Francois de Nicolay Chablis Villages
Kraj: Francja
Region: Burgundia
Apelacja: Chablis AOC
Producent: Domaine Chandon de Briailles
Typ: Dry White Chardonnay
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 13,5 %
Certyfikaty: Wino organiczne
Rozwiń opis...„Z obfitego, ale wysoko ocenianego rocznika. Klasyczne Chablis z solą fizjologiczną, muszlą ostryg, kwiatem limonki i subtelnym aromatem korzenia imbiru wsparte delikatną, czystą, pikantną kwasowością, która pomaga uzyskać długotrwały finisz. Znakomite ze świeżo wyłuskanymi ostrygami. Wino to wyraża czysty styl Chablis, z aromatami białych kwiatów, nutą miodu i imponującym mineralnym odczuciem w ustach zrównoważonym subtelnym wpływem dojrzewania dębu. Sugestie kulinarne: Można łączyć jako „aperitif” z ostrygami, małżami, tatarem z przegrzebków, a nawet sashimi z białej ryby.
Notatki sommelier Bachus Wina
Domaine Chandon de Briailles jest w rodzinie od 1834 roku. Początkowo istniały tylko winnice Savigny-lès-Beaune i Pernand-Verglesses. Pochodzące z dwóch mono-odmian (Pinot Noir i Chardonnay) nasze wina mocno wyrażają całą autentyczność swojego terroir. Nasze Grands Crus uprawiane są metodą tradycyjną z wykorzystaniem własnych koni pługowych, które rozpakowują i dotleniają glebę. Dzięki temu mikrożycie podglebowe pod spodem pomaga karmić i dostarczać składniki odżywcze naszym winoroślom.
Nasza filozofia to holistyczny szacunek dla życia, który przekłada się na zrównoważone, zdrowe winogrona zdolne do produkcji żywych, czystych i uwodzicielskich win, dlatego w 2005 roku całkowicie przeszliśmy na rolnictwo biodynamiczne. Złożyliśmy wniosek o certyfikację EcoCert i Demeter, którą otrzymaliśmy w 2011 roku. Im dłużej prowadzimy taką uprawę, tym widać różnicę w winoroślach. Rosną inaczej; wydają się bardziej żywe i zdrowe, a przy zbiorach są lepiej zbalansowane między kwasowością a aromatami.
Chcieliśmy rozszerzyć wysiłek poza Chandon de Briailles, więc powstał projekt Maison de Nicolay. Kupujemy całe winogrona i niesfermentowany sok winogronowy z sąsiednich winnic, które są certyfikowane biodynamicznie lub w trakcie procesu. Po sprawdzeniu winogron podczas weterynarii i zbioru, dokonujemy selekcji, która może wspierać wzrost bez dodatku siarki lub drożdży - wina z czystego moszczu winogronowego. Winogrona fermentują i dojrzewają w naszej piwnicy Savigny Les Beaune (bardzo stara jaskinia), bez pompowania, filtracji czy siarki i są butelkowane ręcznie metodą „chevre a deux becs”. W ten sposób jesteśmy w stanie zachować świeżość wina i pozwolić, by terroir wyrażało się wyraźnie.
Nagrody i wyróżnienia:
95/100 – Bob Campbell MW