Rozwiń opis...Giuseppe Campagnola Amarone della Valpolicella Classico Bio
Kraj: Włochy
Region: Veneto
Producent: Giuseppe Campagnola - Campagnola
Apelacja: D.O.C.G. Amarone della Valpolicella Classico
Szczep: Corvina Veronese, Corvinone Veronese, Rondinella
Alkohol: 15%
Poj: 750 ml
Wino Amarone oferuje aromaty suszonych wiśni, fig i gorzkiej czekolady z nutami przypraw i tytoniu. W smaku jest pełny i aksamitny, z nutami dojrzałych czarnych owoców, dżemu śliwkowego i odrobiną wanilii, co prowadzi do długiego, harmonijnego finiszu.
Giuseppe Campagnola Amarone della Valpolicella to wykwintne czerwone wino pochodzące z regionu Valpolicella we Włoszech, produkowane tradycyjną metodą appassimento, w której winogrona są suszone przed fermentacją w celu skoncentrowania ich smaku.
Wybrane winnice na zboczach wzgórz posadzone na wysokości około 250 metrów, położone w dolinie Marano di Valpolicella, w sercu klasycznej Valpolicella. Wapienno-gliniasta, tufowa gleba z dobrą obecnością szkieletu. Wino z certyfikowanej produkcji ekologicznej, w pełnym poszanowaniu terytorium.
Tradycyjne naturalne suszenie winogron od końca września przez około 100 dni, z naturalnym spadkiem wagi o 35-40%. Szczególną uwagę przywiązuje się do sprawdzenia integralności winogron i zdrowia gron. Podczas tego powolnego procesu jagody przechodzą transformacje, które nadają im dużą koncentrację i intensywny bukiet.
Delikatne tłoczenie suszonych winogron w grudniu/styczniu. Fermentacja w kontrolowanej temperaturze i maceracja na skórkach przez około 30 dni, z 1/2 codziennego pompowania.
Notatki Winiarskie
Oferta winiarni Campagnola skupia się wyłącznie na winach pochodzących z regionu Veronese. W miejscowości Valgatara, położonej na obrzeżach Marano – w samym sercu Valpolicella Classico – Giuseppe Campagnola z ogromnym szacunkiem kontynuuje rodzinne tradycje winiarskie, które są pielęgnowane od pięciu pokoleń. Rozwijając działalność założoną przez swojego dziadka Carlo na początku XX wieku, z rozwagą nabywał nowe parcele oraz starannie dzielił produkcję między wina premium a te przeznaczone jako wina baza.
Giuseppe Campagnola współpracuje z ponad pięćdziesięcioma producentami winogron, przede wszystkim z doliny Marano, gdzie znajdują się jedne z najlepszych stanowisk uprawnych. Pracownicy winiarni utrzymują regularny kontakt z dostawcami przez cały sezon, nadzorując jakość i rozwój upraw. Dodatkowo winogrona pozyskiwane są również z renomowanego regionu Soave.
Od początku XX wieku firma z Veneto była wielokrotnie nagradzana za swoje wyjątkowe osiągnięcia. Już w 1907 roku Carlo Campagnola zdobył złoty medal za najlepsze Recioto podczas targów wina w Weronie.