

Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Zobacz poniżej dobre Wina Primitivo
Epicuro Primitivo di Manduria
Wina Włoskie
Region: Puglia
Szczep: Primitivo di Manduria
Apelacja: Primitivo di Manduria DOC
100% Primitivo di Manduria
Rodzaj: czerwone, wytrawne
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 14 %
Wino pochodzi z regionu Apulii w południowo – wschodniej części Włoch. Powstało z 100% szczepu Primitivo, charakteryzuje się pięknym głębokim kolorem, w aromatach dominują czerwone owoce takie jak wiśnie, truskawki, połączone z aromatami malin. Jedwabiste taniny łączą się z subtelnymi aromatami wanilii uwydatniając szlachetną owocować wina. Wino smaczne, pełne i owocowe można pić bez posiłku.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Odmiana pochodzi ze środkowej Dalmacji, gdzie pierwotnie nazywano ją trebidragiem i tak też nazywa się ją w tej części Europy do dzisiaj. Największą sławę zdobyła jednak pod nazwą primitivo w Apulii na południu Włoch i jako zinfandel w Kalifornii. Historia śledztwa na temat nazewnictwa i pochodzenia tego szczepu jest bardzo zawiła, ale postaramy się ją pokrótce przedstawić. Pierwsze informacjew w Apulii na temat odmiany primitivo di manduria zapisywano już w 1799 rok, kiedy to kapłan z Gioia del Colle, Francesco Filippo Indellicati, ucieszył się, że odkrył w swojej winnicy zaskakująco wcześnie dojrzewającą odmianę winorośli. Francesco nazwał ją Primativo od łacińskiego primativus – pierwszy, który dojrzewa. Indellicati uprawiał Primativo w pobliskiej wiosce Liponti, lecz około 1820 roku odmiana pojawia się w innych zakątkach Apulii – Turi, Cassano, delle Murge, San Michele, Noci, i Castellana Grotte). Wymowa primitivo pojawiła się później, około 1860 roku.
Wielu winiarzy argumentowało odkrycie primirivi do traktowania jako swojej narodowej odmiany. Badania DNA potwierdziły tożsamość odmiany z włoskim primitivo i chorwackim tribidrag. Wielu Amerykanów pomimo namacalnych dowodów trwa dalej przy swoim. Charakter wina. Grona primitivo są dość duże i intensywnie zabarwione. Owoce dojrzewają nieregularnie, co znacznie utrudnia zbiory. Z primitivo robi się zarówno proste owocowe wina jak i cięższe, mogące dłużej dojrzewać w beczkach oraz słodkie, wzmacniane na wzór porto. W Stanach Zjednoczonych z bardzo popularne są półsłodkie wina różowe, tzw. White zinfandel. Cechą primitivo dojrzewającego w śródziemnomorskim klimacie jest duża zawartość cukru co często prowadzi do poziomu alkoholu pow.15% i występowania cukru resztkowego.
Na aromaty i smaki wina z primitivo ma wpływ klimat i stopień dojrzałości owoców. Na chłodniejszych działkach odmiana przynosi nam aromaty czerwonych owoców leśnych np. malin, jeżyn i truskawek. Gdy jest cieplej i więcej cukru pojawiają się nuty anyżu pieprzu, wiśni i jagód. Primitivo w ustach jest zwykle okrągłe, ma smak dojrzałych czerwonych i czarnych owoców oraz słodkie taniny. Bywa, że pojawiają się nuty dżemowe i kompotowe i brak mu kwasowości gdy klimat jest za ciepły. Na smak wina ma również wpływ winiarz decydując o chwili rozpoczęcia zbiorów, długości fermentacji i maceracji oraz od starzenia w beczkach. W Kalifornii niektórzy producenci trzymają zinfandela w beczkach z dębu amerykańskiego i ten styl bywa naśladowany we Włoszech. Primitivo świetnie pasuje do dań mięsnych, potraw z wołowiny, jagnięciny i dziczyzny, ale także doskonale sprawdzi się z domową pizzą czy w połączeniu z takimi przekąskami kuchni włoskiej, jak focaccia i włoski chlebek. Świetnie smakuje z holenderskim serem gouda i półtwardym angielskim gloucesterem. Anna Miodońska do kotlecików jagnięcych często serwuje Il Teo Primitivo Di Manduria od Farnese Vini, a Wojciech Giebuta sięgnął po klasyczne Primitivo di Manduria, by podać je z grillowaną karkówką z jarzębiną.
Polecamy też wersję Epicuro Primitivo Puglia które charakteryzuje się wyższą wytrawnością i podczas łączenia z posiłkami doskonale komponuje się do potraw włoskich typu: Ziemniaczane gnocchi z sosem serowym; Ragù w stylu bolońskim; Tagliatelle z pesto z jarmużu; Arancini to jedno ze sztandarowych dań kuchni sycylijskiej. Te panierowane ryżowe kulki z nadzieniem zachwycają smakiem i różnorodnością tekstury. Zwykle przygotowuje się je z ragù, sosem pomidorowym, mozzarellą lub groszkiem, my jednak proponujemy inne farsze: jeden na bazie gorgonzoli i borowików, drugi – z mozzarellą i chorizo; Spaghetti ze szparagami i z pistacjami; Fettuccine alla papalina…
Primitivo wino do samodzielniej degustacji wino gasi smaki potraw jest słodkawe.
Raczej waniliowe i pikantne primitivo z suszonymi ziołami, pieczoną czerwoną papryką, suszonymi truskawkami i jeżynami w nosie, sięgające od średniego do pełnego, ukazujące słodko-kwaśne owoce z gumowatymi taninami. Włochy słyną z mocnych, eleganckich i eleganckich win czerwonych ze starożytnych obszarów upraw o legendarnych nazwach, takich jak Chianti, Barolo, Barbaresco, Montepulciano. Popularność zyskują także włoskie wina białe: Orvieto, Pinot Grigio i Sauvignon to doskonałe przykłady włoskich win białych. Lecz warto pamiętać iż wina primitivo rozkochały miłośników na całym świecie. Dodatkowo producenci nieszaleją z cenami.
Smak wina jest pełny, bogaty, doskonale zrównoważony, z owocowo-pikantnymi akcentami, kredowymi taninami i świeżą kwasowością, które nadają mu wyrazistości i elegancji. Wykończenie jest długie, trwałe, z uwodzicielskimi tonami kawy i wanilii. Nuty dojrzałej czarnej wiśni i malin, uzupełnione pikantnymi nutami grafitu, cygara i żelaza, tworzą bogaty i elegancki zapach wina. Wino będzie doskonałym dodatkiem do potraw mięsnych, takich jak jagnięcina, duszona cielęcina, grillowana wieprzowina, dziczyzna. Idealne wino do medytacji.
Podczas spotkania z przyjaciółmi otworzyliśmy kilka butelek wina i postanowiliśmy podzielić się własnymi spostrzeżeniami oceny smaku i jakości wina. Jedną z butelek było wino Epicuro Primitivo. W nosie jest to – prawdopodobnie nie zaskakujące – odważne, gęste i gęste wino z bogatej kropli bomby, która sączy się z mokrych beczek, lukrecji Nordsø Bitter, torfu, suszonego mięsa i wanilii, wyrobów cukierniczych z lukrecji, tytoniu, czekolady i octu balsamicznego . Dodaj śliwki, czarne wiśnie i lekko palone ziarna kawy. Smak jest jednocześnie słodki i mocny, ale jest też kwasowość doprawiona dużą mocą. To fajki lukrecjowe i soczyste owoce powidła śliwkowego, daktyle i jedwabiste taniny, ale na szczęście wino ma też chłodniejszą stronę, która daje pewien kręgosłup pomiędzy soczystością.
Intensywny rubinowoczerwony kolor. Aromat intensywny dominują czerwone owoce z nutą przypraw. W ustach eleganckie i miękkie z długim taninowym finiszem.
2023-09-29
Primitivo wino czerwone
Aromaty czarnej porzeczki, przypraw i kwiatów przechodzą do średniej treściwości z delikatnymi taninami i pysznym, pikantnym finiszem. Tak przyjemne do picia teraz, ale z wiekiem będzie coraz lepsze.