

Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Wino Chianti zrobione na bazie odmiany winorośli Sangiovese charakteryzuje się owocowymi nutami wiśni, jeżyn i śliwek, co dodaje świeżości i intensywności smaku. Nie da się jednak ukryć, że jest to wszechstronne wino, które w zależności od zastosowanej mieszanki, mogą nieść przyjemne smaki przypraw, w tym kawy, czy tytoniu. Ta różnorodność smakowa sprawia, że Chianti doskonale komponuje się z różnymi potrawami. Wino Chianti doskonale współgra z mięsem z grilla, podkreślając intensywność smaku pieczonego mięsa. Chianti jest często wybierane do pizzy, potraw z grzybami i makaronów. Jego świeże, owocowe akcenty równoważą intensywność sosów i przypraw, tworząc tym samym zgrane połączenie smakowe. Dodatkowo, wino to sprawdza się znakomicie z wędlinami, a także serami — zarówno tymi klasycznymi, jak i również bardziej wyrazistymi. Wino Chianti potrafi podkreślić smak potrawy, dlatego dobrze sprawdzi się w towarzystwie różnorodnych potraw na stole.
wino o jasnym rubinowym kolorze z subtelnym aromatem fiołków i irysa. Wyczuwalne są również nuty czerwonych owoców pomiędzy porzeczkami i świeżo zebranymi wiśniami, czerwonej pomarańczy i pieprznych przypraw. W smaku zauważalny jest owoc granatu i czerwonych śliwek z delikatnymi taninami podkreślonymi elementami balsamicznymi i niemal gaszącym pragnienie finiszem cytrusów z domieszką pikanterii.
W smaku wyczuwalne żurawiny i truskawki, a następnie nutę mięsna i krwiste pomarańcze. To soczyste i pyszne wino Chianti z pikantnym smakiem, który jest w pełni wpleciony w wino. Średnio zbudowane z mocnymi, ale jedwabistymi i wytrawnymi taninami. Piękne teraz.