Castelsina Chianti DOCG
Kraj: Włochy
Region: Toskania
Apelacja: Chianti DOCG
Producent: Castelsina
Pojemność: 0,75l
Rozwiń opis...Alkohol: 13 %
Certyfikaty: Wino ekologiczne
Nota degustacyjna:
Castelsina Chianti to czerwone wytrawne wino powstałe w wyniku kupażu gron 85% Sangiovese oraz 15% Merlot uprawianych w regionie chianti. Wino odznacza się rubinową barwą z fioletowymi refleksami, z aromatami czerwonych owoców, czereśni, porzeczek oraz kwiatów. Na podniebieniu delikatne i trwałe ze zrównoważoną kwasowością i przyjemnym owocowym posmaku. Sugestie kulinarne: dania z makaronami, wędliny, sery, przystawki.
Producent - Castelsina
„Castelsina reprezentuje kulturę wina, która jest innowacyjna, a jednocześnie szanuje tradycję toskańskiej ziemi. Winnice zajmują łączną powierzchnię ponad 400 hektarów w prowincjach Siena, Florencja i część Grosseto. Dzięki dużej powierzchni terytorium i różnym warunkom klimatycznym Castelsina ma różne gatunki winogron. Uprawiane są głównie odmiany typowe dla Toskanii, takie jak Sangiovese, Canaiolo, Malvasia, Vermentino i Trebbiano, z obecnością międzynarodowych winogron, takich jak Merlot, Cabernet i Chardonnay. Partnerzy Castelsina, w której Cantina Senesi Aretini jest liderem, wybierają winogrona z najwyższą starannością i oddaniem i wprowadzają na rynek produkty o bardzo dobrej równowadze jakość/cena.”
Sangiovese Grosso, Sangiovese Piccolo, Sangioveto….. to tylko kilka z aliasów tego winogrona i jego blisko spokrewnionych odmian; stanowi podstawę większości przepisów na czerwone wino toskańskie i nadal króluje jako najczęściej spożywany włoski styl wina w kraju i za granicą. Ciemnoniebieski Sangiovese bierze swoją nazwę od łacińskiego terminu Sanguis Jovis („krew Jowisza”); wzniosłe nawiązanie zarówno do koloru eliksiru, jak i jego miejsca w europejskim panteonie wielkich gatunków winogron: Vitis Vinifera . Jest to także najpowszechniej uprawiana odmiana w środkowych Włoszech, z licznymi winnicami w Lacjum, Umbrii, Marche i Toskanii , które stanowią 95% nasadzeń na całym świecie, co stanowi w dużej mierze niezrównaną dominację głównego winogrona pochodzącego z jednego kraju. Przez kilkaset lat pokolenia hodowców stale zdobywały wiedzę specjalistyczną w zakresie uprawy „San-joh-vay-say”. Zarządzanie tymi wolno dojrzewającymi kiściami owoców aż do zrównoważonej dojrzałości to sztuka rolnicza, w której Toskańczycy pilnie stali się bardzo, bardzo dobrzy!