Faisao Frutado Tinto
Kraj: Portugalia
Region: Vinho Verde
Producent: Grupa Wines Enoport
Szczepy: 50% Aragonez, 50% Castelao
Typ: czerwone, półwytrawne
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 13 % ONL
Nota degustacyjna
Rozwiń opis...Faisao Frutado Tinto to czerwone półwytrawne wino powstałe w wyniku kupażu gron 50% Aragonez oraz 50% Castelao uprawianych w regionie Vinho Verde. Wino prezentuje głęboki wiśniowy odcień z fioletowymi refleksami. Nos uwydatnia aromaty dojrzałych czerwonych owoców, wiśni oraz śliwek. Na podniebieniu świeże, owocowe o delikatnej miękkiej budowie. Sugestie kulinarne: grillowane mięsa, dania z makaronami, pizza, zapiekanki.
Producent – Enoport Wines
Enoport Wines to jeden z czołowych portugalskich producentów, oferujący wina z kilku regionów, nagradzane w krajowych i międzynarodowych konkursach. Grupa posiada 10 pojedynczych posiadłości rozsianych po kilku regionach Portugalii z ponad 500 ha ziemi i 4 centrami winifikacji. Oprócz obecności na rynku krajowym, Grupa jest obecnie obecna w 42 krajach, wykazując silny wzrost na rynkach zagranicznych w ciągu ostatniej dekady, a mianowicie w takich krajach jak USA, Kanada, Brazylia, Angola, Niemcy, Wielka Brytania, Francja i Chiny. World Wine - Comércio de Bebidas to spółka Grupy odpowiedzialna za ekspansję swoich marek na świecie. W wyniku procesu internacjonalizacji Grupa przyjęła strategię tworzenia lokalnych spółek dystrybucyjnych: Enoang – Comércio de Bebidas – Angola, Prime Wines Shanghai Corporation – Chiny kontynentalne i Exclusive Selection Trading – Południowe Chiny i kontynent azjatycki. Grupa Enoport United Wines dąży do osiągnięcia najwyższych poziomów jakości. Jej fabryka produkcyjna, Enoport - Produção de Bebidas, zarządzana metodą HACCP, posiada certyfikat NP EN ISO 9001:2015 oraz BRC GLOBAL STANDARD (British Retail Consortium) na najwyższym poziomie. Enoport United Wines został doceniony przez wyjątkową jakość swoich win. W 2013 roku wina Enoport zdobyły 140 medali. Co roku nagradzanych jest kilka win w konkursach krajowych i międzynarodowych. Inne nagrody o uznanych zasługach to te przyznane grupie Enoport United Wines, które zostały wyróżnione jako: • „EUROPEJSKI PRODUCENT ROKU”, przez niemiecki konkurs Mundusvini w 2012 r. • „NAJLEPSZY PORTUGALSKI PRODUCENT WIN NIEGODA”
Aragonez – wino w doskonałej relacji ceny i jakości. Wina Aragonez cechuje doskonała jakość w atrakcyjnych cenach. Samo grono natomiast oferuje pełen wachlarz możliwości – od młodych, rześkich win pełnych owocowości, przez głębokie, złożone strukturalnie i beczkowe trunki, idealne do posiłku, na długowiecznych butelkach o ogromnym potencjale leżakowania w piwniczce kończąc. Każdy zatem może odnaleźć wśród nich coś dla siebie. Jako młode wino Aragonez, znany też w Portugalii jako Tinta Roriz, charakteryzuje się bukietem złożonym z wiśni, fig i śliwek z lekką nutą pomidorową. Na języku cieszy ekspresyjną owocowością, dość lekką, acz soczystą strukturą i delikatną, dobrze zbalansowaną kwasowością. Po odpowiednim czasie w dębowej beczce, wino zacznie ewoluować w stronę dojrzałości i elegancji, w bukiecie rozwijając aromaty wanilii, skóry czy tytoniu. W ustach struktura nabierze kompleksowości z wysublimowanymi taninami i długich, złożonym finiszem. Dzięki tej charakterystyce, Aragonez często porównywany jest do profilu smakowego szczepu Cabernet Sauvignon.
Castelao - wino w doskonałej relacji ceny i jakości, które doskonale komponuje się z różnorodnymi potrawami. Dzięki swojej strukturze i wyrazistym smakom, wino to świetnie pasuje do dań z czerwonego mięsa, takich jak, duszona wołowina czy jagnięcina. Jest również idealnym partnerem do potraw z pieczonej dziczyzny, jak również do dań kuchni portugalskiej, takich jak bacalhau (dorsz po portugalsku) czy feijoada (tradycyjna fasolowa potrawa). Castelao sprawdzi się także w połączeniu z serami o mocnym smaku, jak również z potrawami zawierającymi grzyby i korzenne przyprawy. Wina produkowane z odmiany Castelao charakteryzują się intensywnym rubinowym kolorem i owocowym aromatem. Na pierwszym planie znajdziemy nuty dojrzałych owoców, takich jak czereśnie, wiśnie i maliny, którym często towarzyszą subtelne akcenty przypraw, ziół i ziemi. Castelao znane jest z dobrej struktury, umiarkowanych tanin i wyrazistej kwasowości, co nadaje winom świeżość i długowieczność. Wina te są zazwyczaj średnio do mocno ciężkie, a z wiekiem rozwijają głębsze nuty, takie jak czekolada, skóra i tytoń.