Amarone della Valpolicella Bertani
Rozwiń opis...Wino o ciemno rubinowym kolorze. Aromaty złożone z wyraźnie zaznaczoną śliwką, ciemną czereśnią, którym towarzyszą atrakcyjne niuanse kawy i kakao. Wino z doskonałym balansem pomiędzy kwasowością a miękkimi taninami. Wino wspaniale zbudowane, w pierwszej fazie delikatne nuty czerwonych owoców, następnie wanilia i rodzynki wszystko w otoczeniu delikatnego dębu i czarnej czekolady. Duży potencjał do leżakowania.
Bertani Amarone della Valpolicella Valpantena jest produkowana przez Cantine Bertani, włoską winiarnię położoną w sercu Veneto z długą i bogatą historią, która rozpoczęła się w połowie XIX wieku. Została założona w Valpantena w 1857 roku przez braci Bertani - Gaetano i Giovana Battistę - po powrocie Gaetano z Burgundii, gdzie nauczył się od swojego przyjaciela i znanego winiarza Julesa Guyota najnowocześniejszych technik uprawy winorośli i produkcji wina.
W 1860 roku, zainspirowany nowoczesnymi francuskimi technikami winiarskimi, Bertani wprowadził rewolucyjny, wytrawny styl wina w czasach, gdy słodkie Recioto było codziennym winem w Valpolicella, a dekadę później Bertani został nagrodzony na arenie międzynarodowej za wina najwyższej jakości i innowacyjne techniki produkcji wina. W 1889 roku Akademia Rolnicza Veronese przyznała Bertani złoty medal za wyjątkowe wina, podczas gdy w tym samym roku odbyło się sympozjum grupy specjalistów, aby omówić proces produkcji wina Secco-Bertani w celu tworzenia wytrawnych win stołowych. Wczesne lata XX wieku Bertani były związane z rodziną królewską, podczas gdy 1958 rok był punktem zwrotnym, ponieważ Bertani wyprodukował swoje pierwsze Amarone della Valpolicella Classico, stosując naturalną metodę appassimento.
Podstawowe wartości w Bertani opierają się na szacunku, spójności i cierpliwości. Wartości te stanowią fundament ich 150-letniej historii - szacunek dla własnego terytorium, spójność stylistyczna, która nigdy nie flirtowała z łatwymi opcjami produkcji, oraz cierpliwość wymagana do wyprodukowania kultowego wina, takiego jak Amarone della Valpolicella Classico. W Bertani utrwalanie stylu nigdy nie było wystarczające. W związku z tym zawsze wykorzystują innowację jako szacunek dla tradycji - co oznacza, że szanują to, co zostało zrobione, a jednocześnie codziennie to oceniają, aby zapewnić jakość godną ich potencjału i reputacji. Dalsze zmiany na przestrzeni lat, w tym skupienie się na terytorium, doprowadziły do wprowadzenia win Amarone della Valpolicella z pojedynczej winnicy.
Terytorium ma wartość tylko wtedy, gdy jest w stanie w pełni wyrazić swój pełny potencjał. Strefa Veronese to zróżnicowany obszar o długiej tradycji enologicznej, znany jako jeden z najbardziej prestiżowych regionów winiarskich we Włoszech. Historycznie rzecz biorąc, Bertani zawsze wierzył w poszczególne terytoria strefy Veronese, od Valpolicella Classico do Valpantena, od Soave do Lugana, i stosował podejście, które szanuje zarówno winnicę, jak i piwnicę, aby opracować styl, który był przemyślany na nowo na przestrzeni lat, dzięki czemu pozostaje aktualny i nowoczesny, bez żadnych kompromisów.
Bertani Amarone pochodzi z serii win Territory Bertaniego. Wytwarzane jest w 80% z Corvina Veronese i w 20% z Rondinella, z owoców uprawianych na terytorium Valpantena, które znajduje się na północny wschód od Werony. Valpantena to dolina przedalpejska w sercu pasma górskiego Monti Lessini, znana od czasów starożytnych z żyznej gleby, a także bogatej w żelazo i wapienny margiel. Nazwa Valpantena oznacza „Dolina Bogów” i pochodzi od panteonu zbudowanego u wejścia do doliny. Wino pochodzi z winnic, które charakteryzują się glebą marglowo-wapienną na wschodnim zboczu doliny i gliniasto-wapienną na zachodnim zboczu. Winorośle mają średnio od 15 do 20 lat i były uprawiane przy użyciu systemów Guyot i Pergola. Aby wytworzyć to wino, winogrona suszono w suszarniach winiarni w Grezzana. Fermentowano go z długim czasem maceracji na skórkach, aby wydobyć nuty owocowe, a następnie leżakowano w kombinacji 30, 54 i 75 hektolitrowych beczek przez 24 miesiące, a następnie poddano dalszemu dojrzewaniu w butelce przez 6 miesięcy. Sezon wegetacyjny 2020 był ciepłym rocznikiem, który dał jasny owoc i kwasowość, wraz z doskonałą koncentracją i eleganckimi taninami. Zobaczmy, jak smakuje ten Amarone della Valpolicella