ml

 
Wino Amarone oferuje aromaty suszonych wiśni, fig i gorzkiej czekolady z nutami przypraw i tytoniu. W smaku jest pełny i aksamitny, z nutami dojrzałych czarnych owoców, dżemu śliwkowego i odrobiną wanilii, co prowadzi do długiego, harmonijnego finiszu.

Giuseppe Campagnola Amarone della Valpolicella to wykwintne czerwone wino pochodzące z regionu Valpolicella we Włoszech, produkowane tradycyjną metodą appassimento, w której winogrona są suszone przed fermentacją w celu skoncentrowania ich smaku.

Wybrane winnice na zboczach wzgórz posadzone na wysokości około 250 metrów, położone w dolinie Marano di Valpolicella, w sercu klasycznej Valpolicella. Wapienno-gliniasta, tufowa gleba z dobrą obecnością szkieletu. Wino z certyfikowanej produkcji ekologicznej, w pełnym poszanowaniu terytorium.


Tradycyjne naturalne suszenie winogron od końca września przez około 100 dni, z naturalnym spadkiem wagi o 35-40%. Szczególną uwagę przywiązuje się do sprawdzenia integralności winogron i zdrowia gron. Podczas tego powolnego procesu jagody przechodzą transformacje, które nadają im dużą koncentrację i intensywny bukiet.

Delikatne tłoczenie suszonych winogron w grudniu/styczniu. Fermentacja w kontrolowanej temperaturze i maceracja na skórkach przez około 30 dni, z 1/2 codziennego pompowania.

 


Notatki Winiarskie

Oferta winiarni Campagnola skupia się wyłącznie na winach pochodzących z regionu Veronese. W miejscowości Valgatara, położonej na obrzeżach Marano – w samym sercu Valpolicella Classico – Giuseppe Campagnola z ogromnym szacunkiem kontynuuje rodzinne tradycje winiarskie, które są pielęgnowane od pięciu pokoleń. Rozwijając działalność założoną przez swojego dziadka Carlo na początku XX wieku, z rozwagą nabywał nowe parcele oraz starannie dzielił produkcję między wina premium a te przeznaczone jako wina baza.

Giuseppe Campagnola współpracuje z ponad pięćdziesięcioma producentami winogron, przede wszystkim z doliny Marano, gdzie znajdują się jedne z najlepszych stanowisk uprawnych. Pracownicy winiarni utrzymują regularny kontakt z dostawcami przez cały sezon, nadzorując jakość i rozwój upraw. Dodatkowo winogrona pozyskiwane są również z renomowanego regionu Soave.

Od początku XX wieku firma z Veneto była wielokrotnie nagradzana za swoje wyjątkowe osiągnięcia. Już w 1907 roku Carlo Campagnola zdobył złoty medal za najlepsze Recioto podczas targów wina w Weronie. 

Giuseppe Campagnola Amarone della Valpolicella Classico Bio - Opinie klientów

Dodaj opinię

Giuseppe Campagnola Amarone della Valpolicella Classico Bio

Dodaj opinię