Braza Estate Sauvignon Blanc
Kraj: Chile
Region: Central Valley
Apelacja: Do Central Valley
Producent: Braza Wines
Szczepy: Sauvignon Blanc
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 13% c3
Nota degustacyjna:
Rozwiń opis...Braza Estate to świeże i orzeźwiające białe wino powstałe w całości z gron Sauvignon Blanc uprawianych w Maule Valley znajdującej się w Central Valley. Nos uwydatnia świeże i przyjemne nuty cytrusów, limonki, agrestu oraz kwiatów. Podniebienie jest świeże i soczyste z długim trwałym wykończeniem. Sugestie kulinarne: owoce morza, ryby, sałatki, zimne przekąski. Sauvignon Blanc ma wyraźne ziołowe aromaty i smaki, takie jak trawa, zielona papryka lub jalapeño. Nuty te mogą nadać winu rześki, orzeźwiający charakter.
Sauvignon Blanc wino, które doskonale komponuje się z różnorodnymi potrawami. Idealne jako aperitif, przygotowuje podniebienie na różnorodne smakowe doświadczenia. Z uwagi na swoją świeżość i wyrazistość, stanowi ono dodatek do dań z rybą, potraw z ryżem, czy makaronów. Bardzo dobrze sprawdza się także z lekkimi przekąskami, sałatami i sałatkami oraz owocami morza i kozimi serami. Sauvignon Blanc doskonale podkreśla smak potraw, dlatego powinien znaleźć się na każdym stole.
Szczep winogron Sauvignon Blanc , który posiada unikalny smak, czym zyskuje uznanie miłośników wina na całym świecie. Jego unikalność wynika przede wszystkim z pirazynów, odpowiadających za nuty roślinne, takie jak trawa, groszek czy zielona papryka. Wina Sauvignon Blanc charakteryzują się wyrazistą kwasowością oraz aromatami świeżych owoców, takich jak jabłka, agrest czy brzoskwinie. Dodatkowo są one lekkie, umiarkowanie alkoholowe z wyraźną nutą mineralną.
Wina Sauvignon Blanc globalnie na przełomie 30 ostatnich lat podwoiła się powierzchnia upraw tej winorośli, swoją popularność zaczął zdobywać również na innych kontynentach. Szczególnie Nowy Świat gdzie winifikacja w niskiej kontrolowanej temperaturze w kadziach ze stali szlachetnej daje doskonałe rezultaty i bardzo owocowe wina. Szczególnie prym wiodą tutaj Nowa Zelandia, Chile i Australia. W Kalifornii i w innych rejonach świat używa się też określenia Fume Blanc. Synonimem jest również - muskat-sylvaner w Austrii. Jednak to we Francji powstają te najbardziej cenione: w połączeniu z Semillon i Muscadelle daje najwspanialsze wina deserowe na świecie — Sauternes i Barsac. Odmiana odporna na choroby i mróz. Lubi bardziej chłodny klimat późno dojrzewając w dobrze nasłonecznionych miejscach.
Notatki Sommelier:
Hiszpańscy zdobywcy zasadzili pierwsze winorośle w Chile w XVI wieku. Wieki później Don Pedro Etcheberry, francuski agronom, zapoczątkował rodzinną tradycję. Idąc za przodkami, Pedro Felix de Aguirre i Ana Maria Etcheberry założyli Bodegas De Aguirre SA, w 100% rodzinną firmę z silną tradycją rolniczą, opartą na takich filarach jak zaufanie, odpowiedzialność, szacunek dla środowiska i praca zespołowa.
W portfolio winiarskim znajduje się kilka marek, które zakwalifikowały się do „Rodzinnej Kolekcji Wina”, jedną z nich jest BRAZA, która jest przygotowywana pod bezpośrednim nadzorem znanego chilijskiego winiarza Claudio Goncalvesa. Proces rozpoczyna się w winnicy, od starannej selekcji winogron, która w połączeniu z doświadczeniem międzynarodowego zespołu winiarzy pozwala uzyskać wina o niezrównanej jakości w każdym zakresie.