Magnifico Primitivo di Manduria
Wina Włoskie
Szczep; Primitivo di Manduria
Producent: Botter
Region: Puglia
Alk: 14,5%
Rozwiń opis...Aromat niezwykle bogaty, który obdarza niuansami słodyczy ciemnych owoców takich jak borówka, czarna porzeczka, śliwka. W ustach jest miękkie z aksamitnymi taninami, nutami słodkich owoców i niezwykle długim słodkim finiszem. Starzone 12 miesięcy w kadziach ze stali nierdzewnej oraz 12 miesięcy w beczkach z dębu amerykańskiego i slawońskiego(Chorwacja)
Potrawy kulinarne: Kaczka , Mięsa grillowane , Warzywa smażone, pieczone , Mięsa wędzone , Wołowina w sosach , Stek , Dziczyzna , Wędliny długo dojrzewające.
Winnica usytuowana jest nieopodal słynnego miasteczka Manduria w regionie Puglia, skąd pochodzą najlepsze Primitivona świecie. Grona uprawiane na wzgórzu skierowanym ku południu cieszą się śródziemnomorskim klimatem, gorącym i długim latem, morską wilgotnością, w wyniku czego owoce dojrzewają bardzo szybko, zapewniając aksamitne, delikatne taniny oraz bogate, mocno owocowe wnętrze ze słodkawym finiszem.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Primitivo to włoska odmiana winogron o dość ciekawym pochodzeniu. Badania przeprowadzone w 1994 r. wykazały, że winogrono jest identyczne z kalifornijskim Zinfandel, podczas gdy później odkryto, że oba winogrona pochodzą ze starego i mało znanego chorwackiego winogrona Crljenak Kaštelanski.
Pomimo tego samego pochodzenia, winogrona te są pod wpływem swojego terroir i mogą nieznacznie różnić się charakterem. We Włoszech Primitivo jest uprawiane głównie w Apulii, gdzie jest używane w apelacji Primitivo di Manduria . Primitivo jest nieco rustykalnym winem, ciemnym, intensywnym i bogatym w taniny, które mają tendencję do łagodzenia z wiekiem.
Primitivo to odmiana czerwonych winogron uprawiana w Apulii, ale uważana za genetycznie identyczną z Zinfandel w Kalifornii i Crljenak Kaštelanski w Chorwacji. We Włoszech winogrona te są używane głównie do produkcji Primitivo di Manduria (DOC) i jego słodkiej wersji DOCG Dolce Naturale .
Wytrawne wina Primitivo di Manduria można pić młode, natomiast odmiany leżakowane w dębie dają wina o łagodniejszej garbnikowości. Wina są bogate, pełne i wysokoalkoholowe, z aromatami ciemnych owoców i nutami ziemistych nut skórzanych. Ze względu na swój wyrazisty charakter Primitivo di Manduria dobrze komponuje się z pieczenią, grillowanym mięsem i treściwymi daniami z makaronu.