Wino Tommasi Ripasso Valpolicella Classico Superiore

200,00 zł
Brutto
599 Przedmioty

Opis

Kolor
Czerwone
Smak
Wytrawne
Ilość

 

Największy wybór wina z 7000 gatunków

 

Tylko produkty w dobrych cenach

  Zdjęcie przedstawia wino w wybranym roczniku.

Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.

Rozwiń opis...

Tommasi Ripasso Valpolicella Classico Superiore 

 

  

Kraj: Włochy Wenecja

DOC Valpolicella Ripasso Classico Superiore

Odmiany winogron: 70% Corvina, 25% Rondinella, Corvinone

Początek: Winnice Conca d'Oro, La Groletta i De Buris.

Zawartość alkoholu: 13.00% LPDV

Pojemność: 0,75l

 

Tommasi's Ripasso Valpolicella DOC jest produkowany z winnic położonych w Conca d'oro, La Groletta i De Buris. Z suszonych winogron użytych do produkcji Amarone, natychmiast po fermentacji najlepszy wybór Valpolicella jest wykonane zdać ponownie, aby rozpocząć drugą fermentację, która wzbogaca bukiet aromatów, zawartość alkoholu i złożoność tego wina. Produkowany głównie z Corviną Veronese wino to leżakuje przez 15 miesięcy w beczkach z dębu słowiańskiego o pojemności 65 hl i przez 6 miesięcy w butelce. Świeża i trwała czerwień, z miękkimi i jedwabistymi taninami. Doskonała w połączeniu z białymi i czerwonymi mięsami oraz średnio dojrzałymi serami.  Idealna czerwień dla miłośników miękkich win o niezbyt wyraźnej kwasowości.  James Suckling 91 punktów

 

 

Notatki Sommelier Bachus Wina

Historia winnicy Tommasi ma ponad sto lat: zadebiutowała w Veneto, w Weronie w Valpolicella w 1902 roku, kiedy Giacomo Tommasi postanawia kupić małą winnicę. Od tego czasu, dzięki nieustannemu zaangażowaniu czterech pokoleń, stała się jedną z najodważniejszych rzeczywistości enologicznych na włoskiej scenie. Do tej pory posiadłości Tommasi chciały pokonać prestiżowe granice Veneto, otwierając nowe winnice w regionach o wysokim powołaniu do wina, takich jak Lombardia w wybranym obszarze Oltrepò Pavese, Toskania na ziemiach Montalcino i Maremma , Puglia na ziemiach czerwonych i jałowych, ziemie Mandurii i Basilicata w Barile.Każdego roku firma Tommasi uzyskuje ponad milion butelek z dużą liczbą etykiet, opisujących w jednej marce wyjątkową różnorodność win, które mogą zaoferować Włochy.

Wina Tommasi nie tylko wyrażają niezwykłe możliwości włoskich win, ale są specjalistami ich jakości. Biorąc pod uwagę produkcję weneckich win czerwonych, należy koniecznie nawiązać do Amarone Valpolicella Classico, perły winnicy Tommasi i jednego z najbardziej prestiżowych czerwonych win regionu Veneto; pełne i złożone wino, uzyskane z połączenia najstarszych tradycji winorośli takich jak Corvina, Rondinella, Molinara, Oseleta i Corvignone. Z tych samych winogron pochodzi wyrafinowane czerwone wino Ripasso Valpolicella Classico Superiore Doc; jej winogrona po pierwszej fermentacji są selekcjonowane i ponownie fermentowane,

 

Również w Veneto razem z czerwonymi rodzą się białe wina o wielkiej osobowości, takie jak Tommasi Lugana, uzyskiwane z winogron Trebbiano di Lugana, które wraz ze starzeniem się w stali nadają miękki, świeży smak i harmonijne owocowe aromaty.. Dzięki posiadłości Caseo w Lombardii , Tommasi oferuje wina musujące o wielkiej elegancji, takie jak czyste wino musujące Pinot Nero Brut Rosé, z delikatnym i trwałym perlage uzyskanym zgodnie z najbardziej tradycyjnymi technikami uprawy winorośli, takimi jak kordon ostrogi i klasyczny guyot. Winnica Tommasi, z farmą Casisano w Toskanii, produkuje jedną z doskonałości Montalcino, taką jak Colombaiolo, rezerwat Brunello di Montalcino, gdzie winogrona Sangiovese, dojrzewające przez cztery lata w slawońskich dębowych beczkach, wytwarzają wino o wielkiej finezji, z kompleksem i otulający smak i nuty owoców i przypraw. Równie delikatne są czerwone i białe wina produkowane w Maremma przez winnice Tommasi Doganella i Poggio al Tufo zlokalizowane na terytoriach Pitigliano i Scansano, obszar DOCG Morellino.bosco, czy Rompicollo, mieszanka Sangiovese i Cabernet Suavignon, aksamitna na podniebieniu z intensywnymi nutami czerwonych owoców jagodowych. Ponadto wśród win białych należy wspomnieć o Doganella Cavaliere, gdzie Vermentino i Chardonnay harmonijnie łączą się, dając życie winu o wytrawnym smaku i wyraźnej mineralności. Idąc coraz dalej na południe Włoch, firma Tommasi podbija również Apulię i jej klejnot Mandurię, produkując wina takie jak Herakles i Dyonisos Riserva w Masseria Surani. czyste prymitywnie o wyjątkowym body, w którym nuty jeżyny i maliny mieszają się z nutami kawy i czekolady. Ostatnim klejnotem rodziny Tommasi jest posiadłość Paternoster w Barile w Basilicata, z której można skosztować wina Don Anselmo, w którym przygotowane winogrona Aglianico dojrzewają do połowy w beczkach, a do połowy w beczkach i dojrzewają przez rok aby dać nam wino o intensywnych przyjemnościach o dużym bukiecie i wytrawnym smaku. Dzięki tej niesamowitej różnorodności win i etykiet firma Tommasi niewątpliwie jest jedną z najbardziej prestiżowych  „made in Italy”, potrafiąc opowiedzieć atmosferę dziedzictwa bardzo różnych krajów, takich jak Włochy.

Tommasi Ripasso Valpolicella Classico Superiore - Opinie klientów

5.0
Oceń 
Quality


2025-01-03

Wino Tommasi Ripasso 2020

Tommasi Ripasso Valpolicella Classico Superiore to czerwień, która intryguje wspaniałą harmonią pomiędzy siłą i przyjemnością. Wino Valpolicella urzeka już swoją barwą, urzekającą rubinową czerwienią z granatowymi refleksami. Żywy kolor, który jednocześnie wyraża młodość i głębię. Nos potwierdza te pierwsze wrażenia. Aromaty są eleganckie i początkowo delikatne. Przypominają konfiturę z fiołków, migdałów i czarnej wiśni. Mrowiąca i pachnąca konsystencja zapachowa, która świadczy o młodości produktu, ale także o jego wyrafinowaniu. Właściwie można wyróżnić także subtelne nuty korzenne oraz nuty ziołowe i balsamiczne. Po wypiciu eksploduje cała złożoność Corviny Veronese, wspaniałej głównej odmiany winogron tej mieszanki Valpolicella. Elegancka i miękka czerwień z aksamitnymi taninami, ale jednocześnie bardzo świeża i bardzo bogata w smaku. Smaczne czerwone wino, które na swój sposób wyraża całą mineralność tego terytorium. Struktura jest szeroka, ale nie przesadna: dzięki leżakowaniu w beczce wino to można pić zarówno jako stosunkowo jasnoczerwone, jak i jako kieliszek o bardziej wymagającej treściwości. O owocowym posmaku, zaskakuje podniebienie swoją długością.

Dodaj opinię

Tommasi Ripasso Valpolicella Classico Superiore

Dodaj opinię