Valpolicella, jeden z najbardziej prestiżowych regionów winiarskich we Włoszech, od dawna zajmuje się produkcją wina, jak głosi etymologia jego nazwy: "val polis cellae" oznacza w rzeczywistości "dolinę wielu piwnic" . Znajduje się we wschodniej części Veneto, między Weroną a jeziorem Garda, z granicą wyznaczoną na północ przez góry Lessini. Terytorium rozciąga się na około 240 km² (92 mil), a powierzchnia przeznaczona na winnice wynosi około 6000 hektarów (14 826 akrów). Obszar określany jako "Valpolicella Classico", który jest najbardziej odpowiedni do produkcji wysokiej jakości, prestiżowych win ze względu na swoją wysokość, leży w granicach zaledwie 5 miast: SantAmbrogio, San Pietro in Cariano, Fumane, Marano i Negrar. Gleby są głównie wapienne i pochodzą z okresu jurajskiego i kredowego. Klimat jest ogólnie łagodny i umiarkowany, a opady wynoszą około 900 - 1100 mm (35-43 cali) rocznie. Obszar charakteryzuje się szeregiem dolin przecinanych przez "progni" - małe, ulewne cieki wodne - i przesiąknięte historią i kulturą; poza atrakcyjnymi panoramami wsi, odwiedzający ten obszar z łatwością trafi na starożytne kościoły parafialne. Zobacz Wina Valpolicella: