Chianti nazwę po raz pierwszy odnotowano w ruku 700 n.e. Chianti region winia we Włoszech, zlokalizowany w środkowej części Toskanii, na terenie sześciu prowincji: Florencja, Siena, Arezzo, Piza, Prato i Pistoia, słynący z: uprawy winorośli, rozległych winnic, porastających tamtejsze wzgórza oraz produkcji Wina Chianti. Najważniejsze jednak pozostaje centrum krainy skupione w jej historycznych (pierwotnych) granicach, wokół trzech miejscowości pamiętających jeszcze czasy Etrusków. W celu wyróżniania wina Chianti z tej strefy określa się je mianem Chianti Classico. Dodatkowo, wyłącznie tutejsze winnice mają prawo do umieszczania na butelce charakterystycznego symbolu regionu – Gallo Nero, czyli czarnego koguta na żółtym tle (niegdyś był to herb Ligi Chianti, a obecnie znak towarowy wina Chianti Classico DOCG). Gwarantuje to wysoką jakość wina i produkcję zgodną z wielowiekową, starannie przestrzeganą, recepturą.

Apelacje Chianti: Chianti Wina najprostsze wina, delikatne, lub bardziej wytrawne, najniższy poziom cen. Chianti Classico : z wewnętrznej, historycznej strefy; średni i wyższy poziom cen. Chianti Classico Riserva; ze strefy Classico – powinno być starzone przez co najmniej dwa lata i trzy miesiące w butelce; najwyższy poziom cen. Przestrzegając wymogi systemu DOCG w Chianti powinno znajdować się co najmniej 80% szczepu Sangiovese. Przepisy sugerują aby winiarze do wzbogacenia win dodawali tradycyjnych szczepów : Cabernet Sauvignon , Merlot, Syrah. Obecnien regulacje DOCG dotyczą win Chianti Classico, gdzie wymogi nakazują stosowania 100% SZCZEPU Sangiovese bez domieszek.

Chianti we wcześniejszych latach były niewielki regionem, lecz na duże zainteresowanie winami Chianti Włosi postanowili powiększyć region Chianti Wina. Obecnie region Chianti region winia: Castelnuovo Berardenga i Poggibonsi (które znajdują się w prowincji Siena), San Casciano Val di Pesa, Tavarnelle Val di Pesa, Greve in Chianti i część miasta Barberino Val dElsa (które są wszystkie w prowincji Florencja). Wszystkie te miasta reprezentują obszar produkcji wina zwany " Chianti Classico " (rozpoznawalny przez logo Gallo Nero lub Black Rooster). Całkowity region winiarski Chianti rozciąga się znacznie dalej niż obszar Chianti Classico. Z geograficznego punktu widzenia, Chianti leży pomiędzy prowincjami Florencji, Arezzo i Sieny , więc słyszy się również o Chianti Colli Fiorentini , Chianti Colli Senesi i Chianti Colli Aretini , by wymienić tylko kilka dodatkowych obszarów (nazwy oznaczają Chianti wzgórz Florencji, wzgórz Sieny i wzgórz Arezzo. Wybrani producenci Wina Chianti: Antinori, Badia a Coltibuono, Castello di Ama, Albola Castle, Rocca Di Castagnoli, Vignamaggio, Dievole, Riecine S.S., Castello di Brolio, Capannelle, Enoteca di Fonterutoli, Fattoria Poggerino, Carpineto Wines of Tuscany, Castellare di Castellina, Podere Val delle Corti, Cecchi, Castello Banfi, Fontodi Winery, Frescobaldi, Melini Winery, Castello di Monsanto, Nittardi, Castello di Verrazzano, Tenuta Torciano, Poggio al Sole, Tenuta Torciano, Fattoria di Cinciano, Ambrogio and Giovanni Folonari, Tenuta di Nozzole, Fattoria Viticcio, Azienda Agricola Montefioralle Winery, Casalvento ss, Tenuta Casanova, Ruffino…