Braza Estate Cabernet Sauvignon
Kraj: Chile
Region: Central Valley
Apelacja: Do Central Valley
Producent: Braza Wines
Szczepy: Cabernet Sauvignon
Dojrzewanie: krótko w starych i nowych beczkach z
francuskiego i amerykańskiego dębu
Rodzaj: czerwone, wytrawne
Temp. serwowania: 16-18°C
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 14% c3
Nota degustacyjna:
Rozwiń opis...Braza Estate Cabernet Sauvignon to eleganckie czerwone wytrawne wino powstało w całości z odmiany Cabernet Sauvignon uprawianego w Dolinie Centralnej. Czerwone wino, które w nosie prezentuje trwałe zapachy dojrzałych owoców uzupełnione balsamicznymi niuansami i tostowymi nutami. W ustach płynie z wigorem i finezją. Czerwone wino charakteryzuje się zrównoważoną kwasowością i rozkoszną dojrzałością.
Wina Cabernet Sauvignon pochodzą z 30-letnich winnic. Szczepy sadzone na glebach gliniasto-wapiennych z systemem krzewienia, aby ograniczyć produkcję w sposób naturalny. Winogrona są zbierane ręcznie i natychmiast transportowane w 14-kilogramowych skrzynkach.
W piwnicy fermentacja odbywa się w temperaturze od 23 do 28ºC, a następnie maceracja. Wino chilijskie pozostaje w dębowych beczkach przez 14 miesięcy, a w butelce stabilizuje się przez co najmniej 12 miesięcy przed wprowadzeniem na rynek.
Sugestie kulinarne: Najlepiej pasuje do twardych serów, dań z mocną przyprawą ziołową, ciemnych mięs.
Notatki Sommelier:
Hiszpańscy zdobywcy zasadzili pierwsze winorośle w Chile w XVI wieku. Wieki później Don Pedro Etcheberry, francuski agronom, zapoczątkował rodzinną tradycję. Idąc za przodkami, Pedro Felix de Aguirre i Ana Maria Etcheberry założyli Bodegas De Aguirre SA, w 100% rodzinną firmę z silną tradycją rolniczą, opartą na takich filarach jak zaufanie, odpowiedzialność, szacunek dla środowiska i praca zespołowa.
W portfolio winiarskim znajduje się kilka marek, które zakwalifikowały się do „Rodzinnej Kolekcji Wina”, jedną z nich jest BRAZA, która jest przygotowywana pod bezpośrednim nadzorem znanego chilijskiego winiarza Claudio Goncalvesa. Proces rozpoczyna się w winnicy, od starannej selekcji winogron, która w połączeniu z doświadczeniem międzynarodowego zespołu winiarzy pozwala uzyskać wina o niezrównanej jakości w każdym zakresie.